OTKRIVAMO Odobren početak radova na rekonstrukciji zgrade Fonda PIO u Nemanjinoj, posao dobio GAT Dejana Slijepčevića

Biznis Forbes Srbija 21. maj 2024. 07:00
featured image

21. maj 2024. 07:00

Sekretarijat za urbanizam Beograda pre pet dana izdao je potvrdu o prijavi radova na rekonstrukciji najpoznatije zgrade Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja – filijale Beograd u Nemanjinoj 30 – što je poslednji korak pre nego što uđu majstori.

Posao je dobio konzorcijum, a jedna od firmi je GAT Dejana Slijepčevića koji je u žižu javnosti došao prilikom obilaska Komandno-operativnog centra BIA gde navodno nije smeo da bude prisutan, jer nije imao ovlašćenje.

Fond PIO kao investitor uspeo je tek iz četvrtog puta da prijavi početak radova. Prethodna tri pokušaja odbijena su u periodu od 11. aprila do 10. maja. Četvrta je podneta već 13. maja i odobrena za tri dana. Razlozi odbijanja prve tri prijave nisu poznati.

Kako se navodi u potvrdi, predviđeno je da radovi budu završeni 3. januara 2027.

Planirani radovi

Pretposlednjeg dana avgusta prošle godine, Sekretarijat je Fodnu PIO izdao Rešenje o odobrenju izvođenja radova, a kako se navodi, reč je o objektu od sedam spratova, ukupne površine nešto veće od 7.300 kvadratnih metara.

Postojeća konstrukcija se u potpunosti zadržava, a ono što će biti urađeno na zgradi jeste – spuštanje plafona, zamena podova, oblaganje i bojenje unutrašnjih zidova, zamena prozora, revitalizacija fasade (biće skinute svi spoljni klima uređaji), kompletna sanacija krova iznad sedmog sprata, zamena ležećih krovnih prozora i lanterni.

Nakon rekonstrukcije, objekat će imati C energetski razred.

U zgradi će biti zamenjeni liftovi i dotrajale i zastarele instalacije.

Inače, ova zgrada ima svojstvo kulturnog dobra i PIO fond dobio je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u avgustu prošle godine.

Posao dobio konzorcijum sedam firmi

Posao rekonstrukcije dobio je konzorcijum firmi GAT doo, Smart building technologies doo, Tehno inženjering 1992, Balkans security services doo, Tesla sistemi doo, LHR doo i Premijus doo.

Oni su izabrani iz drugog pokušaja jer je prvi tender, raspisan u avgustu prošle godine, Fond PIO poništio. Nabavka je sprovođena u otvorenom postupku, ali kako je navedeno u obrazloženju poslatom 21. novembra – „Sve ponude su neprihvatljive“.

Međutim, već 12. decembra, izabrani su izvođači radova. Primenjen je konkurentni postupak sa pregovaranjem, a broj ponuda je bio – jedan.

Procenjena vrednost nabavke kao i prvi put bila je 1.163.000.000 dinara (1,16 milijardi dinara), a ugovorena je vrednost od 1.162.961.699,56 dinara odnosno 1.395.544.039,47 dinara sa PDV-om.

Foto: Printscreen Google Maps

GAT – gotovo 80 nabavki za četiri godine

Kako je Forbes Srbija nedavno pisao, firma GAT imala je više nego uspešnu prošlu godinu. Ostvarili su rast ukupnih prihoda veći od 80 odsto i povećani su sa 5,4 milijardi na 9,8 milijardi dinara.

Rast neto dobiti bio je još veći. Povećana je za čak 165 odsto. Dok je dobit u 2022. bila 234,5 miliona dinara, prošle godine je skočila na 621,2 miliona.

Prošle godine, GAT je prema podacima do kojih je došao Forbes Srbija, učestvovao na 18 tendera procenjene vrednosti veće od 10 milijardi dinara. U periodu 2020-2022 njegova firma pobedila je na 70 nabavki u vrednosti od 27 milijardi dinara.

