Osnivač startapa B2Bee koga je podržao Majkrosoft: Verujem da ćemo uskoro imati prvog srpskog jednoroga

Inovacije Jelena Andrić 27. jan 2024. 08:00
featured image

27. jan 2024. 08:00

U veleprodajnom i maloprodajnom sektoru nezaobilazni su brojni servisi i digitalna rešenja za praćenje i evidenciju velikog broja različitih podataka.

Jedno od takvih rešenja razvio je 2018. godine startap tim B2Bee iz Beograda, a reč je o softveru koji automatizuje i organizuje posao u veleprodaji uz mogućnost integracije sa ERP-om (Enterprise Resource Planning) – procesom u kome se planiraju poslovni resursi.

Ovaj softver razlikuje se od drugih softvera za veleprodaju po tome što mnogi od njih ili zastarevaju ili se ne razvijaju dovoljno brzo da bi ispratili tehnološke inovacije. B2Bee je posvećen praćenju i implementaciji najnovijih tehnoloških dostignuća, kao što je primena veštačke inteligencije (AI) u veleprodaji.

Na ovo rešenje posebno je pažnju skrenula krajem prošle godine kompanija Majkrosoft koja je saopštila da je B2Bee na putu da postigne veliku inovaciju u transformaciji tradicionalne B2B transakcije uz korišćenje veštačke inteligencije.

Ovaj startap je posvećen opremanju malih i srednjih preduzeća naprednim alatima za veleprodaju, a kako su razvili softver koji olakšava poslovanje veleprodajama i komercijalistima na terenu za Forbes Srbija govori jedan od osnivača Luka Radovanović.

“Odlučni da ne sledimo uobičajene puteve, posvetili smo se inovacijama. Uočili smo specifičan problem – neefikasnost prodajnih procesa, koji je zahtevao hitnu tehnološku intervenciju. Slušajući potrebe tržišta, posvetili smo se razvoju softverskog rešenja, koje je bilo više od puke ideje – bilo je to rešenje s misijom da transformiše način rada kompanija”, priča Luka Radovanović.

Od jednostavne ideje do platforme

Danas sa ponosom ističu da se njihova ‘jednostavna ideja’ pretvorila u robustnu platformu koja omogućava klijentima da godišnje realizuju prodaju više stotina hiljada proizvoda.

Od trojice suosnivača koji su postavili temelje, do sada su tim proširili na više od 20 članova širom Srbije, Hrvatske, pa sve do Južne Amerike.

„Svaki član našeg tima je inovator u svom polju, a raznolikost njihovih veština i iskustava je ono što nas čini snažnima. Iskustvo osnivača, posebno u e-trgovini i onlajn prodaji na različitim tržištima bilo je neprocenjivo u izazovima koje sa sobom nosi pokretanje biznisa“, kaže.

A koliko im sve to znači i kako izgleda put u razvoju jednog ovakvog startapa?

“Izgradnja brzorastuće startap kompanije je poduhvat koji zahteva stalno učenje i adaptaciju. Neprekidna dinamika, brza prilagođavanja i održavanje ubrzanog tempa rasta zahtevaju da i najiskusniji među nama stalno pomeraju lične i profesionalne granice. Ukratko, u našem timu svaki dan je nova avantura i prilika za učenje. Iza svakog uspeha B2Bee-a stoji neprestana borba sa izazovima, izlazak iz zone komfora i proširivanje granica mogućeg – to je put kojim se kreću svi osnivači startapa, i mi ga sa entuzijazmom živimo svakog dana”, ističe.

Pre nego što su započeli ovaj poduhvat, posvetili su se temeljnoj analizi tržišta.

To je podrazumevalo niz intervjua sa potencijalnim korisnicima aplikacije iz različitih segmenata veleprodaje i komercijale. Posebno je važno istaći da je u ovaj proces bilo ugrađeno bogato višegodišnje iskustvo suosnivača Denisa Radovanovića, čije poznavanje veleprodaje i rada sa komercijalistima je bilo ključno u razumevanju potreba i izazova klijenata.

Takođe, u timu B2Bee koriste i različite alate za praćenje ponašanja kupaca kako bi unapređivali korisničko iskustvo.

Kako kaže Luka Radovanović, ovaj pristup im omogućava da ostanu agilni i uvek u korak s najnovijim trendovima i zahtevima tržišta, što je ključni faktor uspeha u dinamičnom digitalnom svetu.

Foto: B2Bee

Softver kao usluga

Biznis model ovog startapa zasnovan je na principu ‘Softvera kao usluge’ (SaaS). Osnova tog pristupa je pružanje ‘ključ u ruke’ rešenja za klijente, što znači da im nude kompletne softverske pakete koje razvijaju, održavaju i hostuju.

