Kriza na horizontu, cloud rešenja u fokusu

Digitalizacija Promo 9. jul 2024. 17:05
featured image

9. jul 2024. 17:05

Jedan od zanemarenih aspekata finansijske krize iz 2008. godine jeste neočekivan rast trgovinskih transakcija – u pojedinim slučajevima broj transakcija dupliran je u odnosu na mesečni i godišnji prosek pre recesije. Uprkos značajnom porastu transakcija, IT sistemi Wall Street-a uglavnom su uspevali da isprate takozvane “black swan” pikove. Kako?

Kao svaka organizacija koja je tražila način da isprati neočekivane pikove u potražnji pre uspona cloud computing-a, Wall Street je investirao značajna sredstva u dodatne IT resurse. Ova praksa, poznata kao over-provisioning, daleko je od idealne. Nije potrebno biti finansijski mag da bi se utvrdilo da su kapitalna ulaganja u IT opremu, koja može ostati neiskorišćena, ogroman udar na budžet. Za takve poduhvate većina kompanija danas nema prostora u uslovima krize, smanjenih IT budžeta i “keš je kralj” mantre. To, međutim, ne znači da su problemi u radu kritičnih IT sistema prihvatljiva opcija. Nisu bili ni 2008, a kamoli danas – kada prekid u radu servera može da vas košta 100.000 dolara po satu. Sve i da finansijski aspekt ostavimo po strani, krizni periodi iziskuju da se smanji vreme prelaska iz trenutnog u buduće stanje, prilagođeno novim okolnostima. Ili kraće, da se omogući lean transformacija.

Likvidnost, transformacija, kriza koja preti… Kakve sve ovo veze ima sa cloudom? Odgovor je u činjenici da cloud tehnologije pomažu kompanijama da isprate promenekoje donose krize poput današnje – brže, efikasnije, jednostavnije.

Štedljivi CFO: Kako cloud pomaže da se smanje IT troškovi

U izveštaju IDC-a simboličnog naziva “Worldwide Black Book: Live Edition” kao jedan od glavnih trendova u svetlu ekonomske krize istaknuta je potreba da se CAPEX pretvori u OPEX. Ne treba ići dalje od drugog zakona cloud ekomonije da bi se objasnila prednost iznajmljivanja cloud resursa u odnosu na kupovinu sopstvene infrastrukture.

“Mogućnost dinamičkog provizionisanja kapaciteta znači da se može servisirati iznenadna potražnja, i ostvariti prihodi koje ta potražnja donosi. Istovremeno, mogućniost da se kapaciteti brzo smanje znači da kompanije ne moraju da ulažu veliki novac u neproduktivne resurse. Pri predviđanju potražnje često dolazi do grešaka, stoga mogućnost instant reakcije vodi do većih prihoda i manjih troškova.”

Od IDC-a saznajmo i da će potražnja za softverskim rešenjima u Evropi ostati stabilna tokom sledećih nekoliko godina. Poslovni svet, naročito u uslovima rastuće konkurencije, sve se više oslanja na digitalizaciju sa robusnim IT-jem kao njenom osnovom. Samim tim, logičan odgovor na krizu nije odustajanje od digitalnih inicijativa već ubrzana implementacija novih projekata i rešenja, uz fleksibilnost koju nude cloud modeli isporuke.

Čekajući IT opremu ili inovacija ne sme da čeka

Iskustvo kovid krize naučilo nas je da globalni lanci snabdevanja pre noći noći mogu postati nepredvidivi. Za kompanije je u tom periodu značilo da su projekti koje je trebalo da budu završeni za 12 meseci trajali i po 18 meseci zbog kašnjenja u isporuci hardvera i softvera.

Kriza je, između ostalog pokazala, da i organizacije koje imaju dobro isplaniran proces nabavke IT opreme mogu upasti u probleme zbog spoljašnjih faktora i zavisnosti od fizičke infrastrukture. Ono što cloud okruženje čini alternativom nabavci hardvera jeste garantovana dostupnost resursa i on-demand skalabilnost. Umesto da mesecima čekaju na potrebne komponente opreme, organizacije mogu da pokrenu svoje servise i projekte u cloud okruženju, oslanjajući se na IT infrastrukturu cloud provajdera.

Analitički uvidi umesto “gledanja u pasulj”

Cloud platforme su katalizator napredne analitike; one omogućavaju kompanijama da procesiraju velike skupove podataka u skalabilnom okruženju, a bez potrebe da ulažu u kompleksnu infrastrukturu koja bi podržala ove procese na lokaciji (on-site). Dodatna prednost je centralizacija podataka. Ako su vaši podaci raštrkani i zarobljeni i silosima unutar CRM, ERP, DMS i drugih sistema koji međusobno ne komuniciraju, teško ćete dobiti jedinstvenu sliku poslovanja. Analitika na cloudu integriše podatke na jednom mestu, rešavajući problem nekonzistentnih informacija i štedeći vreme koje se troši na usaglašavanje podataka. U uslovima krize, možda najveća prednost je brzina generisanja analitičkih uvida, uključujući i uvide zasnovane na ad hoc podacima. Ovi uvidi, kada se strateški iskoriste, mogu smanjiti izloženost riziku i omogućiti brzo prilagođavanje promenama, što je recept za ostanak tokom kriznih perioda.

Na putu ka cloud-u

Od 2008. godine svet se dosta promenio, ali su poslovni imperativi ostali isti: brzo se adaptirati novim okolnostima, obezbediti vrhunske usluge i korisničko iskustvo i održavati optimalnu profitabilnost bili su biće ciljevi kompanija. Cloud computing pomaže da ih ostvarite, a cloud provajderi kojima je stvaranje vrednosti od ove tehnologije specijalnost donose značajno iskustvo, znanja i podršku organizacijama na putu ka cloud-u. Take provajder je Mainstream, vodeći multicloud partner u regionu Jugoistočne Evrope o čijoj ekspertizi i uslugama možete da saznate više OVDE.