Četiri „luda“ radna mesta na kojima rade roboti: Konobar, roštiljdžija, pop i radnik obezbeđenja

Inovacije Forbes Srbija 19. mar 2024. 07:00
featured image

19. mar 2024. 07:00

Širom sveta svaki dan na radnim mestima je oko četiri miliona robota, prema podacima Međunarodne federacije za robotiku. Većina njih sastavlja elektronske komponente, kućne aparate i automobile, ali neki od njih su našli posao na manje očekivanim mestima.

Konobar

Ime: Makr Shakr 3.0
Proizvođač: Makr Shakr (u upotrebi od 2013)
Cena: 115.000 dolara
Prosečna plata čoveka konobara: 34.490 dolara
Printscreen YouTube/Makr Shakr

Makr Shakr je italijanska kompanija koja proizvodi robote konobare. Ime predstavlja kraću verziju izraza Maker Shaker. Robota, kojeg zapravo čine dve robotske ruke, kontrolišu gosti kafića ili restorana tako što putem aplikacije mogu da mu zadaju sastojke koktela, bilo da je reč o alkoholnim ili bezalkoholni pićima, koje će robot da pomeša i posluži. Za to mu je potrebno između 60 i 90 sekundi. Gost može da imenuje svoj koktel i podeli recept putem aplikacije. Iako je predstavljen 2013. komercijalna upotreba je počela četiri godine kasnije. Koristi se na devet kruzera, kao i u Londonu, Pragu, Amsterdamu, Las Vegasu, Singapuru. Kompaniju je osnovao Karlo Rati, profesor na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu.

Roštiljdžija

Ime: Flippy
Proizvođač: Miso Robotics (2017)
Cena: 48.000 dolara godišnje
Prosečna plata čoveka roštiljdžije: 31.000 dolara

Flipija pravi kompanija Miso Robotics koja je osnovana 2016. Već naredne godine Flipi je počeo da pravi burgere, a 2018. je naučen i da prži pomfrit uz pomoć friteze. Opremljen je kamerama i senzorima i uz pomoć veštačke inteligencije može da prati dokle je stigla priprema mesa, da razlikuje da li je reč o piletini ili nekoj drugoj vrsti, kao i kako je zemička okrenuta na roštilju što donosi jednak kvalitet u pripremi hrane. Takođe, može da upravlja sa osam friteza istovremeno. Nastao je sa idejom da preuzme na sebe dosadne, prljave i opasne poslove u kuhinji, a naročito jedan od najneprijatnijih – seckanje luka – pa je luk postao i logo kompanije.

Pop

Ime: Pepper
Proizvođač: SoftBank Robotics (2014); Nissei Eco
Cena: 442 dolara
Prosečna cena angažovanja čoveka popa: do 2.000 dolara
Shutterstock/VTT Studio

Za razliku od Makr Shakr-a i Flipija, Peper je humanoidni robot koji se koristi u različite svrhe, a jedna od najzanimljivijih je da ga koriste kao sveštenika koji peva molitve tokom budističkih sahrana. Sposoban je da prepozna emocije, analizira izraze lica i ton glasa. Prvih 1.000 komada prodato je za samo minut, do 2018. prodato je 12.000 komada, ali je proizvodnja pauzirana 2021. zbog slabe potražnje (dotad je proizvedeno 27.000 robota). Kupci ga koriste kao recepcionera, radnika turističke organizacije koji usmerava putnike, u bankama i zdravstvenim ustanovama, kao i na aerodromima. Koriste ga i u domaćinstvima i sposoban je i da podučava i zabavlja decu.

Radnik obezbeđenja

Ime: Knightscope K5
Proizvođač: Knightscope (2013)
Cena: Manje od devet dolara po satu
Prosečna plata čoveka čuvara: 16 dolara po satu
Shutterstock/Tada Images

Ovaj robot namenjen je za spoljašnju upotrebu i može da bude samostalno operativan 24/7 odnosno zna kako da se sam dopuni i radi bez ikakve ljudske intervencije. Proizvođač navodi da je posebno pogodan za poslove obezbeđenja, nadzor nad parkinzima, kao i za teške uslove rada po zimi ili po velikim letnjim vrućinama i vodootporan je. Može da razvije brzinu do pet kilometara na čas, visok je čak 165 centimetara i težak 190 kilograma. Opremljen je da snima celokupan prostor oko sebe (360 stepeni), može da detektuje ljude i termalne promene, tablice automobila i može da savlada prepreke na putu.

Deo teksta pripremio je Džon Hajat, novinar Forbes