Najbezbedniji automobili 2024 – Hyundai, Tojota i Mazda

Biznis Forbes 29. mar 2024. 07:00
featured image

29. mar 2024. 07:00

Široka paleta vozila iz 2024. godine – od malih automobila i terenskih vozila do velikih pikapova, našla se među 71 vozilom koja su prepoznata po svojim bezbednosnim prednostima u novoj rang listi.

Hjundai Motor Grupa, koja uključuje brendove Genesis, Hjundai i Kia, ukupno je osvojila najviše nagrada. Ovo su najvažniji delovi najnovije liste Top Safety Picks, godišnje evaluacije osmišljene da potrošačima pruži lak i efikasan način da identifikuju vozila sa najboljim nivoom bezbednosti.

Ovogodišnja lista, koju je objavio Institut osiguranja za bezbednost na autoputu, neprofitna organizacija koju finansira industrija osiguranja, uvela je zahteve za bolju zaštitu putnika na zadnjim sedištima i poboljšane sisteme za izbegavanje sudara sa pešacima.

„Ovogodišnji pobednici su ponudili najviši nivo zaštite kako za putnike u vozilu tako i za druge ugrožene učesnike u saobraćaju“, rekao je Dejvid Harkei, predsednik Instituta u saopštenju.

„Pratili smo strože zahteve koje smo uveli prošle godine sa još jednim velikim ažuriranjem kriterijuma za dodelu 2024. Promene kriterijuma osmišljene su da podstaknu proizvođače automobila da teže višim nivoima bezbednosti, a stroži kriterijui primenjeni su na obe kategorije nagrada: Top Sejfti Pik i viši nivo, Top Sejfti Izaberite +.

Hjundai Motor Grupa, koja uključuje brendove Genesis, Hiundai i Kia, imala je najviše nagrada – šest Top Sejfti Pik+ i 10 Top Sejfti Pik nagrada odnosno ukupno 16. Tojota Motor, koja uključuje brendove Tojota i Leksus, osvojila je sledeći najveći ukupan broj sa jednom Top Sejfti Pik+ i 12 Top Sejfti Pik nagrada. Mazda je osvojila najviše nagrada Top Sejfti Pik+ od bilo kojeg brenda, sa pet, kao i jednom Top Sejfti Pik.

„Veliki broj SUV vozila koji zarađuju nagrade verovatno odražava dominaciju tih vozila na američkom tržištu“, dodao je Harki. „Ali razočaravajuće je što samo četiri pikapa i četiri automobila srednje veličine dobijaju nagrade, s obzirom na popularnost tih klasa.

Kriterijumi se neznatno razlikuju, u zavisnosti od kategorije nagrade, ali obe kategorije uključuju procene za: broj testova koji mere zaštitu od sudara, standardi farova i sistemi za sprečavanje sudara sa prednjim pešacima, koji uključuju strože standarde za tehnologiju koja detektuje pešake u mraku.

Pešaci čine sve veći deo smrtnih slučajeva u sudarima i trenutno su na najvišem nivou od ranih 1980-ih, saopštila je bezbednosna grupa, napominjući da se tri četvrtine nesreća pešaka sa smrtnim ishodom dešava noću.

„Još treba da se postigne napredak u zaštiti koju vozila pružaju svojim putnicima, kao što pokazuje uvođenje ažuriranog testa umerenog preklapanja“, rekao je Harki.

„Ali mnogi od najvećih dobitaka u budućnosti će doći od proizvođača automobila i kreatora politike, zajedno sa svima nama kao kupcima i vozačima automobila, preduzimajući korake da zaštitimo sve na putu, a ne samo naše porodice“, dodaje.

Tanja Mon, saradnica Forbes