Da li bi mu Željko Mitrović pozavideo? Testira vojne dronove u bogatom predgrađu Silicijumske doline

Inovacije Forbes 7. jun 2024. 16:59
featured image

Sa sve širom listom visokoprofilnih talenata koji su prešli iz Epla, Spejs Iksa i Gugla, bivši direktor Gugla upravlja svojim dronovima u Menlo Parku i Ukrajini.

7. jun 2024. 16:59

Prošle godine, tehnolog milijarder Erik Šmit je osnovao tajnu vojnu kompaniju za dronove, Vajt Stork. Sada, ova tajna startap kompanija počela je sa testiranjem svojih letelica vođenih veštačkom inteligencijom, kako u sedištu Šmitove porodične kancelarije Hilspajer u Menlo Parku, tako i na linijama fronta u Ukrajini, gde se bivši direktor Gugla neprekidno predstavlja kao vodeći stručnjak za odbrambenu tehnologiju te zemlje.

Nakon što je Forbes otkrio ovaj poduhvat u januaru, Šmit je tiho preimenovao kompaniju i ubrzao njen razvoj, što, prema rečima izvora upućenih u situaciju, uključuje korišćenje veštačke inteligencije kako bi dronovi precizno pogađali ciljeve na bojnom polju. Komšije Hilspajerovog kancelarijskog bloka od 2.300 kvadrata, koji se nalazi između niza kuća, restorana i stanice Kaltrejn u bogatom predgrađu, nedavno su primetile ljude kako upravljaju malim dronovima iz ograđenog dvorišta zgrade. Dve osobe upoznate sa Šmitovim aktivnostima u Kijevu rekle su za Forbes da njegov tim testira prototipove dronova sa ukrajinskim Ministarstvom odbrane i traži njihove povratne informacije.

I ukrajinska vojska u dvorištu

Jedna od tih osoba prisustvovala je nedavnoj demonstraciji za zainteresovane, uključujući 14. puk ukrajinskih oružanih snaga, specijalizovanu jedinicu koja se bavi izviđanjem i ratovanjem dronovima. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Šmit, koji je prethodno imao bezbednosnu dozvolu vlade, i koji je nedavno pozvao američke zakonodavce da odobre paket pomoći u iznosu od 61 milijardu dolara za vojnu pomoć Ukrajini, već je bio na prvoj liniji fronta. Otputovao je prošle godine u Ukrajinu da bi video ratovanje dronovima iz prve ruke, što mu je donelo pohvale Mihaila Fedorova, ministra digitalne transformacije, koji ga je nazvao „odvažnim i herojskim“.

„On brine o Ukrajini i mnogo nam pomaže,“ rekao je Fedorov za Forbes. „On je legenda koja je mnogo toga sama stvorila“.

To uključuje i druge alate koji se koriste na linijama fronta. Kada je ukrajinski operater drona započeo prenos uživo koristeći Google Meet, servis za video pozive tehnološkog giganta, bivši direktor Gugla je bio oduševljen, rekao je Fedorov za Forbes. „Oh, odlično!“ prisetio se da je rekao Šmit. „Ja sam taj koji je osmislio ovaj proizvod“.

Šmit je odbio da komentariše.

Razvoj dronova kompanije Vajt Stork bio je olakšan stalnim prilivom značajnih zaposlenja. Tokom poslednjih nekoliko meseci, Vajt Stork je privukao najmanje desetak zaposlenih iz Epla, Spejs Iksa, Gugla, saveznih vladinih agencija i filantropske organizacije milijardera, Schmidt Futures, reklo je nekoliko izvora za Forbes. Njihova stručnost obuhvata mašinsko učenje, aeronautiku, lance snabdevanja i nabavku. Ova taktička zapošljavanja bila su praćena regrutacijom na univerzitetima i AI hakatonima, od kojih je neke lično organizovao Šmit.

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Ekipa vrhunskih stručnjaka

U međuvremenu, 69-godišnji Šmit tražio je savet svetskih stručnjaka iz Silicijumske doline poput svog prijatelja Sebastijana Truna, tvorca Guglove laboratorije za ambiciozne projekte X, koji je savetnik u Vajt Storku, kako je prethodno izvestio Forbes. Uz njega radi i Henrik Dalkamp, bivši menadžer za mašinsko učenje u Eplu i diplomac Trunove laboratorije za robotiku na Univerzitetu Stanford. Trun i Dalkamp su 2005. bili deo Stanford tima koji je razvio robota koji je pobedio na DARPA Grand Čelendžu.

