Gresi Rut Medof: Supruga koja je verno krila najveću modernu Ponci prevaru?

Biznis Forbes 8. jul 2024. 16:58
featured image

U ekskluzivnom odlomku iz knjige "Medof: Poslednja reč", žena kralja Poncijeve šeme je prikazana kao lažov. Kao knjigovođa, redovno je usklađivala račun koji je decenijama čuvao prevaru od 68 milijardi dolara. Ovo je insajderska priča o tome zašto "Ruthie Books" i njena dva sina nikada nisu optuženi za zločin.

8. jul 2024. 16:58

Rut „Ruti Buks“ (Ruti knjige) Medof. To je nadimak koji su agenti FBI-a privatno dali supruzi Bernija Medofa, s kojom je bio u braku više od 61 godine, i to je prikladan nadimak, s obzirom na to da je lagala kao mafijaš na svedočenju kada se pojavila u emisiji 60 Minutes – jednom od retkih intervjua koje je dala od hapšenja svog muža 2008. godine.

U emisiji, koja je emitovana 2011. godine, rekla je Morliju Sejferu da je radila kao recepcionerka i knjigovođa u Bernard L. Madoff Investment Securities (BLMIS) od 1961. do 1963. godine, ali je zatim napustila posao kako bi odgajala njihove sinove. “A kasnije, kada su dečaci počeli da rade tamo”, dodala je, “živeli smo na pešačkoj udaljenosti, i imala sam kancelariju tamo gde sam se bavila dekoracijama, kućnim stvarima, računima za brod i upravljanjem tim stvarima. Ali nikada nisam bila knjigovođa nakon 1963. godine”.

Kao i kod svake Poncijeve šeme, Berni Medof je privlačio novi novac ukazujući na ogromne dobitke koje su ostvarivali oni koji su već ‘investirali’. Ali održavanje zadovoljstva kupaca, čak i dok ih varate iz godine u godinu, zahteva više menadžerskih veština nego što možda mislite.

Upravljanje ključnim bankovnim računom

Finansijski zapisi (s njenim rukopisom na njima) i svedočenje bivših zaposlenih otkrivaju da je Rut radila dosta posla na održavanju nekih od ključnih Ponci bankovnih računa decenijama nakon 1960-ih – i sve do početka 2008. godine, godine kada je njihov balon pukao. “Sećam se da sam pomislila, dok sam gledala emisiju, ‘Bože moj, ona je na 60 Minutes i laže o svojoj ulozi u kompaniji!’” uzvikuje bivša tužiteljka Lisa Baroni, koja je nadgledala nekoliko godina istrage o Medofovoj porodici i zaposlenima. “Ono što je rekla nije bilo tačno”.

Niko nije obratio pažnju na tvrdnju Ruti Buks na televiziji u to vreme, ali federalci su znali istinu već 2009. godine, zahvaljujući informacijama Frenka Dipaskala, jednog od Medofovih glavnih pomoćnika i glavnog doušnika federalaca. “Kada je bio upitan o Rutinom radu u BLMIS-u, Frenk je razumeo da je njena uloga bila da bude osoba koja je usklađivala Chase 703”, prema rečima agenta FBI-a koji je ispitivao 2009. godine i uključio to zapažanje u poverljivi sažetak poznat u agencijskom žargonu kao 302. (Tokom mojih 15 godina istraživanja Medofove Ponci šeme, dobio sam više od 100 stranica takvih 302-i.)

“703” je bio nadimak za tekući račun u banci Džej Pi Morgan Čejs s kojeg je praktično išao sav novac iz Ponci šeme. “Usklađivanje” u ovom kontekstu znači usklađivanje bankovnih izvoda s drugim poslovnim zapisima o prilivima i odlivima novca. Rutin posao, drugim rečima, bio je da se pobrine da se brojevi slažu, da knjige budu uredne.

