Forbes Magazin: Kako kupus može da poremeti ukupnu inflaciju (VIDEO)

Biznis Forbes Srbija 28. maj 2024. 20:08
featured image

28. maj 2024. 20:08

Da obična glavica kupusa može da poremeti statistiku dokazano je ovog aprila. U tom mesecu je međugodišni rast cene kupusa od čak 52 odsto pogurao inflaciju u Srbiji. Narodna banka Srbije očekivala je pre toga da stopa inflacije bude 4,8 odsto da bi statistika na kraju zabeležila da je inflacija ipak bila 5 odsto. Razlog je upravo kupus.

Postoje, dakle, grupe proizvoda čije cene izrazito zavise od sezone pa tako remete statistička predviđanja, kao što se ovog aprila desilo sa kupusom. Njihova cena ne može znatno uticati na ukupnu inflaciju ali efekat može da bude 0,1 ili 0,2 procentna poena.

Inače, hrana je u proteklih godinu dana prema zvaničnoj statistici poskupela 8 odsto. Najveći rast zabeležen je kod sušenog i prerađenog voća i to 18,4 odsto, dok su so i drugi začini skuplji za 13 odsto. Cena svinjskog mesa veća je za 12,5 odsto, pasulja za 10,5 a konzerve ribe poskupele su 10,3 odsto.

Predviđanja su da će se inflacija ove godine vratiti na stara podešavanja i uskoro bi trebalo da bude manja od 4,5 odsto, dok bi do kraja godine, prema očekivanjima Narodne banke Srbije, trebalo da iznosi oko 3 odsto.

Ovu, ali i priče o tome kako će izgledati novi model investiranja u nekretnine koji će biti dostupan baš svakom građaninu i kako je autorski tim Zabriski od stare industrijske hale napravio moderan poslovni prostor i za to nagrađen Grand Prix nagradom Salona arhitekture pogledajte u najnovijoj emisiji Forbes Magazin koja je večeras emitovana na televiziji N1.