GAT radi na raznovrsnim građevinskim projektima, od gradnje vrtića, škola i domova zdravlja, elektroenergetskih objekata zdravstvenih ustanova, postrojenja za prečišćavanje voda do sportske infrastrukture (bili su glavni izvođač na izgradnji stadiona u Leskovcu).

Prema izveštajima medija, u dva navrata je hapšen, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori zbog pokušaja prenošenja veće količine novca od zakonski dozvoljene.

Premijus – biznis koji se samo duplira

Kada je reč o ostalim članovima konzorcijuma, pažnje je vredan Premijus koji je takođe angažovan na brojnim tenderima.

Pored rekonstrukcije filijale PIO fonda u Nemanjinoj, u aprilu su dobili i posao održavanja objekata ove institucije, a u januaru i nabavku ugradnje lifta za osobe s invaliditetom. U junu prošle godine dobili su i posao rekonstrukcije filijale Kikinda, a u oktobru rekonstrukciju filijale Sombor. Ranijih godina dobijali su i poslove rekonstrukcije filijala Požarevac, Vršac i Vranje.

Od kraja 2020. do sada, pobedili su na oko 70 tendera, a samo u prošloj godini samostalno ili u konzorcijumima na više od 30. U decembru prošle godine, dobili su čak šest tendera opštine Zemun, na popravkama u šest vrtića. Pet tendera dodelio im je Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda za izvođenje radova u osnovnim školama.

Veći broj nabavki dobili su od RFZO i opštine Zvezdara, a angažovali su ih i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Zavod za sport, NSZ, opštine Bačka Palanka, Aleksinac, Stara Pazova i drugi naručioci. Više poslova dobili su i u Somboru.

Zajedno s GAT-om radili su na izgradnji stadiona u Leskovcu i rekonstrukciji Opšte bolnice u istom gradu, na rekonstrukciji doma Kulina u Kulini kod Aleksinca (tu je partner bio i Tehno inženjering 1992) i radovima na stolariji predškolske ustanove „Radosno detinjstvo (takođe i sa Tehno inženjeringom). Radili su zajedno s GAT-om na izvođenju preostalih radova na OŠ Svetislav Golubović Mitraljeta u Batajnici gde je pored GAT-a u poslu bio i WD Concord West (i ponovo Tehno inženjering), na dogradnji Gimnazije Mladenovac.

Zajedno sa Smart building technologies i Tesla Sistemima pobedili su na tenderu za rekonstrukciju filijale Sombor.

Ipak, najveći broj tendera dobili su zajedno s kompanijom Somborelektro, čak 17 od kraja 2020. naovamo.

Ulazak u medijski biznis

Firma je u vlasništvu Danijele Padežanin, a osim toga što se bavi građevinskom delatnošću, zanimljivo je i da je ušla u medijski biznis.

U oktobru prošle godine Premijus je kupio Nedeljne novine iz Bačke Palanke. Prethodne dve privatizacije ovog medija bile su poništene, a na trećoj prodaji početna cena bila je 14.000 evra.

Danijela Padežanin je na pitanje Udruženja novinara Srbije kakve su namere novog vlasnika dala više nego interesantnu izjavu: „Ne mogu da dam baš tačnu informaciju, moram da vidim sa kolegama šta ćemo i kako ćemo“.

Na pitanje otkud građevinska firma u svetu medija odgovorila je pitanjem: „Zašto vas to zanima?“ i dodala da je to njihova interna stvar.

Premijus ima 54 zaposlena i svake godine praktično duplira svoje poslovne rezultate.

U 2020. zabeležili su prihode od 419,3 miliona dinara. Sledeće godine oni su skočili na 893,2 miliona, potom na 1,61 milijardi u 2022. da bi prošle godine dostigli čak 3,51 milijardi dinara.

Sličan trend imala je i neto dobit firme. U 2020. zaradili su čistih 14,3 miliona dinara pa su profit podigli na 120,2 miliona dinara u 2021. Sledeće godine, neto dobit je povećana tri puta, na 357,7 miliona, a u 2023. dostigla je 632,9 miliona.