Otvoren ViennaUP 2024: U Beču prisutni i startapi iz Srbije

Inovacije Jelena Andrić 4. jun 2024. 16:47
featured image

4. jun 2024. 16:47

Glavni grad Austrije ove nedelje je prestonica startap zajednice.

ViennaUP – startap festival, koji je pre četiri godine pokrenula Bečka poslovna agencija, otvoren je sinoć u Karlsplacu.

Tokom cele nedelje, do 9. juna u prestonici Austrije očekuje se čak 10.000 posetilaca. Među njima su startapi iz Austrije, ali i iz drugih zemalja širom sveta, rekli su organizatori na ceremoniji svečanog otvaranja.

Ovaj događaj je počeo tradicionalnim muzičkim maršem Musikarbeiterinnenkapelle, a ni kišovito vreme nije pokvarilo feštu koja se zbog vremenskih premestila na stanicu metroa na Karlsplacu. Neposredno pre toga je upriličena zvanična dobrodošlica predstavnika Bečke poslovne agencije.

Foto: WirtschaftsagenturWien_PhilippLipiarski

Startap festival u glavnom gradu Austrije osmišljen je sa idejom da podstakne povezivanje i ponudi veliki broj događaja i tematskih konferencija namenjenih investitorima i startapima u različitim fazama razvoja, kako za one koji su u ranoj fazi tako i one koji se šire na međunarodnom planu.

Više od 80 konferencija na 33 lokacije u gradu

Organizatori su najavili da će ovogodišnji festival imati više od 80 različitih događaja na čak 33 lokacije u gradu. Učestvuje više od 35 partnerskih organizacija iz lokalne i međunarodne startap zajednice.

Na Karlsplacu postavljen je ViennaUP Homebase, gde će se učesnici svakog dana moći da dođu, kao i da se informišu o predviđenim konferencijama i panelima i događajima, ali i da se povezuju, šire kontakte, razmenjuju mišljenja i iskustva.

Foto: Forbes Srbija

ViennaUP se održava uz podršku Austrijske poslovne agencije, Međunarodne kancelarije grada Beča i Saveza austrijskih industrija Beč.

Osim domaćih startapa, na ovom startap festivalu učestvuju i startapi iz drugih zemalja, među kojima i Češke, Mađarske, SAD, Indije, a prisutni su i startapi iz Srbije.

Svi oni tokom ove nedelje moći će da pronađu priliku da se predstave, dobiju ideju kako da unaprede svoje rešenje i mogućnost da pronađu investitore.

Kako je za Forbes Srbija rekla Gabriel Tacberger, šefica za startap usluge u Bečkoj poslovnoj agenciji, ovogodišnji ViennaUP je decentralizovan i događaji se održavaju širom grada. Tako učesnicima pruža priliku da istraže Beč i upoznaju se bolje sa bečkim startap ekosistemom.

„Za njih je veoma važno što je ovo prilika da se povezuju međusobno kao i sa i investitorima. Ideja nam je da se predstave i talenti i različite oblasti njihovog istraživanja i razvoja i promovišu proizvode i usluge koje su razvili“, ističe sagovornica.

Govoreći o startap zajednici u Austriji, ona kaže da su startapi u Beču poslednjih godina posebno prepoznatljivi i razvili su interesantna rešenja u softverskoj industriji, posebno fintech-u.

Foto: Forbes Srbija

Startap festival će se fokusirati na to kako nove tehnologije i inovativni poslovni modeli mogu da utiču i podstaknu pozitivne promene u društvu, ali i doprinesu kvalitetnijem načinu života.

ViennaUP i ove godine imaće veliki broj različitih tematskih konferencija na nekoliko mesta u gradu, među njima i „Creative Days“ gde će učesnici moći da obiđu bečke muzeje i galerije, kao i da razgovaraju o tome kako nova tehnologija transformiše umetnost i kreativne industrije.

