Nastavljaju s inovacijama: Rusi su na tenkove-kornjače dodali još jedan sloj oklopa

Inovacije Forbes 7. maj 2024. 07:00
featured image

7. maj 2024. 07:00

Početkom aprila, ukrajinski piloti dronova izvan Krasnohorivske u Donjecku su primetili ruski tenk T-72 s improvizovanim metalnim krovom iznad trupa i kupole.

Uskoro su se slično “nadograđeni” tenkovi – mnogi i s radio ometačima – pojavili duž gotovo 1.000 kilometara dugog fronta.

Rusi ova bizarna vozila nazivaju “carev roštilj”, dok ih Ukrajinci nazivaju “tenkovi kornjače”. Sada, u drugom mesecu nakon što su se pojavili u ruskoj zimsko-prolećnoj ofanzivi, ovi tenkovi dobili su još jedan sloj improvizovanog oklopa: metalne rešetke iznad oklopa od čvrstog metala.

Tenkovi kornjače postaju sve veći i sve čudniji. To ne znači da ne ispunjavaju svoj primarni zadatak. Opremljeno metalnim valjcima za aktiviranje mina, ovo vozilo “koristi se za čišćenje mina pre dolaska oklopnih jurišnih grupa”, objašnjava istoričar za oružje Metju Mos.

Slojevi „uradi sam“ oklopa, instalirani u radionicama u blizini fronta, imaju zadatak da zaštite tenkove kornjače od 100.000 eksplozivnih dronova koje Ukrajinci svakog meseca usmeravaju na Ruse. “Svi se smeju toj konstrukciji, ali to zapravo pakleno dobro funkcioniše,” stoji u izveštaju jednog ukrajinskog kanala na Telegramu. “Mnogo dronova potroši se na samo jedan tenk”.

Tenkovi kornjače su adaptacija. Problem je u tome što su oni adaptacija napravljena zbog samo jedne pretnje. Dok god ukrajinske trupe ne budu imale dovoljno artiljerije i protivtenkovskih raketa, zbog čega manjak moraju da nadoknade velikim brojem dronova lokalne izrade, tenkovi kornjače imaju solidne izglede da prežive napade.

Ipak, Republikanci u američkom Kongresu napokon su, nakon šest meseci blokade, odobrili nove pakete pomoći za Ukrajinu u vrednosti od ukupno 61 milijardu dolara. To znači da će ukrajinske brigade uskoro dobiti mnogo novih raketa i granata. Pentagon je već poslao paket municije u vrednosti od milijardu dolara.

Dvostruko deblji oklop tenkova kornjača može ih zaštititi od laganih dronova koji su teški oko kilograma, a nose pola kilograma eksploziva. Ali, “njihovi oklopi su slaba zaštita od bilo čega drugoga”, smatra Mos.

Dodatni oklop je praktično beskoristan protiv moćnih raketa Džavelin teških 15 kilograma, sa dvostrukom bojevom glavom teškom oko devet kilograma koja je posebno dizajnirana za probijanje nekoliko slojeva zaštite.

Ne treba računati na to da će posada ovih tenkova uspeti da izbegne Džaveline. Ne samo da su improvizovana vozila teška i spora, već nedavni snimci posebno pokazuju koliko posada slabo vidi kroz sav taj silni improvizovani oklop. Toliko je teško videti kroz oklop da je najmanje jedna posada tenka kornjače primećena kako pogrešno skreće tokom napada i udaljava tenk od ukrajinskih linija.

Dejvid Aks, novinar Forbes