Koliko košta kad Bekam nekog promoviše na svom Instagramu

Biznis Forbes 25. apr 2024. 07:00
featured image

25. apr 2024. 07:00

Dejvid Bekam podigao je tužbu protiv kompanije za fitnes treninge, delom u vlasništvu glumca Marka Valberga, tvrdeći da F45 Training nije na vreme isplatila udeo za marketinške i objave na društvenim mrežama, što je dovelo do gubitka od 14 miliona dolara za fudbalsku legendu.

Bekam tvrdi da je pristao da postane „globalni ambasador“ za fitnes kompaniju F45 Training u novembru 2020. godine, objavljujući promotivni sadržaj na svom Instagram nalogu u zamenu za akcije u kompaniji kada je ona izašla na berzu u julu 2021. godine.

Tužba fudbalske zvezde tvrdi da je F45 bio obavezan da ga isplati u akcijama kompanije u roku od šest meseci od njene inicijalne javne ponude akcija u januaru 2022, ali je odugovlačio mesecima.

Cena akcija F45 brzo je pala nakon februara 2022, što je dovelo do gubitka vrednosti potencijalnih akcija Bekama za oko 9,3 miliona dolara do trenutka kada su mu konačno dodeljene, navodi se u njegovoj žalbi, a advokati Bekama takođe tvrde da je F45 odbio da mu preda još pet miliona dolara vrednih akcija koje je trebalo da mu daju u julu 2022.

Advokati F45 poriču ove tvrdnje, navodeći da je kompanija Bekamu izdala akcije na vreme i da Bekamova kompanija „pokušava da profitira od vlastitih nepravilnosti i ima prljave ruke“ (nije jasno o kakvim nepravilnostima govori F45).

DB Ventures Limited, firma u vlasništvu Bekama, pridružila se australijskom golferu i kolegi ambasadoru F45 Gregu Normanu u oktobru 2022. godine kako bi podneli građansku tužbu protiv F45, Valberga i nekoliko suosnivača, ali je sudija naredila da dve poznate ličnosti moraju da tuže odvojeno, što je dovelo do toga da je Bekam podneo novu tužbu u maju 2023. godine.

U septembru, federalna sutkinja iz Kalifornije Maame Evusi-Mensa Frimpong odbila je prethodni zahtev za odbacivanje tužbe koji su podneli advokati F45, utvrdivši da je Bekam ispunio svoje obaveze prema F45, ali da fitnes kompanija „nije učinila izdate akcije slobodno prenosivim“.

Bekamova tužba privukla je međunarodnu pažnju u poslednjih nekoliko dana nakon što su britanski tabloidi izvestili o Valbergovom zahtevu za odbacivanje još jedne tužbe protiv kompanije u martu, a u kojem je navedeno da su tvrdnje iz tužbe „materijalno netačne ili obmanjujuće“.

Sudija je izdala nalog za građansko suđenje u novembru, ali datum početka nije određen od tada. Nejasno je kada će biti zakazano ili će Bekam i F45 rešiti spor izvan suda. Forbes je kontaktirao Bekama i advokate kompanije za komentar.

F45 Training osnovali su Adam Gilkrist i Rob Dojč u Sidneju 2011. godine, i brzo se proširio sa stotinama franšiza u SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu i Australiji. Lokacije F45 nude ono što opisuju kao „visokointenzivne funkcionalne grupne treninge“. Valberg je 2019. godine kupio manjinski udeo u kompaniji u poslu koji je finansirao njegov Mark Wahlberg Investment Group i FOD Capital, izveštava Blumberg, što je vrednost kompanije postavilo na 450 miliona dolara.

F45 je izašao na berzu u julu 2021. godine i počeo je sa trgovinom na Njujorškoj berzi po ceni od 16,10 dolara po akciji. Cena akcija je opala 2022. godine, nikada se potpuno nije oporavila i bila je skinuta sa liste NYSE-a u avgustu. Trgovalo se ispod dolara po akciji od trenutka skidanja sa liste, a poslednja vrednost bila je oko 15 centi po akciji, što je vrednost postavilo na oko 14,63 miliona dolara – otprilike koliko Bekam tvrdi da mu duguju.

REUTERS/Daniel Becerril

Australijska fitnes kompanija suočava se sa još jednom tužbom za prevare sa vrednosnim papirima podnetom u zapadnom okrugu Teksasa, gde se nalazi njeno sedište u Ostinu. Nekoliko investitora podnelo je tužbu protiv kompanije, njenih suosnivača i Marka Valberga u decembru 2022, tvrdeći da je kompanija promenila svoj poslovni model i dala lažne ili obmanjujuće izjave o broju franšiza koje otvara. Prema tvrdnjama tužilaca, F45 je na kraju srezao prognoze prihoda na 120-130 miliona dolara, nakon što je investitorima prethodno rečeno da očekuje prihod od 255 do 275 miliona dolara u 2022. godini. Advokati F45 pokušali su da odbace tužbu iz Teksasa u martu, tvrdeći da je „klasičan primer prevare iz perspektive kasnijeg događaja“.

Prema advokatima F45, kompanija je odložila inicijalnu javnu ponudu akcija zbog pandemije kovid-19 i nije izašla na berzu do 2021. godine. Kompanija je saopštila da su materijali koje je pružila investitorima sadržali „upozorenja o nepredvidljivoj prirodi poslovanja F45“. Kompanija je krivicu za konačni neuspeh IPO-a stavila na „ponavljajuće talase varijanti kovid-19, zajedno sa drugim izazovima“, koji su, kako kažu, „sprečili F45 da ostvari projektovani rast“.

Zakari Folk, novinar Forbes