Najnoviji tablet iz PaperMatte kolekcije Huawei: Nezgrapno ime za bolju i još jeftiniju verziju

Inovacije Forbes 13. jun 2024. 07:00
featured image

13. jun 2024. 07:00

Jedna od nekoliko novih stvari koje je Apple ponudio u svom upravo lansiranom iPad Pro-u je ekran sa mat, antirefleksnom teksturom koja je urezana u staklo na nano nivou. Pa, ta funkcija nije nova, jer Huawei to radi od prošle jeseni sa tabletom PaperMatte edicije.

Kineski tehnološki gigant je prošlog meseca lansirao ažurirani, vrlo nespretno nazvan Huawei MatePad 11,5-inčni S PaperMatte Edition, i radi nešto što se retko viđa u tehnici. Primetno je bolji od prethodnika u svim ključnim oblastima – ali je jeftiniji.

Ovaj novi MatePad nudi LCD panel od 11,5 inča rezolucije 2,8K sa brzinom osvežavanja od 144Hz, nadograđen sa 2K 120Hz LCD panela od prošle jeseni. Kapacitet baterije je veći, sa 7.700 mAh prošle godine na 8.800 mAh ove godine; i nekako se ovaj novi tablet u Evropi prodaje za 349 funti/399 evra (to je otprilike 440 dolara) u poređenju sa zvaničnom maloprodajnom cenom poslednjeg modela od 399 funti/499 evra. U Aziji će ovaj tablet biti još jeftiniji za najmanje 10-15%.

Da budem iskren, zaista nisam siguran kakva je poslovna ili marketinška strategija kompanije Huawei. Tablet poslednje generacije star je jedva šest meseci, a Huawei izdaje ovaj novi koji je očigledno bolji i to po manjoj ceni. Zar ovo neće izneveriti kupce koji su platili prethodni model? Takođe, zvanično ime ovog tableta je tako nezgrapno. Ako unesete Huawei MatePad 11,5”S PaperMatte, najbolji rezultati pokazuju stariji MatePad od prošle godine.

Koliko god da je neobična poslovna i marketinška strategija za ovaj uređaj, on je odličan za svoju cenu. Ekran, kao što je pomenuto, ima nanoteksturni materijal koji mu daje mat osećaj sa više trenja za palčeve i olovke. Ne deluje tako klizav, i nije ni blizu reflektujuć kao normalni stakleni ekrani. To ga čini idealnim platnom za skiciranje ili beleženje beleški, u čemu se ovaj tablet ističe zahvaljujući Huawei olovci, nazvanoj M-Pencil.

Foto: Ben Sin

Ekran izgleda odlično, ali ostatak tableta je veoma blag. Možda je to zato što sam dobio i standardnu srebrnu boju – roze model bi se, pretpostavljam, malo više istakao – ali telo ovog tableta je samo jedan komad srebrnog aluminijuma sa izbočinom za jednu kameru od 13 megapiksela. Prednja veb kamera je od 8 megapiksela i nema šta da se piše.

Tablet je tanak i lagan, dimenzija samo 6,1 mm i težine 510 g. Postoje četiri zvučnika i dva mikrofona. Oni dobro funkcionišu, ali su zaista standardni. Kao ručni tablet, istinski se ističe samo mat ekranom i neotkrivenim Kirin silikonom unutra. Ovaj neimenovani Huawei čip je uparen sa 8 GB RAM-a i 256 GB memorije.

Ali uparite ovaj tablet sa M-olovkom (obično se posebno kupuje, ali će ga neki regioni uključiti kao paket), zajedno sa Huawei novom GoPaint aplikacijom, i tablet postaje jedan od najboljih tableta za skiciranje koje sam testirao.

Aplikacija GoPaint, koju su zajedno razvili Huawei i Kineska akademija umetnosti, ima bezbroj inteligentnih funkcija i podržava besprekorno prebacivanje slojeva za digitalne umetnike. Takođe postoji preko 100+ unapred podešenih četkica za razne digitalne alate. Moram priznati da ni u kom slučaju nisam dobar umetnik, ali sam video druge veštije umetnike kako se igraju sa MatePad-om sa aplikacijom GoPaint i stvaraju prelepu umetnost koristeći inteligentne funkcije.

Tu je i futrola za tastaturu za koju sve više mislim da je neophodna za moderne tablete. Kao i poslednjih nekoliko Huawei MatePad futrola za tastaturu, ova takođe ima odvojivu tastaturu. To znači da mogu da poduprem tablet na višoj površini dok držim tastaturu na nivou stola i da radim u boljem položaju. Nakon korišćenja ove vrste tastature, zaista želim da je svi drugi proizvođači tableta, posebno Apple, slede.

Kućište za tastaturu je tanko, tako da je ukupni otisak MatePad-a 11,5-inčni S PaperMatte i dalje veoma lagan.

Što se softvera tiče, tablet pokreće Huaweijev HarmoniOS i to je tipična Huawei cena, što znači da softver izgleda pomalo zastareo po mom mišljenju, ali ima mnogo sjajnih funkcija prečica, kao što je hvatanje snimaka ekrana dodirom na ekran zglobovima ili mogućnost za besprekorno povezivanje sa Huawei telefonima i računarima. MatePad možete koristiti i kao poseban ekran za Huawei laptopove.

HarmoniOS nema ugrađene Google mobilne usluge, ali postoji novo rešenje koje se zove MicroG koje u osnovi pokreće Google aplikacije u sandbok-u. Iskustvo je iznenađujuće besprekorno. Ako ne znate gde da tražite, možda nećete ni primetiti da se Google aplikacije pokreću na virtuelnoj radnoj površini, tehnički odvojenoj od ostatka tableta. Sve u svemu, softversko iskustvo je dobro.

Sve u svemu, MatePad 11,5-inčni S PaperMatte (zaista treba da odustanu od ove šeme imenovanja) je odličan mali i vitki tablet za ljude koji uživaju u skiciranju. Mat ekran je pravi razliku.

Ben Sin, saradnik Forbes