Dok su i Berni i Rut uvek energično tvrdili da ona nije znala ništa o ničemu, vredi ponoviti da je Medofov račun 703 bio srž Ponci šeme. Između 1986. i 2008. godine, samo na račun 703 stiglo je oko 150 milijardi dolara, gotovo sve od investitora. (Medofova prevara se smatra Ponci šemom od 68 milijardi dolara, ali je to fiktivni iznos koji su klijenti imali na svojim izvodima sa računa kada je konačno priveden pravdi.)

Samo jednog dana, više od 100 miliona dolara, velikom brzinom, selilo se između Čejs računa i jednog od Medofovih najvećih investitora. Šta je Rut mislila dok je sabirala brojke – dan za danom – iz svoje kancelarije u kojoj je, kako je tvrdila, uglavnom radila na “dekoracijama, kućnim stvarima i računima za brod”? Poznato je da je bila odlična u matematici još od srednjoškolskih dana, tako da je takvo brzo kretanje novca moralo podići crvene zastavice. Da li je ikada pitala svog muža o tome? Nikada nije rekla.

Dipaskali je pamtio da je Rut često tražila “odgovore o čekovima koji nisu bili knjiženi ili su bili van numeričkog reda”. Ali, 2008. godine, nekoliko meseci pre nego što je Ponci šema eksplodirala, Rut je, kako je rekao, izgledala kao da smanjuje svoje angažovanje.

Berni Medof; Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Bila je prisutna

Dipaskali je bio korumpiran – priznao je krivicu za 10 tačaka prevare i umro od raka pluća 2015. godine dok je čekao izricanje presude – ali kao doušnik, imao je izvanrednu reputaciju kod federalaca. Tokom više od četiri godine, učestvovao je u više od 75 dugih sesija informisanja sa istražiteljima, koji su mi rekli da ga nikada nisu uhvatili u laži.

I nije bio jedini zaposleni koji je mogao da govori o Rutinoj trajnoj ulozi s računom 703. Godine 2018, pitao sam Erika Lipkina, zaposlenog u BLMIS-u koji je priznao krivicu za falsifikovanje zapisa, koliko dugo je Rut radila knjigovodstvene poslove od trenutka kada je on došao u firmu 1992. godine. “Zauvek,” rekao je. “Bila je u kancelariji prilično često”.

Nije svaki zaposleni u BLMIS-u koji je ukazivao na “Ruti Buks” bio osuđen za zločin. Postojao je jedan svedok u slučaju Medof Fajv koji nikada nije optužen: Vinifred Džekson, koja je radila u Madoff Securities više od 10 godina, pomažući u radu s računom 703. Džekson kaže da je, kada je počela, 1987. godine, Rut bila glavna osoba za usklađivanje, “ispravljajući greške u brojevima, praveći korekcije po potrebi”.

Ovo, naravno, ne znači da je Rut znala da je posao njenog muža bila Ponci šema. Nema dokaza da je to znala. Pa zašto lagati na 60 Minutes o knjigovodstvu? I s obzirom na tu laž, kako i zašto bismo verovali njenim rečima o bilo čemu važnom?

“Bila je van poslovanja”. Berni je jednom poručio iz zatvora, gde je služio 150 godina za svoje zločine. “Nije bila optužena ni za šta. Nije bila pod istragom”. Ali istina je da je Rut Medof definitivno bila pod istragom.

Podrška oca

Iako je Rutina uloga u prevari mogla biti marginalna, njen otac, Sol Alpern, računovođa, stalno se pojavljuje u priči o poreklu Ponci šeme. Sol je upoznao Bernija s mnogim njegovim prvim investitorima početkom 1960-ih. “Sol je bio inkubator”, kaže Stiven Garfinkel, bivši agent FBI-a koji je istraživao porodicu nakon Medofovog hapšenja. “Kao investitor iz Silicijumske doline koji spaja tehnološke ljude, Sol je spajao prevarante”.

Rut i njeni sinovi, Mark i Endrju, tvrdili su da su prvi put saznali za Bernijevu prevaru 10. decembra 2008. godine – dan pre njegovog hapšenja – kada im je navodno priznao pre nego što je otišao na novogodišnju zabavu kompanije. Prema njihovoj priči, Berni je rekao da će se predati tokom sledeće nedelje, što je navelo njegove sinove da ga odmah prijave. Iako mnogi federalci veruju da je priča bila laž – dogovorena od strane Medofa kako bi njegovi sinovi izgledali kao pošteni – nema dokaza da je to bila laž.

Bilo kako bilo, Rut sigurno nije postupila herojski. Njena reakcija bila je da odmah povuče 10,5 miliona dolara sa jednog od svojih računa povezanih s BLMIS-om. (Tri nedelje ranije povukla je dodatnih pet miliona dolara.) Očigledno nije shvatila – ili nije marila – da priznanje njenog muža znači da muzika mora odmah stati: nema više korporativne kreditne kartice i nema povlačenja sredstava koja bi trebala biti vraćena prevarenim investitorima.

Smrt sinova

“Dečaci”, kako su univerzalno bili poznati, izgledali su podjednako nezabrinuti zbog legija nevinih, iako pohlepnih, investitora koje je njihov otac opljačkao. Obojica su do kraja tvrdila svoju nevinost – Mark je izvršio samoubistvo 2010. godine, dok je Endrju podlegao limfomu 2014. godine – boreći se protiv vraćanja desetina miliona dolara sudski imenovanom povereniku [Irvingu Pikardu] koji je nadgledao povratak ukradenih milijardi; zapravo, tvrdili su da još imaju pravo na više od 100 miliona dolara odloženih naknada. Tek 2017. godine, osam godina nakon što je njihov otac priznao krivicu, njihovi naslednici su se nagodili s poverenikom, pristavši da predaju 23 miliona dolara.

Nijedan član Medofove porodice nikada nije kontaktirao Kancelariju američkog tužioca nakon Bernijevog hapšenja da ponudi svoju saradnju. Nakon navodnog priznanja Bernija, Rut i Piter Medof, Bernijev brat, glavni službenik za usklađenost poslovanja kompanije s propisima, nisu učinili ništa.

Bivši agent FBI-a Garfinkel istraživao je Medofove sinove i veruje da je Kancelarija američkog tužioca trebalo da optuži obojicu. “O, apsolutno”, kaže danas. “Bili su na putu da budu optuženi pre Markovog samoubistva. Mislim da su dokazi bili tu – ne nužno da su znali da je to bila Ponci šema, već način na koji su koristili određene transakcije u svojim IA [Investment Advisory] izvodima računa”. Lažni i unazad datirani trgovinski zapisi redovno su se pojavljivali u računima Marka i Endrjua. Falsifikovani izvodi računa materijalizovali su se kad god je trebalo da pokažu ogromnu imovinu od lične kupovine nekretnina. Ti lažni zapisi su im predavani na njihovom stolu u BLMIS-u.

Na kraju su tužioci zaključili da nema dovoljno dokaza da se izvan razumne sumnje dokaže da su Medofovi sinovi znali da je njihovo bogatstvo ukorenjeno u ogromnoj prevari. “Namerno neznanje”, ili namerno održavanje neznanja o zločinima, teško je dokazati na sudu.

Ono što se ne može poreći, međutim, jeste da je svakako trebalo da znaju. Obojica su imali stvarno iskustvo na tržištima. Štaviše, zapisi pokazuju da je tokom poslednje decenije postojanja BLMIS-a, gotovo 800 miliona dolara preusmereno iz lažnog investicionog poslovanja u navodno legitimne trgovačke jedinice koje su sinovi lično vodili – s njihovim stricem Piterom koji ih je nadgledao – poslove koji su krvarili tokom tih godina. Različite BLMIS jedinice postale su finansijski incestuozne. Na kraju, ništa nije bilo čisto.

Godine 2005, kao deo istrage Komisije za hartije od vrednosti i berze, Berni je primio faks od agencije u kojem su traženi zapisi – uključujući dolazne i odlazne mejlove za nekoliko zaposlenih među kojima su bili i njegovi sinovi. To je izazvalo masovnu zabavu uništavanja dokumenata, rekao je Dipaskali federalcima.

Endrju, Mark, Piter i Piterova ćerka Šana (pravni savetnik kompanije za usklađenost) počeli su da uništavaju “problematične” mejlove, koje je Dipaskali definisao za FBI kao bilo koji mejl “koji je referencirao [IA] klijente ili bi mogao pokrenuti dalju istragu revizora”.

U filmu Čarobnjak laži Bernija i Rut igraju Robert De Niro i Mišel Fajfer; Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Kraj puta

Piter Medof je na kraju priznao krivicu za podnošenje lažnih izjava Komisiji, kao i za prevaru na porezima. (Odslužio je otprilike devet godina svoje desetogodišnje kazne i pušten je 2020. godine.) Šana je za dlaku izbegla optužnicu. Kada sam je ranije ove godine kontaktirao telefonom, odbila je da razgovara o bilo čemu što se tiče njenih dana u BLMIS-u. “Nastavila sam dalje”, rekla je, “i na veoma sam dobrom mestu, tako da ne moram da se vraćam na to”.

Dipaskali je takođe naglasio FBI-u da su njegovi razgovori s Bernijem o svakodnevnoj mehanici održavanja Ponci šeme često vođeni “pred Endrjuom, Piterom i Markom, i gotovo svakim u BLMIS-u. Nijedna tema nije bila zabranjena. Nije korišćen šifrovani jezik”.

Kako se Dipaskali seća, ako bi rekao Medofu da ima problema sa ostvarivanjem željenih lažnih profita za klijente, Berni bi odgovorio, “Pa, vrati se i pogledaj jučerašnje otvaranje i koristi to”. Zatim bi se okrenuo Endrjuu i pitao, “Šta je tržište radilo juče?”. Svako s iskustvom u trgovanju znao je da on govori o odabiru akcija i korišćenju tih cena kao osnove za lažne “trgovine”.

Na kraju sam puta”, rekao je Berni Dipaskaliju u danima pre hapšenja 2008. godine. “Ceo posao je bio prevara”. Nedelju dana kasnije, Dipaskali je rekao FBI-u, ušao je u Bernijevu kancelariju i zatekao ga kako razgovara s Piterom “o istoriji BLMIS-a i kako prevara seže sve do [njegova prva dva neporodična investitora 1960-ih] i da Piter nije izgledao šokiran bilo čim od toga”.

Što se tiče Rut Medof, koja sada ima 83 godine i živi u staračkom domu blizu Njujorka, još ima svoje pristalice. “Volim Rut”, rekla mi je 2011. Ilejn Solomon, koja je nekada bila sekretarica Berniju i završila karijeru radeći za Pitera Medofa. “Mislim da je Rut najveća žrtva u svemu ovome. Ti ljudi koji kažu da je Rut trebalo da zna – znate, trebalo bi da hodate u nečijim cipelama pre nego što date takav komentar. Izgubila je sve. Ljubav svog života 50 godina. Svoje sinove, svoje prijatelje”.

Čak je i njen muž, koji je bio optužen da je sociopata, tvrdio da se mnogo kaje. “Ono što sam uradio je užasno”, rekao mi je Berni Medof u jednom od naših zatvorskih intervjua. “Nikada sebi neću oprostiti. Ali nije kao da sam to planirao. Da jesam”, dodao je sa smeškom, “uradio bih to bolje”.

Ričard Behar, saradnik Forbes i autor knjige o Berniju Medofu