Majkrosoft odvaja Tims od Ofis paketa da bi izbegao antimonopolsku istragu

Biznis Forbes 1. apr 2024. 15:28
featured image

1. apr 2024. 15:28

Majkrosoft će globalno odvojiti svoju aplikaciju za poslovnu komunikaciju i video pozive Tims od svoje Ofis platforme, saopštila je kompanija u ponedeljak za Rojters odražavajući potez koji je preduzela prošle godine u Evropskoj uniji u pokušaju da izbegne kažnjavanje od strane antimonopolskih regulatora bloka.

Ključne činjenice

U avgustu prošle godine, Majkrosoft je najavio da će odvojiti Tims od svoje Majkrosoft 365 pretplate – koja uključuje Ofis paket softvera poput Vorda, Eksela i Paverpointa – u EU i da će ponuditi uslugu poruka kao posebnu pretplatu.

Tehnološki div je rekao za Rojters u ponedeljak da će sprovesti promenu za sve svoje korisnike širom sveta „radi jasnoće“, i da sada kompanije mogu da biraju nešto jeftinije Majkrosoft 365 planove bez Timsa.

Kompanija je rekla da je njena odluka zasnovana na povratnim informacijama Evropske komisije kako bi pomogla globalnim kompanijama da „standardizuju svoju kupovinu širom geografskih područja“.

Forbes je kontaktirao Majkrosoft za komentar.

Ključna pozadina

Evropska komisija, izvršni organ EU, otvorila je antimonopolsku istragu protiv Majkrosofta u julu prošle godine. Komisija je rekla da istraga ima za cilj da proceni da li je kompanija „prekršila pravila EU o konkurenciji povezivanjem ili pakovanjem svog proizvoda za komunikaciju i saradnju Tims sa svojim popularnim paketima za poslovanje Ofis 365 i Majkrosoft 365“.

Izvršni organ je izrazio zabrinutost zbog toga što Majkrosoft „zloupotrebljava“ tržišnu dominaciju svog produktivnog softvera Ofis kako bi ograničio konkurenciju za „proizvode za komunikaciju i saradnju“.

Istraga je usledila nakon što je konkurentna platforma za poruke Slek podnela žalbu protiv Majkrosofta i Timsa. Majkrosoft je odgovorio tako što je odvojio Tims od svog paketa produktivnosti za kancelariju za korisnike EU u avgustu. U tom trenutku, kompanija je rekla da preduzima „značajne korake“ kako bi odgovorila na zabrinutost komisije i stekla jasnoću „iz obimnih i konstruktivnih razgovora“ sa izvršnim telom.

Šta pratiti

Evropska komisija, izvršni organ EU, otvorila je antimonopolsku istragu protiv Majkrosofta u julu prošle godine. Komisija je saopštila da je istraga imala za cilj da proceni da li je kompanija „kršila pravila konkurencije EU tako što je povezala ili udružila svoje proizvode za komunikaciju i saradnju sa svojim popularnim paketima za preduzeća Ofis 365 i Majkrosoft 365“.

Izvršno telo je izrazilo zabrinutost zbog toga što je Majkrosoft „zloupotrebio“ tržišnu dominaciju svog Ofis softvera za produktivnost kako bi ograničio konkurenciju za „proizvode za komunikaciju i saradnju“. Istraga je usledila nakon žalbe koju je protiv Microsofta i Teamsa podnela njegova rivalska platforma za razmenu poruka Slek.

Majkrosoft je odgovorio tako što je u avgustu odvojio Tims od svog paketa za kancelarijsku produktivnost za klijente iz EU. U to vreme, kompanija je saopštila da preduzima „smislene korake“ kako bi odgovorila na zabrinutost komisije i da je stekla jasnoću „iz opsežnih i konstruktivnih diskusija“ sa izvršnim telom.

Veliki broj

2,37 milijardi dolara (2,2 milijarde evra). To je iznos antimonopolskih kazni koje je Majkrosoft platio u Evropskoj uniji u protekloj deceniji, dodaje Rojters izveštaj.

Siladitja Rej, novinar Forbes