Dormeo na putu vaskrsenja: Dušeci i dalje u prodaji

Biznis Forbes Slovenija 10. jul 2024. 07:00
featured image

10. jul 2024. 07:00

Preduzeće Dormeo, koje je posredno u kineskom vlasništvu i koje je nakon stečaja firme Studio Moderna, sa sedištem u Sloveniji, preuzelo marketing dušeka ovog brenda, prošle je godine imalo devet miliona evra prihoda, ali je ostvarilo i dva miliona gubitka

Preduzetnik iz Zasavja i nekada najbogatiji Slovenac, Sandi Češko, brzo je nakon stečaja, koji je započeo krajem prošlog avgusta, uspostavio novi sistem putem kojeg i dalje prodaje proizvode brenda Dormeo.

To sada rade preduzeća Dormeo i Dormeo Home u vlasništvu nemačke firme Rica Schlafsysteme, iza koje stoje kineski vlasnici. Kako je prošlog leta za N1 rekao Češko, radi se o kineskom poslovnom partneru.

Preuzeli su zaposlene, internet domen, zalihe

Češko zvanično više nije vlasnik kompanije, ali njegov krug i dalje igra važnu ulogu u novom sistemu.

Na vodećim pozicijama u oba preduzeća je Mateja Dolanc, sestra supruge Sandija Češka, Livije Dolanc. Ona je direktorka Dormea i takođe zvanična zastupnica Dormea Home, čiji je direktor Đinhuai Liu s prebivalištem u španskoj Valensiji. Takođe, Češko je zaposlen u preduzeću Dormeo Home, kao i Jana Umek, koja je do stečaja bila direktorka kompanije Studio Moderna.

Češko je, podsetimo, već na početku stečaja imao jasnu sliku o prenosu poslovanja. Odmah nakon podnošenja zahteva za stečaj, za N1 je objasnio da će novo preduzeće iznajmiti prostore na Litostrojskoj ulici u Ljubljani, koje je prethodno iznajmljivao Studio Moderna, što se i dogodilo.

Takođe je najavljivao da će novo preduzeće ponuditi posao većini od 200 zaposlenih koje je Studio Moderna zapošljavao neposredno pre propasti. To se – kako nam je sada potvrdio – zaista dogodilo, ali broj je manji. Krajem prošle godine, Dormeo je imao 70 zaposlenih, a Dormeo Home 18.

Internet prodaja i dalje traje

Internet prodaja sada ide preko domena dormeo.net, koja je prema podacima iz internet registra u vlasništvu kineske firme Healthcare Co. Ona proizvodi madrace pod robnom markom MLily, koji su uz Dormeo dušeke u prodajnom asortimanu ‘novog’ Dormea.

Češko je prošle godine najavljivao da će novo preduzeće preuzeti i ugovore s trgovinama za mesto na policama, koje su one otkazale slovenačkoj kompaniji. Preduzeće u posrednom kineskom vlasništvu zatim je u jesen kupilo još neke zalihe trgovačke robe iz stečajne mase firme Studio Moderna, koje je prodavala stečajna upravnica Špela Turk.

Češko se uprkos tome ne slaže s ocenom da preko preduzeća Dormeo i Dormeo Home nastavlja delatnost Studija, samo preko druge pravne osobe. “Preduzeće (Dormeo, op. a.) je kupilo robnu marku i sada prodaje proizvode, ali poslovni model je drugačiji. Njegova delatnost je samo prodaja dušeka”, rekao je za Forbes Slovenija.

Milionski prihodi, ali gubitak na kraju

Poslovni izveštaji pokazuju da se glavnina posla s dušecima sada preselila na preduzeće Dormeo, nekadašnji Valnadin. Ovo preduzeće je još 2022. bilo bez prihoda. Zatim ga je prošlog leta kupio Dormeo AG, u vlasništvu Darka Horvata, koji je takođe kupio brendove firme Studio Moderna iz prisilne nagodbe Češkove švajcarske firme Top shop International. U avgustu je preduzeće preuzela Mateja Dolanc, a sada je vlasnik Rica Schlafsysteme, koji ga je preimenovao u Dormeo.

Preduzeće je prošle godine zabeležilo 9,3 miliona evra prihoda i 1,9 miliona evra čistog gubitka. Sredstva su se u jednoj godini povećala s 9.000 na 13 miliona evra. Najveći deo čine poslovna potraživanja u iznosu od 9,8 miliona evra. Preduzeće ima 7,8 miliona dugoročnih obveza i 7,2 miliona evra kratkoročnih.

Drugo preduzeće kineskih vlasnika, Dormeo Home (prvobitno se zvalo Rica Home), počelo je da posluje u septembru prošle godine i u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju ostvarilo je 324.000 evra prihoda i 200.000 evra čistog gubitka.

Dugovanja prema zaposlenima i državi

Krajem godine preduzeće je imalo pola miliona evra sredstava, od čega 250.000 evra u obliku trgovačkih zaliha i 130.000 evra u gotovini. S druge strane, imalo je 271.000 evra duga prema jednoj od firmi u grupi i 400.000 evra kratkoročnih poslovnih obveza.

Poverioci su u stečaju kompanije Studio Moderna prijavili potraživanja od 33 miliona evra. Stečajna upravnica Špela Turk priznala je 17 miliona evra nakon pregleda, dok su ostala potraživanja osporena.

Najveći poverilac je delimično državna NLB banka s uslovnim potraživanjem od 2,2 miliona evra, vezano uz moguće reklamacije za kartična plaćanja. Preduzeće duguje zaposlenima 3,2 miliona evra, a među poveriocima su i državni organi. Poreskoj upravi (FURS) preduzeće duguje 238.000 evra, Zavodu za zdravstveno osiguranje (ZZZS) 133.000 evra, a Zavodu za penzijsko osiguranje (ZPIZ) 374.000 evra.

Stečajna upravnica je početkom godine zbog “brojnih optužbi o nezakonitom ili neekonomičnom postupanju” naložila detaljan pregled poslovanja firme Studio Moderna u poslednje 3,5 godine pre stečaja.

Policija potvrdila da je dobila prijavu

Spoljni revizor je između ostalog tražio odgovore na pitanja kada je preduzeće postalo nesolventno te jesu li sprovedeni bilo kakvi manevri koji bi mogli biti osporeni u skladu s odredbama stečajnog zakonodavstva (ZFPPIPP) ili ukazuju na odštetnu odgovornost uprave.

Revizija je već završena, ali stečajna upravnica nije želela da govori o detaljima. Češko nam je na pitanje je li već upoznat s nalazima, rekao da nije, ali da je dobro da je pregled obavljen. Uveren je da revizija neće pokazati nepravilnosti.

Neslužbeno, policija je takođe upoznata s nalazima. U Policijskoj upravi Ljubljana potvrdili su da su primili prijavu vezanu za preduzeće Studio Moderna, ali su dodali da trenutno ne mogu pružiti više informacija.

Andreja Lončar, novinarka Forbes Slovenija