Kako se Rusija brani od ukrajinskih dronova

Inovacije Forbes 30. apr 2024. 07:00
featured image

30. apr 2024. 07:00

Rat između Rusije i Ukrajine karakteriše obimna upotreba dronova, pri čemu tehnologije protiv dronova igraju jednako značajnu ulogu. Obe strane su više puta uvodile nove tehnologije dronova na bojište, samo da bi zastarile zbog napretka u kontra-dron tehnologijama u roku od nekoliko meseci.

Ova igra mačke i miša je eskalirala, posebno kako je Ukrajina značajno proširila domaću industriju odbrane, uvodeći dronove sa sve naprednijim mogućnostima, uključujući više nivoe autonomije. Kao odgovor, Rusija je donekle odstupila od konvencionalnih sistema za suprotstavljanje dronovima, birajući umesto toga prilično pojednostavljene, nekonvencionalne pristupe kako bi minimizirala efikasnost ukrajinskih dronova.

Konvencionalni sistemi za suprotstavljanje dronovima kategorizovani su kao kinetički ili nekinetički. Kinetička rešenja obično uključuju obaranje dronova upotrebom metoda poput projektila zemlja-vazduh ili mitraljeza. Nekinetički pristupi, s druge strane, podrazumevaju ometanje signala za kontrolu drona ili sistema za navigaciju na samom dronu kroz elektronske tehnike ratovanja kao što su ometanje, fingiranje ili hakovanje.

Dok je Ukrajina koristila kombinaciju kinetičkih i nekinetičkih rešenja, Rusija se uglavnom oslanjala na nekinetička rešenja. Zaista, ruska vojska ima obiman arsenal elektronske opreme za ratovanje koja uključuje resurse za suprotstavljanje dronovima, što je neutralisalo više od 10.000 ukrajinskih dronova u maju 2023. godine.

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Kako sukob napreduje, Ukrajina je stekla značajnu prednost zbog svoje rastuće odbrambene industrije. Koristeći komercijalnu tehnologiju i ekspertizu, Ukrajina je sposobna da brzo razvija i implementira nove dronove za svoju vojsku. Svaki novi dron inkorporira nove sposobnosti i unapređenu autonomiju, često povećavajući njihovu otpornost na ruske sisteme za suprotstavljanje dronovima.

Dok se ukrajinske odbrambene kompanije kreću brzinom kojom napreduje tehnologija, ruska odbrambena industrija ide sporije, ograničena rigidnom strukturom nabavke. S obzirom na ove probleme i brzi tempo razvoja ukrajinskih dronova, Rusija se odlučila za nekoliko niskotehnoloških, nekonvencionalnih metoda kako bi se suprotstavila ukrajinskim dronovima. Iako nisu tako napredni kao njihovi sistemi za elektronsko ratovanje, pokazuju se efikasnim.

Postavljanje opreme za upravljanje dronovima; Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Na primer, Rusija je implementirala mreže protiv dronova kako bi zaštitila ključne objekte, poput rafinerija nafte, od napada. Ove velike metalne mreže mogu potpuno da obaviju zgradu i pridržavaju se privezima pričvršćenim za metalne ankere u zemlji. Kako Rusija nema vazdušnu odbranu koja može da zaštiti svaku potencijalnu metu, a i mnogi postojeći sistemi su se pokazali neefikasnim protiv ukrajinskih dronova, ove mreže postale su neprocenjive. Štaviše, nekoliko ruskih kompanija sada nudi ove mreže, koje su pokazale značajnu efikasnost u zaustavljanju incidenata sa dronovima. Zaista, dronovi teško uočavaju mreže, što često uzrokuje njihovo rušenje pri udaru. Čak i ako dron uspe da otkrije mrežu, ne bi mogao da dosegne cilj.

Na svojim linijama fronta, Rusi su uveli „tenkove kornjače“ – tenkove opremljene velikim zaštitnim oklopima. Suočena sa nedostatkom artiljerije, ukrajinska vojska je prešla na korišćenje dronova sa malim eksplozivnim punjenjem koji precizno ciljaju ranjive delove ruskih tenkova, efektivno ih onesposobljavajući. Ovi „kornjača oklopi“, napravljeni od kombinacije drveta i metala, pozicionirani su odvojeno od tela tenka. Dizajn osigurava da kada dron udari u oklop, eksplozija ne ošteti sam tenk. Međutim, ovi nezgrapni i teški oklopi imaju nedostatke, smanjujući funkcionalnost tenka, ograničavajući uglove pucanja i usporavajući njegovo kretanje. Bez obzira na to, ovaj pristup za suprotstavljanje dronovima pokazao se prilično efikasnim, sa sve većim brojem ruskih tenkova koji su žrtvovali svoju ubojitost i pokretljivost radi poboljšane stope preživljavanja.

Ruski dron opremljen bombama; Foto: Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Na višem strateškom nivou, nedavni ruski raketni udari na ukrajinsku infrastrukturu takođe su deo šireg napora za suprotstavljanje dronovima. Tehnologija za suprotstavljanje dronovima koristi ranjivosti dronova; u ovom slučaju, ranjivost je u tome što ukrajinske odbrambene kompanije zahtevaju električnu energiju za razvoj i proizvodnju dronova.

Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin eksplicitno je izjavio da je osnovni cilj ovih udara „uticaj na ukrajinski vojno-industrijski kompleks„. Ciljanjem energetske infrastrukture, efikasno ometaju sposobnost ukrajinskih kompanija da implementiraju nove tehnologije dronova u svoje oružane snage. Usporavanjem razvoja ukrajinskih dronova, Rusija će imati potrebno vreme da razvije i implementira nove tehnologije za suprotstavljanje dronovima, pružajući svojim snagama ključnu prednost na bojištu.

Noćno osmatranje dronova kamikaza; Foto: REUTERS/Ivan Antypenko

Ruska vojska je istorijski bila vodeća u tehnologiji za suprotstavljanje dronovima, i prva je koristila elektronsko ratovanje u modernim borbama. Međutim, kako sukob traje, konvencionalne ruske metode za suprotstavljanje dronovima zaostaju za napretkom ukrajinskih dronova. Shodno tome, Rusi su usvojili niz niskotehnoloških, nekonvencionalnih taktika kako bi umanjili pretnju koju predstavljaju ukrajinski dronovi. Ove mere se pokazuju efikasnim u kratkoročnom periodu, bar dok se ukrajinski dronovi ne razviju do te mere da učine zastarelim ovakve ruske tehnike.

Vikram Mital, saradnik Forbes