Klijenti plaćaju mesečnu pretplatu za korišćenje ovih rešenja, a mi se obavezujemo da ćemo im stalno isporučivati najnovija i najefikasnija rešenja u industriji, objašnjava Luka.

Kada je reč o savetima za one koji razmišljaju o pokretanju startapa, Luka je iskren i kaže da nema univerzalnog biznis modela koji odgovara svima. Ipak, neke ključne strategije uvek dolaze do izražaja:

“Prvo, obavezna je temeljna analiza tržišta i konkurencije. Razumevanje tržišne dinamike i potencijalnih konkurenata neophodno je za uspešan ulazak na tržište. Drugo, testiranje ideje kroz Minimum Viable Product (MVP) na realnom tržištu. To vam omogućava da validirate svoju ideju i prikupite povratne informacije koje su ključne za dalji razvoj. Treće, izuzetno je važno slušati tržište i korisnike. Oni će, u suštini, oblikovati vaš proizvod prema stvarnim potrebama i zahtevima”, ističe Luka.

Takođe naglašava da bi svakom savetovao da gradi svoj proizvod tako da bude skalabilan.

„Svaka odluka koja se tiče razvoja proizvoda treba da bude usklađena sa generalnom vizijom kompanije. Fleksibilnost i prilagodljivost su ključne u rastu startapa“, navodi.

Startap scena u procvatunaći investitore koji su ‘fit’ za vaš biznis

Luka ističe da, kada su 2018. osnivali B2Bee, startap scena u Srbiji bila je u drugačijem stadijumu razvoja u odnosu na danas.

“Iako naša rana iskustva možda nisu direktno primenjiva na trenutne okolnosti, startap zajednica u Srbiji je od tada doživela značajan procvat. Mladim kompanijama je sada lakše nego ikada da dođu do početnih sredstava zahvaljujući brojnim programima i organizacijama koje podržavaju startap ekosistem”, kaže on.

Ističe da su im na putu razvoja od velike pomoći bili programi Naučno-tehnološkog parka (program ranog razvoja), zatim Fonda za inovacije koji nudi niz programa od podrške u ranom razvoju do scale-up faza, potom i Inicijative ‘Digitalna Srbija’, koja promoviše digitalnu transformaciju i inovacije, ali i Garaža by Tenderly – zajednice osnivača startapa.

Pored ovih resursa, postoje i brojni drugi fondovi dostupni danas za startape. Sagovornik Forbes Srbija ističe da je nakon početne faze i validacije ideje, veoma važno usmeriti se na povezivanje sa anđelima investitorima i venture capital (VC) fondovima, u zavisnosti od trenutne faze u kojoj se kompanija nalazi.

„Ključno je pronaći investitore koji su pravi ‘fit’ za vaš biznis, što znači razumeti njihovu specijalizaciju, interesovanja i način na koji mogu doprineti vašem daljem rastu i razvoju“, savetuje Luka svima koji se kao on opredele na ovakav startap izazov.

On dodaje da je jedna od ključnih prednosti startapa u odnosu na korporativne strukture njihova sposobnost brzog i fleksibilnog odgovora na promene i prilagođavanja rešenja.

Foto: B2Bee

Kako funkcioniše B2Bee rešenje

Specifičnost ovog softverskog rešenja leži u tome što su usmereni na prevazilaženje izazova sa kojima se suočavaju tradicionalne industrije prilikom uvođenja inovacija.

„Razlikujemo se od drugih softvera za veleprodaju time što mnogi od njih ili zastarevaju ili se ne razvijaju dovoljno brzo da bi ispratili tehnološke inovacije. Mi smo se posvetili praćenju i implementaciji najnovijih tehnoloških dostignuća, kao što je primena veštačke inteligencije (AI) u veleprodaji, čime našim klijentima pružamo značajnu prednost u odnosu na konkurenciju“, objašnjava Luka.

Pored toga, njihov pristup u razvoju obuhvata rešenje koje integracijom sa ERP sistemom korisnika omogućava pokrivanje svih kanala prodaje.

Trenutno njihova primarna delatnost je usredsređena na tržišta Adriatik regije. Pored toga, proširili su poslovanje i na druge zemlje. Tako imaju klijente u Bugarskoj i Španiji, a nedavno su počeli saradnju sa klijentom iz Singapura. Takođe, trenutno su u fazi pregovora i sa nekoliko kompanija u Južnoj Americi.

Privukli investije od milion evra

Sa značajnim organskim rastom startapa, suočili su se i sa povećanim troškovima, koje je bilo sve teže pokrivati iz sopstvenih izvora, a istovremeno održavati visok kvalitet usluge. Shvatili su da je za dalji razvoj i širenje poslovanja neophodno privući dodatne investicije.

