Ako ste deo generacije Z, ovo su saveti kako možete bolje da se integrišete na radnom mestu

Biznis Forbes 2. apr 2024. 07:00
featured image

2. apr 2024. 07:00

Ove 2024. godine sve više radnika generacije Z počinje da radi, a podaci sugerišu da bi oni mogli da čine čak 27% radne snage do 2025.

Generacija Z se ponekad smatra lenjom i nemotivisanom, kao i zavisnicima od tehnologije.

Ali kao što je pomenuto u Vodiču za menadžere za rad sa zaposlenima generacije Z, to je nepravedna ocena i često otežava mogućnost da im starije kolege veruju i da se na njih oslanjaju na poslu.

Dakle, ako ste generacija Z koja se uključuje u novu ulogu i bori se da se uklopi u radno mesto, evo nekoliko saveta kako da se bolje integrišete:

Razumevanje drugih radnih kultura

Prvi korak ka ulasku na novo radno mesto je otvorenost i empatičan pristup.

Na kraju krajeva, sa svojim novim kolegama ćete se suočiti i sa novim radnim kulturama i tradicijom. Trenutno, veliki deo radne snage zauzimaju milenijalci (rođeni od 1981. do 1996.) sa skoro 40%, zatim generacija X (rođena od 1965. do 1980.) sa 36% i bejbi bumeri (1946. do 1964.) sa 19%.

Dakle, dok je vaša generacija još uvek brojčano jača, preuzmite inicijativu da naučite o drugim radnim kulturama kao što je provođenje vremena sa svojim saradnicima i postavljanje pitanja da biste razumeli različite vrednosti, običaje i stilove komunikacije.

Na ovaj način možete podstaći i lakše se uklopiti u kancelarijske interakcije.

Čekanje pre podnošenja zahteva

Možda ste naišli na video snimke ili trendove koji ukazuju na promenu kancelarijskih kultura, kao što je postavljanje granica odmah kada stupite na posao.

Ali preporučujem da sačekate nekoliko nedelja što se toga tiče. Istraživanje među više od 1.300 menadžera i poslovnih lidera pokazuje da 74% njih veruje da je sa kolegama iz generacije Z teško raditi.

Foto: Shutterstock/Rawpixel.com

Dakle, čekanje će vam omogućiti da izgradite odnos sa kolegama i menadžerima, čime ćete kasnije dobiti veću podršku kad iznesete zahteve.

Iskoristite vreme da prikupite informacije, izgradite saveze i razvijete ubedljivu poziciju kako biste povećali šanse da menadžment odobri vaše zahteve.

Vremena se menjaju i nastaviće da se menjaju. Za nekoliko godina, generacija Alfa (rođena od 2010. nadalje) takođe će početi da ulazi u radnu snagu. A kada dođe to vreme, takođe ćete početi da postavljate pitanja o njihovoj radnoj kulturi i etici.

Dakle, dok ste još „novo dete u bloku“, vežbajte da budete strpljivi sa drugima oko sebe. Trvenja mogu nastati zbog nedostatka razumevanja i jedini način da se to reši je da ostanete smireni i komunicirate kako bi posao mogao da se obavi glatko.

Ponašanje se ne menja preko noći i biće potrebno vreme da se vaši menadžeri i drugi ljudi u organizaciji naviknu na to kako radite i nosite se sa stvarima.

Budite puni poštovanja u svakom trenutku dok pokušavate da udovoljite njihovim potrebama i preferencijama kako biste sprečili sukob.

Umesto da se bavite svojim razlikama, usredsredite se na svoje sličnosti i pronađite nešto oko čega ćete se povezati da biste započeli zdrav radni odnos.

To su stvari koje možete sami da uradite, ali ako vaša kancelarija održava obuku o generacijskoj raznolikosti, učestvujte u tome. Steknite uvid u industriju ili veštine specifične za posao, jer uvek možete nešto naučiti od drugih ili sagledati stvari iz njihove perspektive.

Zapamtite da prava integracija nije usklađivanje sa postojećim normama na radnom mestu, već prihvatanje bogatstva različitih perspektiva. Prihvatite nove mogućnosti za učenje na radnom mestu dok težite uspehu u novoj ulozi. Srećno!

Šo Devan, saradnik Forbes