U Guglu, radili su zajedno na autonomnim automobilima, a Dalkamp je razvio tehnologiju vizuelnog mapiranja koja će postati Street View za Google Maps. Dalkamp je kasnije prešao u Epl nakon što je startap koji je osnovao, Lighthouse AI, koji se bavio sigurnosnim kamerama, bio kupljen i postao deo Epla zajedno sa njegovim patentima za 3D senzore dubine i tehnologiju prepoznavanja lica. Na njegovom Linkdin profilu piše da je napustio kompaniju u oktobru prošle godine, a izvori su rekli za Forbes da on i Trun razvijaju AI softver za vizuelno ciljanje za Šmitov projekat dronova.

U ispostavi u Ouklendu, član osoblja Vajt Storka koji je ranije radio kao glavni inženjer za svemirske lasere u Spejs Iksu sarađuje sa višim savetnikom Vajt Storka, Dejmonom Vander Lindom, koji je prethodno radio u Trunovoj ugašenoj aviokompaniji Kiti Hok, rekli su izvori upoznati sa situacijom. U Spejs Iksu, ovaj član projekta bio je deo tima koji je razvijao laserski komunikacioni sistem za Starlink satelite. Pre toga, radio je u kompaniji Planet Labs, koja se bavi satelitskim snimcima, gde je istraživao orbitu i pozicioniranje nanosatelita.

Pored Dalkampa i Vander Linda, sve veći broj zaposlenih u Vajt Storku uključuje Marka Stoniča, bivšeg potpredsednika za nabavku i održivost lanca snabdevanja u Guglu, koji sada vodi operacije i lanac snabdevanja u Vajt Storku, i Vila Ropera, osnivača Šmitovog odbrambenog startapa Istari Digital i člana Odbora za inovacije u odbrani Ministarstva odbrane. Tim takođe čine bivši viši inženjer aeronautike iz Kiti Hoka, bivši zvaničnik kontrole trgovine odbrambenih sredstava Ministarstva spoljnih poslova i članovi Šmitove porodične kancelarije. Nijedna od ovih osoba nije odgovorila na zahtev za komentar.

Vander Lind, Stonič i Roper bili su u grupi saradnika koji su prisustvovali sastanku sa Šmitom i Trunom prošlog leta u Kijevu. Takođe prisutni su bili visoki ukrajinski zvaničnici Oleksandr Kamišin, ratni ministar strateških industrija zemlje, i Julia Sviridenko, prva zamenica premijera.

Uprkos seriji javnih poseta Kijevu, Šmit se trudio da svoj projekat dronova vodi u tajnosti. Nedugo nakon što je Forbes objavio vesti o njegovim planovima za Vajt Stork, startap je promenio ime u „Project Eagle“, prema rečima tri izvora upoznata sa ovim aktivnostima. Zapisi o domenima za „projecteagle.net“, imejl adresu koju sada koriste članovi projekta, pokazuju da je domen registrovan u februaru.

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Komentator rata

Operacije projekta dodatno su zamagljene konstelacijom d.o.o firmi i povezanih kompanija. Jednu takvu kompaniju, pod nazivom Merops, osnovali su Vander Lind i bivši inženjer Spejs Iksa prošle godine, opisujući svoju svrhu kao „istraživanje i razvoj u oblasti aeronautike“. Druge uključuju Aurelian Industries, Swift Beat i Volya Robotics, koje je Forbes povezao sa projektom u januaru. Samo Volya Robotics, estonski entitet osnovan od Hilspajera prošle godine, navodi Šmita kao vlasnika. (Nepovezana dobrotvorna organizacija pod nazivom Vajt Stork, koja pruža pomoć Ukrajini, već je postojala kada je Šmit odabrao isto ime.)

Od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Šmit se pozicionirao kao komentator konflikta, pišući nekoliko istaknutih članaka o borbenim strategijama zemlje i novoj eri „umreženog rata“. Za Vol Strit Žurnal, optimistično je predvideo da će „samoubilački“ ili „kamikaza“ dronovi, municija koja čeka svoje ciljeve pre nego što ih uništi, preoblikovati ratovanje. „Kao murmuracije čvoraka, nemilosrdni rojevi dronova, osnaženih veštačkom inteligencijom, pratiće mobilne ciljeve i algoritamski sarađivati kako bi probili neprijateljske elektronske kontra-mere“, napisao je.

Ali nekoliko meseci kasnije u članku za Tajm, brutalnost ukrajinske linije fronta ublažila je njegove reči „stvarnošću u blatu“ koja je zahtevala prikladniju referencu na poznatog studenta nihilizma.

„Kopnene trupe, sa dronovima koji kruže iznad, znaju da su stalno pod budnim okom nevidljivih pilota nekoliko kilometara dalje“, napisao je sa partnerom iz Project Eagle-a Vilom Roperom. „A ti piloti znaju da su potencijalno na nišanu protivnika koji ih posmatraju. Reči Ničea padaju na pamet: „A kad dovoljno dugo gledaš u ponor, ponor će pogledati u tebe“.

Sara Emerson, novinarka Forbes
Ričard Nieva, novinar Forbes