OTKRIVAMO Šarčević sa decom i ljudima iz Službenog glasnika pokrenuo novi biznis: Dovodi studente iz inostranstva

Biznis Forbes Srbija 11. jun 2024. 07:00
featured image

11. jun 2024. 07:00

Mladen Šarčević, nekadašnji ministar prosvete, a sada v.d. direktora javnog preduzeća Službeni glasnik, pokrenuo je novi biznis i to ne krije. Firma koja je nastala u februaru ove godine, sudeći po podacima sa njene internet prezentacije, bavi se pružanjem usluga stranim studentima koji dolaze u Srbiju da studiraju.

Ovu firmu, kako se može videti iz zvaničnih podataka, pokrenuo je sa saradnicima iz Službenog glasnika kao i sa svoje dvoje dece. Njen naziv je NTD Consulting International.

Uvid u sajt pokazuje da kompanija nudi ključne informacije za inostrane studente, od opisa Srbije kao savršeno sigurne destinacije, otvorenosti i gostoljubivosti našeg naroda, preko informacija o Beogradu kao metropoli (sve fotografije na naslovnoj strani u fokusu imaju Beograd na vodi), do pohvala o obrazovnom sistemu naše zemlje i njegovoj bogatoj istoriji.

Foto: Printscreen sajt NTD Consulting

Kompanija nudi sve informacije o programima studentske razmene. Takođe, obezbeđuje privatni smeštaj po „veoma pristupačnim cenama“, kao i informacije o prijemnim ispitima i zahtevima u pogledu jezika.

Posebne informacije namenjene su studentima iz Nigerije, Gambije, Senegala, Gane, Indije i Kine.

Za sebe navode da su vodeća konsultantska firma za imigracije u Srbiji i „jedan od top globalnih programa za studentsku razmenu“. Dodaju da će studenti uz NTD brže dobiti dozvolu i pozivaju ih da im pomognu da urede savršeni program.

Osnivač i CEO

Sekcija sajta pod nazivom „Tim“ daje ključne informacije. Među šest osoba koje su istaknute kao tim kompanije NTD Consulting International prvi je upravo Mladen Šarčević, potpisan kao Founder & CEO (osnivač i glavni izvršni direktor).

Pored njega tu je pet izvršnih direktora – Dušan Kićović, David Jašić, Miloš Kovačević i Šarčevićeva deca – Stanislava i Marko.

Foto: Printscreen sajt NTD Consulting

Interesantno je da je Šarčević naveden kao glavni direktor, iako se u Agenciji za privredne registre kao zakonski zastupnik kompanije vodi David Jašić. To i ne čudi, jer Šarčević kao v.d. direktor javnog preduzeća ne bi trebalo da ima upravljačke funkcije u pravnom licu u privatnoj svojini.

U kratkoj biografiji navodi se da je Šarčević učestvovao u osnivanju mnogih javnih škola, da je osnivač nekoliko privatnih, kako u Srbiji tako i na Balkanu, kao i da je osnivač obrazovnog sistema Ruđer Bošković.

Sledeća je biografija Dušana Kićovića, koja je nevešto koncipirana, jer je pisana u sadašnjem vremenu, pa se može pročitati da je on državni sekretar u Ministarstvu prosvete, iako to više nije (ovu funkciju obavljao je u vreme kada je Šarčević bio ministar). Ne samo što su sarađivali u Ministarstvu i što sarađuju u privatnoj firmi, Kićović i Šarčević su saradnici i u Službenom glasniku. Prema podacima sa sajta javnog preduzeća, Kićović je izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga u Službenom glasniku.

Saradnik Šarčevića u ovom javnom preduzeću je i David Jašić za kojeg se na sajtu Službenog glasnika navodi da je izvršni direktor Sektora za komercijalne poslove i nabavke. I na sajtu NTD-a ističe se njegova ekspertiza u oblasti nabavki.

I Kićović i Jašić su u Službeni glasnik došli 2023. nakon postavljenja Mladena Šarčevića na njegovo čelo.

Kako je nastala firma

Priča o nastanku NTD Consulting-a takođe je zanimljiva.

Zvanično je osnovan 12. februara ove godine, a njegova pretežna delatnost je trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo. Kako se navodi u osnivačkom aktu, može da obavlja poslove spoljnotrgovinskog prometa i usluge u spoljnotrgovinskom prometu, kao i sve druge delatnosti koje nisu zabranjene zakonom.

Inače, firma je prerasla iz preduzetničke radnje izvesnog Rastka Tančića koja se zvala – Rastko Tančić PR Trgovina i konsalting NTD.

On je bio prvi vlasnik firme sa 100% udela dok je za zakonskog zastupnika odnosno direktora imenovan David Jašić.

Firma je registrovana na stan u Bloku 62 na Novom Beogradu odnosno u ulici Jurija Gagarina 106. Kako se može videti iz podataka katastra, vlasnik stana je Hasan Jašić, a iz podataka APR-a o registraciji firme saznajemo da je u tom trenutku prebivalište na toj adresi odnosno u tom stanu imao direktor David Jašić.

Već posle dve nedelje odnosno krajem februara događa se potpuna promena. Rastko Tančić izlazi iz vlasništva nad firmom, a ono je podeljeno na šest osoba koje se navode na sajtu NTD Consultinga. Najveći udeo u firmi upisuje Mladen Šarčević koji postaje vlasnik 30%. Sledeći je Miloš Kovačević sa 20%. David Jašić i Dušan Kićović upisuju po 15% udela, a Stanislava i Marko Šarčević po 10%.

I tako je ostalo sve do 7. juna kada je Mladen Šarčević obrisan iz vlasništva i njegov udeo je podeljen na ravnopravne delove deci tako da su Stanislava i Marko sada vlasnici po 25% kompanije.

Može li direktor javnog preduzeća da vodi privatnu firmu?

U sekciji vesti na sajtu NTD-a postoje samo četiri informacije, ali iz jedne od njih može se videti da Šarčević učestvuje u radu kompanije. Tamo se može pročitati (i videti na slikama) da je ispred NTD-a bio prisutan na obrazovnom sajmu u Ohridu. I da je iza njega stajala prezentacija kompanije.

Propisi dozvoljavaju da direktor javnog preduzeća ima udele u privatnim firmama. S druge strane, ne bi smeo da ima upravljačka prava u privrednim društvima u privatnom vlasništvu, što je Šarčević i u ovom slučaju poštovao s obzirom na to da, iako tako navodi na sajtu, nije zvanični direktor kompanije.