Šta treba da znate ako razmatrate public cloud

Digitalizacija Promo 23. apr 2024. 15:35
featured image

23. apr 2024. 15:35

Dok se kompanije nalaze u sve širim horizontima digitalnog sveta, potražnja za cloud uslugama doseže neviđene visine, odražavajući ubrzani tempo transformacije. Organizacije širom sveta prihvataju cloud tehnologije kako bi pokrenule inovacije, unapredile agilnost i ostale konkurentne.

Kako kompleksnost poslovnih potreba raste, postaje očigledno da ne postoji jedna cloud platforma koja može potpuno zadovoljiti raznovrsne zahteve kompanija na digitalnom putovanju. Kao odgovor na ove zahteve, public cloud provajderi stalno unapređuju svoju ponudu, uvodeći mnoštvo novih servisa usmerenih na pojednostavljenje i ubrzanje digitalizacije. Ovi servisi, među kojima su alati za automatizaciju, napredna analitika podataka i veštačka inteligencija (AI), dizajnirani su da osnaže organizacije da optimizuju operacije, otključaju analitičke uvide i pokrenu nove projekte. Public cloud se zahvaljujući njima izdvaja kao katalizator poslovnih prilika.

Zašto je public cloud dobar izbor?

Kraći time-to-market – public cloud strategija ubrzava isporuku inovacije u odnosu na on-premise rešenja. Vreme isporuke novih projekata dodatno se može skratiti primenom automatizacije, continuous integration and continious delivery (CI/CD) procedura.

Mogućnost izbora – organizacijama su na raspolaganju brojni servisi različitih public cloud vendora, kao što su Amazon Web Services, Microsoft Azure i Google Cloud. Kombinovanjem više cloud platformi (multi-cloud pristup) unapređuje se konektivnost, distribucija i dostupnost workload-ova, te smanjuje rizik oslanjanja na jednog vendora.

Pristup najnovijim tehnologijama – zahvaljujući servisima na public cloud-u, kompanije mogu da primene inovativne tehnologije bez velikih početnih investicija u infrastrukturu.

Bezbednost – public cloud provajderi se aktivno bave bezbednošu i pružaju funkcionalnosti kao što su enkripcija, siguran pristup, backup i disaster recovery rešenja za zaštitu kritičnih podataka i aplikacija.

Globalna ekspanzija – za kompanije koje razvijaju i nude servise namenjenje globalnom tržištu, kao što su developeri SaaS proizvoda, kao i za multinacionalne organizacije, hosting na javnom cloud-u je najbolji način da se krajnjim i internim korisnicima obezbedi pouzdana isporuka servisa u bilo kom delu svetu.

Public cloud migracija – šta treba da znate

Jedan od glavnih izazova za kompanije koje planiraju prelazak na public cloud jeste izbor najboljih kandidata za migraciju. Pri donošenju ove odluke potrebno je da se uzmu u obzir različiti faktori, uključujuči zakonske regulative i specifičnosti aplikativnih rešenja. Bez adekvatnog planiranja, migracija neće nužno doneti očekivane prednosti. Između ostalog, važno je da:

Sagledajte svoju postojeću IT infrastrukturu – ova analiza podrazumeva sticanje uvida u trenutni IT ekosistem (workloadove, aplikacije, aplikativne i mrežne performanse itd. ) i način na koji ga vaš biznis koristi. Analiza će omogućit da definišete koje workload-ove da prebacite na cloud, a koje da zadržite u on-premise okruženju, čime se smanjuje rizik kao i nepotrebni troškovi.

Izaberete optimalnu cloud platformu (ili više platformi) – Bilo da je u pitanju MS Azure, AWS ili Google Cloud, izbor adekvatne public cloud platforme zavisi od konkretnih scenarija, i iziskuje duboko poznavanje prednosti i ograničenja svake od njih.

Iskoristite DevOps prakse za brži deployment aplikacija i stabilizaciju cloud okruženja.

Ne posmatrate migraciju kao sprint – migracija na public cloud je složen proces, koji uključuje različite aspekte, kao što su bezbednost, komplelsnost i ograničenja određenih workload-ova i finansijske projekcije investicije.

Da li možete sve sami?

Širok spektar izbora public cloud platformi, planiranje i realizacija procesa migracije i upravljanje public cloud okruženjem na način koji će obezbediti optimalne performanse i bezbednost, ali i predvidljive troškove čini ovo putovanje izazovnim za organizacije kojima javni cloud nije uska specijalnost.

Ukoliko vam je potrebna podrška, možete je pronaći u specijalizovanom partneru. Idealan partner je cloud provajder koji iza sebe ima raznovrsno iskustvo u projektima public cloud transformacije i koji vam može obezbediti transfer znanja uz prilagođavanje vašim zahtevima. Brojne domaće i internacionalne kompanije pronašle su takvog partnera u Mainstream-u, čija ekspertiza uključuje rad na preko 40 public cloud projektima i tim sertifikovanih AWS, Azure i Google Cloud stručnjaka.

Na misiji da klijentima pomogne da osnaže svoj IT i svoj biznis uz cloud rešenja, Mainstream vodi organizacije kroz sve faze cloud transformacije, od razvoja kastomizovanog plana migracije preko arhitekture i implementacije, real-time monitoringa, održavanja cloud infrastrukture, upravljanja bezbednošću i optimizacije troškova. Saznajte više o Mainstream public cloud uslugama.