Ko je ruski milijarder, kupac Brace i Seke: Neće u Rusiju zbog poznatog požara u tržnom centru

Biznis Forbes Hrvatska 28. mar 2024. 07:00
featured image

28. mar 2024. 07:00

Ruski milijarder Denis Štengelov koji je svoj konditorski biznis pokrenuo od nule još krajem prošlog veka u Rusiji, svoj je bogati portfelj u potpunoj tajnosti proširio kupovinom Zvečeva. Sve do objave na Zagrebačkoj berzi nije se znalo za njegove pregovore s većinskim vlasnikom Zdravkom Alvirom.

Ruski milijarder Denis Štengelov novi je vlasnik Zvečeva. Preko hrvatske kompanije Flexway Adriatic nedavno je kupio 75 odsto udela u toj požeškoj konditorskoj kompaniji.

Prema Forbes listi najbogatijih, Štengelov ima imovinu vrednu 1,3 milijarde dolara te na listi trenutno zauzima 94. mesto među ruskim i 2197. mesto među svetskim bogatašima.

Uspon u industriji slatkiša, hrane i maloprodaje

Rođen je 1972. godine u mestu Gubino, oko 280 kilometara od Moskve. Njegova majka rano je umrla, a ima brata Igora i polusestre Oksanu i Juliju. Brat mu je danas poslovni partner, a polusestra direktorka njegovog golf centra i teniske akademije u Australiji.

Otac mu je bio pripadnik tzv. crvene elite – bio je direktor državne farme Neljubinski. Štengelov je 1994. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Tomsku i počeo je da se bavi veleprodajom sirovog semena.

Tri godine kasnije, s partnerima kupuje fabriku slatkiša. Samo pet godina kasnije, osniva KDV Holding koji je tada uključivao pet fabrika hrane u Sibiru i na Uralu. Postali su 2004. najveći proizvođač vafla u Rusiji.

KDV-ova distribucija kontinuirano raste te 2017. svoje brendove plasiraju na više od 100.000 maloprodajnih mesta u Rusiji.

Štengelov danas poseduje više od 78% kompanije Konditerus Kom koja osim KVD Grupe poseduje lanac Jarče! s oko 1.000 supermarketa u Rusiji.

Uspeh svoje korporacije zasniva na poslovnom modelu koji uključuje stalni rast i odlučno rezanje nepotrebnih troškova.

Investitor u tržni centar koji je izgoreo

Od 2009. godine Štengelov živi u Australiji, u gradu Gold Coast. Odlazak u Rusiju izbegava od 2018. godine kad je 64 ljudi od kojih 37 dece poginulo u požaru u šoping centru u mestu Kemerovo u Sibiru – u kojem je on jedan od investitora.

Da li ima ikakav udeo u krivici nije jasno, ali prozivan je zbog kršenja pravila o protivpožarnoj bezbednosti. Protivpožarni alarm i prskalice nisu radili, a vrata bioskopa i protivpožarni izlazi bili su blokirani. Porodicama poginulih u međuvremenu je isplaćena odšteta. Na upite australijskih novinara zašto se ne vraća u Rusiju odgovorio je da pomaže u istrazi, ali da ne misli da se vraća jer strahuje od krivičnog progona.

Odmah na početku rusko-ukrajinskog rata, Štengelov ga je jasno osudio i pozvao na mir. Njegova holandska fabrika konzervisane hrane slala je proizvode i u Ukrajinu. Uprkos tome, na internetu se može videti kako je na listi osoba koje je sankcionisala Ukrajina, ali po svemu sudeći ne nalazi se na listi osoba koje su pod sankcijama Evropske unije.

Forbes Hrvatska je poslao upit Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova koje je zaduženo za sprovođenje sankcija u Hrvatskoj s pitanjem da li je nadležno državno telo bilo uključeno ili konsultovano oko prodaje akcija Zvečeva kompaniji koja je povezana s ruskim privrednikom, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Kompaniju Flexway Adriatic u Zagrebu preko koje je Štengelov kupio Zvečevo vodi Ilija Karamatić, a osnovana je u decembru 2023. godine. Kao jedini vlasnik Flexway Adriatic navedena je firma Flexway DMCC registrovana u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Karamatić je od 2021. godine Country Manager KDV grupe za Hrvatsku. Njihova firma QP5 Europe d.o.o. na tržište je došla 2021. godine, a godinu kasnije ostvarila je tek 41.000 evra prihoda uz 354.000 evra rashoda. Osim u njoj Karamatić je direktor i u svojoj kompaniji Katrio koju vodi od 2014. godine.

Bojan Bajgorić Šantić, novinar Forbes Hrvatska