Inovacije iz Srbije na Svetskom forumu cirkularne ekonomije u Briselu od 15. do 18. aprila

Inovacije Agencije 12. apr 2024. 13:45 > 12. apr 2024. 13:46
featured image

12. apr 2024. 13:45 > 12. apr 2024. 13:46

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) najavio je danas da će na Svetskom forumu cirkularne ekonomije (World Circular Economy Forum 2024 – WCEF2024), predstaviti najbolje inovacije iz Srbije za smanjenje otpada, odnosno pretvaranje otpada u nove sirovine.

Ovaj globalni skup biće održan od 15. do 18. aprila u Briselu, a posvećen je najnaprednijim rešenjima u oblasti cirkularne ekonomije, koja su nastala na temelju novih naučnih istraživanja.

UNDP će, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, predstaviti 60 inovacija iz Srbije, a među njima su i rešenja za pravljenje biorazgradivih čaša i kesa, boja za namirnice i lepkova za industriju i građevinarstvo od otpada od voća i povrća.

Takođe, tu su i rešenja za proizvodnju građevinskog materijala od tekstilnog otpada i otpadnog stakla, ručno pravljenog papira, kutija od paklica cigareta i viškova štamparskog papira, odnosno olovaka i bojica od starih novina, za izradu sprava za vežbanje od otpadnog drveta iz reka, kao i za reciklažu kablova kako bi se dobio bakarni i aluminijumski granulat.

Najavili su da će biti predstavljen i informacioni sistem, koji automatizuje gajenje biljaka u bio-razgradivim saksijama, kao i novi digitalni (IoT-Internet of things) uređaji, koji omogućavaju merenje količine i određivanje vrste otpada u kontejnerima, radi optimizacije njegovog prikupljanja.

Takođe, u okviru posebne sesije o tome kako insekti mogu da se koriste za smanjenje otpada, 18. aprila, pored primera iz Južne Afrike i Lesota, biće predstavljeno inovativno rešenje kompanije „Belinda Animals“ iz Beograda i Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

„Ono je pokazalo da crv brašnar može da se hrani stiroporom, i da ga na taj način potuno razgradi tako da se dobije organska materija bogata proteinom, idealna za proizvodnju hrane za stoku“, piše u saopštenju UNDP.

Precizirano je da će ovi i primeri primene principa cirkularne ekonomije iz celog sveta poslužiti liderima iz poslovne zajednice, donosiocima odluka i stručnjacima da razmotre kako da privreda, u saradnji sa naukom, odgovori na potrebe čoveka na način koji štedi resurse, produžava vek korišćenja materijala, smanjuje zagađenje otpadom i emisije ugljen-dioksida (CO2), istovremeno donoseći uštede proizvođačima i čineći ih konkurentnijim na tržištu.

Istaknuto je da je forum i prilika za autore rešenja iz oblasti cirkularne ekonomije da se sretnu sa inovatorima iz drugih zemalja i zajedno sa njima dalje razvijaju svoje ideje.

Podsetili su da je od 2022. godine 65 inovativnih rešenja u oblasti cirkularne ekonomije dobilo podršku za implementaciju u ukupnom iznosu od 2,8 miliona dolara.

Kako je navedeno, ovu podršku su obezbedili Evropska unija, Vlada Švajcarske i Globalni fond za zaštitu životne sredine, u okviru dve inicijative koje u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine sprovodi UNDP: „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ i „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Srbiji – Cirkularne zajednice“.

Beta