Jedno od najvećih uspeha je investicija regionalnog fonda Fil Rouge Capital koju je ovaj startap dobio dve godine posle osnivanja.

“Priliku za to pružio nam je Naučno-tehnološki park, gde smo upoznali Stevicu Kuharskog, partnera u investicionom fondu Fil Rouge Capital. On je prepoznao sinergiju između našeg poslovanja i ciljeva njihovog fonda, što nas je podstaklo da se prijavimo za investiciju”, navodi.

Kada je reč o savetima za privlačenje investicija, ključno je prepoznati u kojoj se fazi razvoja neka kompanija nalazi jer postoje različiti programi i fondovi namenjeni ranoj fazi razvoja startapa.

Ipak, Luka savetuje da kada se prođe ta faza, važno je razmotriti da li su investicije od strane anđela investitora ili venture capital fondova pravi put za kompaniju.

Nakon prve runde finansiranja, dobili su i podršku Fonda za inovacionu delatnost koja je bila usmerena na razvoj prve verzije AI asistenta.

“Osim toga, postali smo deo prve kohorte Katapult akceleratora, što je imalo značajan uticaj na naš rast. Akcelerator nam je pomogao da privučemo dodatne investicije, ovog puta od anđela investitora”.

Imajući sve to u vidu, do sada je B2Bee uspešno prikupio ukupno milion evra kroz različite oblike finansiranja, koji su usmereni ne samo na širenje na nova tržišta, već i na kontinuirani razvoj njihovog B2B rešenja uz stalna proširenja timova.

Planiraju i da tokom 2024. pokrenu novu rundu finansiranja kako bi dostigli nove ciljeve i dalje širili poslovanje.

Saradnja sa Majkrosoftom

B2Bee je takođe deo programa Microsoft for startups.

“Za nas u B2Bee predstavlja veliku čast i zadovoljstvo što nas Majkrosoft prepoznaje kao uspešnu i perspektivnu kompaniju. Naša saradnja sa njima kroz različite programe je iznad svih očekivanja, posebno imajući u vidu njihovu veličinu kao globalne korporacije. To je za nas inspiracija da nastavimo sa inovacijama i da opravdamo njihovo poverenje, kaže Luka Radovanović.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Govoreći o razvoju startap scene u Srbiji, Luka je uveren da joj se smeši svetla budućnost.

“Postoji ogroman potencijal i verujem da ćemo uskoro videti nastanak prvog srpskog ‘jednoroga’. Vidimo brzi razvoj ekosistema, uz sve veću podršku kako investitora koji su aktivni u Srbiji, tako i organizacija koje okupljaju startape, mentore i iskusne preduzetnike. Ovi resursi su ključni za razvoj startapa i njihovu transformaciju u uspešne kompanije. Takođe, postoji i snažna kultura zajedništva među osnivačima startapa u Srbiji, gde svi težimo da učimo jedni od drugih i doprinosimo zajedničkom rastu”.

Šta dalje

Kada se radi o razvoju softvera kao usluge (SaaS), proces unapređenja i inovacija nikada ne prestaje.

“Trenutno smo posebno usredsređeni na implementaciju novih funkcija baziranih na veštačkoj inteligenciji”, kaže Luka navodeći da za sada ne može da otkrije mnogo detalja, a pored toga, imaju ambiciozne planove za širenje na nova tržišta i to će im biti primarni fokus u ovoj godini.

Iako još uvek ne možemo otkriti detalje o novim funkcijama, obećavamo da će vesti o njima, kao i tehničkim detaljima i izazovima podeliti Dejan Jeremić (CTO) i Tomas Stevanović (CIO) kada bude prilika, poručuje Luka Radovanović. 

Veruje da će im to omogućiti da njihova rešenja dođu do šireg kruga korisnika i da doprinesu optimizaciji poslovanja u različitim sektorima.

B2Bee or not 2 be’

Ovaj simpatičan slogan spontano se odomaćio u internom komuniciranju u kompaniji B2Bee, a nastao je u jednom od ključnih trenutaka rasta, kada ih je bilo samo pet u firmi i radili su i po 14 sati dnevno.

Denis Radovanović, jedan od suosnivača i izvršni direktor, napisao je ovaj slogan markerom na prozoru.

„To je postalo nešto poput našeg motivacionog slogana, koji koristimo kao podsetnik na posvećenost i strast s kojom pristupamo našem radu. Danas, ovaj slogan je neizostavan deo svakog našeg ‘pitch deck’-a i služi kao simbol našeg entuzijazma” kaže optimistično na kraju razgovora Luka Radovanović.