Fokus na žene inovatore

Takođe, jedan od panela narednih dana biće posvećen ženskim inovatorima i rešenjima koje su predstavnice startapa razvile, zatim proizvodnji, ulozi veštačke inteligenicije u kreativnoj industriji…

Gabriel je navela da je uloga startapa u postizanju klimatskih ciljeva veoma važna i da su dobrodošli da daju nove predloge i rešenja, a da je u Beču puno startapa razvilo rešenja baš u energetskom sektoru zahvaljujući kojima je unapređen rad energetskog sistema grada, zatim i kroz posticanje korišćenja električnih vozila, unapređenje rada sistema za parkiranje i smanjenje CO2.

Inače, ViennaUp ima takozvani „butik pristup“ u organizaciji, a to podrazumeva da svaki učesnik doživi autentično iskustvo grada Beča tako što će prisustvovati događajima u različitim četvrtima u centru grada i učestvovati u različitim diskusijama.

Učesnici, tako na primer, mogu da biraju događaje koji su u skladu sa njihovim intersovanjima i tu se upoznaju i povezuju sa potencijalnim poslovnim partnerima i investitorima.

Marion Biber iz Austrijske poslovne agencije rekla je da i ove godine međunarodni startapi imaju priliku da upoznaju austrijsko tržište, sagledaju nove poslovne mogućnosti i prošire saradnju.

Foto: Forbes Srbija

Ističe da je primetno da startap zajednica u Beču iz godine u godinu napreduje i jača.

Biber navodi da oni, kao i veće kompanije u svakom trenutku ovoj agenciji mogu da se obrate ukoliko su im potrebne informacije, kao i o lokacijama, zakonima i svime što je vezano za poslovanje. Grad Beč otvoren je za startapove, a velike kompanije takođe nastoje da nađu modele kako da sarađuju sa njima, rekla je ona za Forbes.

Pametni gradovi

Važan događaj u okviru festivala je i ove godine „Smart City Summit“ koji je danas okupio inovatore i kreatore politike koji koriste tehnologiju za postizanje klimatskih ciljeva, a glavna tema bila je urbana energetska tranzicija.

Razgovaralo se o izazovima i mogućnosti urbanih inovacija, a u cilju zajedničkog stvaranja gradova sa nultom emisijom gasova sa efektom staklene bašte.

Foto: Forbes Srbija

Folker Šafler (Ministarstvo za klimatske akcije, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju) kaže da Austrija kao članica EU ima dve važne strategije – da smanji globalno zagrevanje i radi na unapređenju zakonske regulative, ali i da sarađuje sa agencijom za energetiku da bi primenili najbolje tehnologije, kao i sa startapima.

Za pametne gradove važno je da imaju dobru strategiju razvoja i da sarađuju sa naučnim institucijama i startapima koji sve više daju doprinos rešenjima za pametne gradove, dodao je.

Na skupu je bilo reči o tome da je plan Austrije da do 2040. postane klimatski neutralna i o važnosti saradnje gradova. Ideja je zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije u zagrevanju zgrada.

Folker je s tim u vezi naveo da Austrija ima 16 godina da spreči pogoršanja usled klimatskih promena i da će za to biti potrebna realizacija brojnih projekata.

Zahvaljujući tom planu Beč je postavljen kao jedan od lidera u planiranju klimatski neutralne energije.

Rečeno je da klimatske promene stavljaju gradove širom sveta pred nove izazove, a samo povezani pametni gradovi imaće važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

Foto: Forbes

Folker je istakao da je u toku energetska tranzicija i da je cilj da se razvijaju napredne tehnologije jer 400.000 ljudi radi u sektoru snabdevanja energijom te da je cilj da se i oni pripreme za energetsku tranziciju. Istakao je da oko 50 odsto tehnologije koja je potrebna još nije otkriveno i razvijeno i da je za to potrebno tri do sedam godina.