Da li je Jelena Tanasković kažnjena ili nagrađena

Biznis Petrica Đaković 14. maj 2024. 07:00
featured image

14. maj 2024. 07:00

Dojučerašnja ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, brzopotezno je odmah po izboru nove Vlade Srbije imenovana za v.d. direktora državnog preduzeća Infrastruktura železnice Srbije.

Sudeći prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tanasković je umesto ministarske dobila važnu funkciju, ispostaviće se, direktorsku. S druge strane, sudeći na osnovu iskustva njenih prethodnika, stolica u koju seda pre bi se mogla nazvati vrućom nego važnom.

Jelena Tanasković dolazi na čelo preduzeća kojim je do pre mesec i po dana upravljao Nebojša Šurlan, čovek koji je objavio audio snimak razgovora sa ministrom finansija Sinišom Malim u kojem se čuje kako članovi Vlade nameštaju poslove preko državnih preduzeća, ali i kako se javnim novcem finansiraju sportski klubovi i njihovi navijači.

Afera i hapšenja

Šurlan je ubrzo nakon objavljivanja tih snimaka podneo ostavku, a nije poznato da li je tužilaštvo nakon toga preduzimalo nekakvu istragu i proveravalo navode koji se mogu čuti u objavljenim snimcima.

Šurlan je za direktora pomenutog preduzeća izabran nakon smene njegovog prethodnika, Miroljuba Jevtića kojeg je sud prošle godine osudio na godinu dana zatvora zbog primanja mita.

Decembra 2023. godine Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda u Beogradu kojom se okrivljeni Jevtić proglašava krivim zbog izvršenja krivičnog dela primanja mita. Jevtić je osuđen na godinu dana zatvora i izrečena mu je „zabrana vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u vezi sa raspolaganjem, korišćenjem, upravljanjem ili rukovođenjem tuđom imovinom ili čuvanje te imovine u trajanju od tri godine“, saopšteno je tada iz suda.

Jevtić je prema sudskoj presudi kriv jer je primio mito u iznosu od 10.000 evra od advokatske kancelarije iz Novog Sada.

Jevtić je, inače, pre imenovanja na funkciju v.d. direktora u preduzeću Infrastruktura železnice Srbije bio direktor Srbija kargo, u koji je stigao iz kabineta Zorane Mihajlović, u kojem je kratko vreme bio savetnik. Inače, tokom 2015. dok je bio direktor Srbija kargo protiv njega je nekoliko osoba podnelo tužbu zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog toga što je neovlašćeno dao nalog zaposlenima da preuzmu blagajne Železnice Srbije, bez primopredaje.

Umesto sankcija zbog ovog postupka, on je dve godine kasnije postao direktor Infrastruktura, dok je dotadašnji direktor ovog preduzeća Dušan Garibović došao na njegovo mesto u Srbija kargo i na čelu ovog preduzeća je i danas.

foto: Srbija voz

Rezultati preduzeća

I možda predsedniku Srbije jeste važno, ali preduzeće Infrastrukture železnice Srbije zapravo posluje u velikim gubicima. Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2023. godinu ono je imalo gubitak od 5,1 milijardu dinara, odnosno 43,6 miliona evra, što je gotovo istovetan gubitak onom iz 2022.

Prema bonitetskim ocenama, ovo preduzeće posluje izuzetno loše i ima veliki rizik od neuspeha u budućnosti, pošto mu je likvidnost ugrožena. U državnom preduzeću čija nadležnost je železnička infrastruktura zaposleno je 5.716 ljudi i prema javno dostupnim podacima u poslednjih nedelju dana imalo je sedam delimičnih blokada a poslednji put je bilo u potpunoj blokadi između 22. februara i 6. marta ove godine.

Ko je Jelena Tanasković

Pre imenovanja na čelo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković bila je državni sekretar u Ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine koje je vodila Irena Vujović.

Prethodno je bila državni sekretar u Ministarstvu finansija pa je javnost odmah predstavila kao blisku saradnicu Siniše Malog i Irene Vujović.

Bila je i gradski sekretar za finansije Grada Beograd, dok je pre ulaska u državnu upravu bila zaposlena u bankarskom sektoru, tačnije u NLB banci.

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista.