Kako su poslovale kineske kompanije u Srbiji prošle godine: Si je imao razlog da dođe i pogura saradnju

Biznis Forbes Srbija 8. maj 2024. 07:00
featured image

8. maj 2024. 07:00

Posetu kineskog predsednika Si Đinpinga izveštaji medija ispratili su brojkama o ekonomskoj saradnji dve zemlje koji ukazuju da su odnosi dve zemlje u usponu poslednjih godina.

Prema statistici koja je izneta u javnost, u Srbiji posluje više od 1.500 privrednih društava čiji su većinski vlasnici iz Kine, kao i nekoliko hiljada preduzetnika. Objavljen je i podatak da su investicije kineskih kompanija u poslednjih 10 godina iznosile 5,6 milijardi evra i da je ta zemlja sada najveći pojedinačni investitor u Srbiji.

Kineske investicije je ka vrhu poguralo nekoliko velikih ulaganja, poput Ziđin majninga koji je, prema podacima Razvojne agencije Srbije uložio 1,2 milijarde evra, potom Linglong koji ulaže 800 miliona, Hbis sa gotovo 500 miliona i dr.

Takođe, mediji u prvi plan stavljaju i rast trgovine dve zemlje u poslednjih šest godina koja je povećana sa 1,8 na 6,1 milijardi evra i gde je udeo Srbije narastao sa 3,5% na oko 20 procenata.

Ipak, 1,2 milijarde evra izvoza naše zemlje u Kinu tokom prošle godine dominantno su donele kineske kompanije u Srbiji (više od 90%) odnosno Ziđin i Železara u Smederevu.

REUTERS/Marko Djurica

To potvrđuju i finansijski izveštaji za prošlu godinu, ali je to nešto što je i od ranije poznato – nabavka materijala i opreme koju koriste najveće kineske kompanije u Srbiji dominantno dolazi od povezanih lica iz Kine i drugih zemalja, a s druge strane, izvoz kineskih kompanija koje posluju u našoj zemlji takođe u najvećoj meri ide ka povezanim licima u inostranstvu.

Sektori u koje su najviše uložile odnosno ostvaruju prihode najveće kineske firme su rudarstvo, automobilska industrija i građevinarstvo.

Ono što dostupni finansijski izveštaji za 2023. još pokazuju jeste da kinesku privredu u Srbiji u najvećoj meri predstavlja oko petnaestak velikih kompanija dok su u odnosu na njih ostale značajno manje (treba imati u vidu da bi u prvih 10 ušao Johnson Electric iz Hongkonga, ali još nije objavio finansijski izveštaj za 2023. dok Linglong po prihodima još nije dostigao lidere na listi, ali će to verovatno učiniti u narednim godinama, a među prvih 10 nije ušao ni Huavei, koji je prošle godine imao nešto više od 11 milijardi dinara prihoda).

Forbes Srbija donosi podatke za 10 najvećih kineskih kompanija po prihodima, na osnovu dosad objavljenih finansijskih izveštaja. Njihovi rezultati pokazuju da su u prošloj godini ostvarili prihode od 501 milijardi dinara odnosno gotovo 4,3 milijarde evra. Ipak, to nije naročito bolji rezultat u odnosu na godinu pre jer su u 2022. njihovi prihodi bili gotovo jednaki – 492 milijarde dinara.

Ostvarili su i neto dobit od 98 milijardi dinara ili oko 840 miliona evra, ali je to lošiji rezultat nego 2022. kada su zaradili 109 milijardi dinara odnosno blizu milijardu evra.

Izvor: Finansijski izveštaji

Ukoliko bismo u obzir uzeli prvih 100 kineskih biznisa u Srbiji po prihodima, videli bismo da je 61 imala rast prihoda u 2023. u odnosu na godinu pre. Međutim, manje od 20 prema dosad dostupnim izveštajima ima prihode iznad pet milijardi dinara.

Među prvih 100, 42 kompanije su imale rast dobiti dok je 18 završilo godinu s gubitkom. Prema dobiti, niko ne može ni blizu da parira Ziđinu i njegovim kompanijama. Tek devet kompanija u prvih 100 biznisa, prema dostupnim podacima, ima profit iznad 10 miliona evra, a samo 17 iznad milion.

Treba imati u vidu da su velike kineske kompanije i veliki poslodavci. Prvih 10 zapošljava nešto više od 20.000 radnika, a kada bi se lista proširila na prvih 20 brojka bi bila osetno veća jer bi tu ušao i Linglong koji je na kraju 2023. došao do 1.176 radnika, Yanfeng sa gotovo 900 radnika u dve svoje firme i Johnson Electric sa skoro 2.500 radnika.

REUTERS/Marko Djurica

U prvih 10 kao poslodavac prednjači Ziđin sa nešto više od 8.000 radnika u tri kompanije (Majning, Koper i Jinšan, a blizu vrha liste je i četvrta firma Đužu sa još gotovo 200 radnika).

Među prvih 100 biznisa po prihodima, 65 je povećalo zaposlenost, sedam nije menjalo broj radnika dok je manje od trećine smanjilo radnu snagu. Trebalo bi imati u vidu, da već posle prvih 20 najvećih, nema više značajnijih poslodavaca među kineskim kompanijama i preduzetnicima. Čak se i nakon prvih 100 najvećih retko može naći neko sa dvocifrenim brojem radnika.

Najveći preduzetnici

Među prvih 100 najvećih kineskih biznisa u Srbiji nisu sve privredna društva. U odabrano društvo ušla su i četiri preduzetnika. Najbolje kotirani je Ji Liu, trgovac sa Čukarice, koji je svoj biznis pokrenuo 2019. Ima dva zaposlena i prošle godine je ostvario prihode od 287,6 miliona dinara (gotovo 2,5 miliona evra) i praktično ih je utrostručio u odnosu na godinu pre kada su iznosili 97 miliona. Ostvario je dobit od 57 miliona dinara. Po prihodima je 52. najveći kineski biznis u Srbiji.

Na drugom mestu je Anru Pan, takođe trgovac, ali iz Kragujevca, koji je svoj preduzetnički poduhvat pokrenuo u maju 2022. i ima 14 zaposlenih. Njegovi prihodi su bili 117 miliona dinara i gotovo su tri puta veći nego prošle godine, a po njima bi bio na 82. mestu među 100 najvećih. Ostvario je neto dobit od 2,2 miliona dinara.

Treći je Huang Minžu, ugostitelj iz Novog Sada koji je biznis pokrenuo još 2003. Takođe ima 14 zaposlenih. Prihodi su mu bili 93,7 miliona dinara i po tome bi bio 94. na listi dok je zaradio 3,3 miliona dinara.

I među prvih 100 se na 96. mesto „ušunjao“ trgovac sa Voždovca Junbo Lin (biznis registrovao 2018.). Ima 11 zaposlenih, prihod od 91,5 miliona dinara i zaradio je 2,2 miliona dinara.