Kineski automobilski brendovi će držati trećinu svetskog tržišta

Biznis Forbes 8. jul 2024. 07:00
featured image

8. jul 2024. 07:00

Kineski automobilski brendovi osvojiće trećinu svetske prodaje vozila do 2030. godine, saopštila je konsultantska kompanija AlikPartners.

Oni će tako povećati udeo sa procenjenih 21% tržišta, koliko drže u 2024. godini a predviđanja su da će prodati devet miliona vozila van Kine 2030.

Oni skraćuju vreme za razvoj novih modela na dve godine, pa i manje, rekao je AlikPartners. To će primorati tradicionalne proizvođače automobila da drastično preurede način na koji dizajniraju i konstruišu vozila, saopštila je konsultantska firma.

„Ne može se zabrljati“, rekao je Mark Vejkfild, globalni ko-lider kompanije za automobilsku i industrijsku praksu, na brifingu za medije. „Nije stvar u tome da se ista stvar radi brže“.

Prema AlikPartners-u, kineski brendovi imaju prednost u troškovima od 35% i imaju fleksibilnost. U Evropi i drugim regionima mogu da snize cene. Imaju niže troškove rada i visoku integraciju „od sirovina, preko dobavljača komponenti do finalne montaže i prodaje drugim proizvođačima automobila“, navodi AlikPartners.

„Kineski brendovi daju prednost karakteristikama koje kupci zaista mogu iskusiti, kao što su dizajn i tehnologija u kabini. Nemilosrdno su fokusirani na održavanje prednosti u pogledu troškova čak i kada grade fabrike u inostranstvu. Izgradili su značajnu prednost u novoj tehnologiji električnih i hibridnih vozila, rekao je Andrev Bergbaum, drugi ko-lider automobilske i industrijske prakse.

„Proizvođači automobila koji nameravaju da nastave da rade u skladu sa principima uobičajenog poslovanja doživeće grubo buđenja – oni će zastariti“, rekao je Bergbaum.

Kineski brendovi, takođe, uživaju u rastu na svom domaćem tržištu. Prodaja u Kini će se povećati sa procenjenih 26,7 miliona vozila ove godine na više od 32 miliona u 2030, saopštila je konsultantska firma. Oko 70% kineske prodaje su kineski brendovi, rekao je AlikPartners.

„Kinesko tržište raste više od ostalih tržišta zajedno“, rekao je Vejkfild.

Kineski automobili
REUTERS/Vincent West

Izveštaj donosi i ove prognoze:

  • U SAD isporuka vozila će porasti za 3% u 2024. Do 2030. tradicionalna vozila sa unutrašnjim sagorevanjem će činiti samo 35% prodaje, dok će EV i hibridi dostići 41%.
  • Globalno, prodaja električnih vozila i hibrida će porasti za 32% u 2024. i zauzeti 45% tržišta 2030.
  • Prodaja u Evropi će porasti za 2% ove godine „i imaće marginalni rast od otprilike 1% do 2027. Većina rasta se dešava u istočnoj Evropi.
  • Baterije za elektrificirana vozila „brzo postaju ekonomičnije zahvaljujući inovacijama u hemiji i smanjenju cena materijala.
  • Troškovi sirovina opadaju, ali tradicionalna vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje imaju veliku prednost u pogledu troškova. AlikPartners procenjuje da su troškovi EV materijala 85% veći u poređenju sa unutrašnjim sagorevanjem.
  • Ugovori sindikata Ujedinjenih radnika u automobilskoj industriji koji su postignuti sa Dženeral Motorsom, Fordom i Stelantisom povećali su jaz u poređenju sa meksičkom radnom snagom.

Bil Kenig, saradnik Forbes