Ovo su najbolji dronovi za 2024. po izboru Forbes stručnjaka

Inovacije Forbes 5. mar 2024. 07:00
featured image

5. mar 2024. 07:00

Najbolji dronovi snimaju odlične fotografije i videe bez obzira na to da li ste profesionalac ili amater, a takođe je zabavno njima upravljati. Bez obzira na to da li želite da snimate iz ptičije perspektive ili vidite dronove kao moderne ekvivalente maketa aviona i samo želite da se „muvate“ po nebu, uvek postoji kvadrikopter za vas. Smatramo da je sveukupno najbolji dron DJI Mavic 3 Pro. Sadrži sve što bi pilot drona mogao da poželi, od trostruke kamere do ugrađenog GPS-a i izbegavanja sudara.

Ali, ne morate da potrošite 2.000 dolara na dron da biste bili srećni. Istražili smo različite pristupačne opcije koje nude sve što je potrebno početniku. Na kraju krajeva, koji je pravi dron za vas zavisi od toga šta planirate s njim.

Najbolji dron ukupnoDJI Mavic 3 Pro
Najpovoljniji dronDJI Mini 2 SE
Najbolji dron za početnikeEXO scout
Najbolji dron za selfijeHoverAir X1
Najkompaktniji dronDJI Mini 3 Pro
Najbolji dron srednjeg rangaDJI Air 3
Najbolji dron za fotografijeDJI Mavic 3 Classic
Najbolji dron za kreatore sadržajaEXO Cinemaster 2
Najbolji dron za duge letoveDJI Avata Pro-view Combo

Najbolji dron ukupno – DJI Mavic 3 Pro

Sve što želite od drona – uključujući 5K video

Foto: DJI

Domet: 28 km | Maksimalna brzina: 75,6 km/h | Maksimalno vreme letenja: 43 minute | Kamera: 20 ili 48 megapiksela; 5.1K video | Cena: 2.199 dolara

Najbolji za: One koji žele da snimaju fotografije i snimke visoke rezolucije iz vazduha

Ovo je jedan od najboljih dronova trenutno na tržištu. DJI Mavic 3 Pro ima 5.1K Hasselblad trostruki sistem kamere koji može da snima neverovatno detaljne 5.1K videosnimke i fotografije od 48 megapiksela. Kamera je postavljena na trostrukoj osi koja omogućava maksimalnu kontrolu kretnje. Uz cenu od 2.199 dolara, Mavic 3 Pro jeste skup, ali je još uvek u budžetu za iskusne pilote koji žele da poboljšaju svoju opremu. Mogućnosti ovog drona ističu ga među drugima u istom cenovnom rangu.

PREDNOSTIMANE
5.1K videoVisoka cena
Maksimalnih 47 minuta letenjaSkupi dodaci
Domet od 28 km

Najpovoljniji dron – DJI Mini 2 SE

Odličan pogled iz vazduha uz pristupačnu cenu

Foto: DJI

Domet: 9,1 km | Maksimalna brzina: 58 km/h | Maksimalno vreme letenja: 31 minuta | Kamera: 12 megapiksela; 4K video | Cena: 299 dolara

Najbolji po: Kompaktan, ali svestran dron s dobrom kamerom

DJI Mini 2 SE cenovno je vrlo pristupačan, što ga čini idealnim za amatere i one koji traže dron po ceni manjoj od 500 dolara. Kao i Mini 3 Pro, Mini 2 SE je sklopiv i takav lako stane u ruku. Ovaj dron zaista je odličan u letu. Može proizvesti impresivne i oštre videosnimke i fotografije.

Nažalost, on oseti samo prepreke ispod sebe, a ne u sva četiri smera kao i Mini 3 Pro. Sve što vam je potrebno za upravljanje ovim dronom stane u pakovanje uključeno u dostavu.

Šta kažu kritičari: “Iako je ovo jedan od jeftinijih dronova firme DJI, on je u tom cenovnom rangu priča za sebe. Kamera je fenomenalna, a dron je sam po sebi izuzetno stabilan”.

PREDNOSTIMANE
Niska cenaOseća prepreke samo ispod
Odličan videoNema digitalni zum
Solidne karakteristike za cenu

Najbolji dron za početnike – EXO scout

Raznovrstan dron za svačiji džep, s dobrim videom

Domet: 96 m | Maksimalna brzina: 24 km/h | Maksimalno vreme letenja: 15 minuta | Kamera: 6 megapiksela; 1080p video | Cena: 151 dolar

Najbolji za: Pilote početnike

EXO Scout ima bolji raspon mogućnosti nego što biste očekivali od drona ove cene i veličine, što ga čini najboljim dronom za početnike. Ima tri brzine leta (11, 19 i 24 km/h), kao i automatsko poletanje i sletanje. Uz to, možete postaviti držanje visine usred leta i iskoristiti unutrašnje senzore kako biste izbegli sudare.

Kamera snima video od 1080p i fotografije od šest megapiksela. Loša strana je maksimalni domet od tek 96 metara, kao i samo 15 minuta po punjenju. S cenom ispod 170 dolara, ovaj dron dobra je opcija ako tražite nešto cenovno pristupačno i jednostavno za upravljanje.

Šta kažu kritičari: “Ja sam novi u svetu dronova. Ovaj proizvod vrlo je čvrst (da, zbog mojih grešaka puno se rušio)”, piše jedan kupac. “Ovo je definitivno dobra opcija ako vas zanimaju dronovi i hteli biste jedan da isprobate, a da za to ne morate previše da platite”.

PREDNOSTIMANE
CenaSlaba baterija
Video od 1080pOgraničen domet leta
Jednostavno upravljanjeNiska rezolucija fotografija

Najbolji dron za selfije – HoverAir X1

Toliko jednostavan da vam daljinski i ne treba

Foto: HOVER Air screenshot

Domet: 30 m | Maksimalna brzina: 24 km/h | Maksimalno vreme letenja: 10 minuta | Kamera: 12 megapiksela; 2.7K video | Cena: 479 dolara

Najbolji za: Jednostavno snimanje odličnih selfija iz vazduha

HoverAir X1 nije običan dron. Umesto da ga navodite putem mobilnog telefona ili džojstika, HoverAir je takozvani “selfi dron” – možete ga lansirati s dlana i on će vas pratiti, kružiti oko vas ili uzleteti visoko kako bi snimao iz ptičije perspektive. Ovaj dron ne možete koristiti za rekreaciju ili snimanje vrhunskih videa vašeg susedstva, ali idealan je kao neka vrsta letećeg selfi štapa.

Magija ovog drona leži u njegovoj jednostavnosti. Jedno jedino dugme na dronu omogućava vam da birate između šest načina letenja. Dron dolazi s dve baterije, iako vam svaka od njih pruža samo 10 minuta leta. Propelere u potpunosti štiti plastični “kavez,” što znači da se neće oštetiti pri udaru u neku prepreku. Imajte na umu da će u prepreke udarati: ovaj dron nema sistem za izbegavanje prepreka i tvrdoglavo vas pokušava pratiti, čak i kad mu se nešto ispreči na putu.

Šta kažu stručnjaci: “Više puta se dron zabio u drvo jer je kroz šumu pratio moj bicikl. Pokupio bih ga i ponovo pokrenuo let, bez ikakvih problema. Čini se da je praktično neuništiv,” kaže izvršni urednik Dejv Džonson. “Još jedan bonus: ovim dronom možete ručno upravljati uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu ili sićušnog daljinskog, ali prava magija je u tome da ga koristite kao selfi dron za snimke koje nikada ne biste mogli snimiti telefonom ili selfi štapom.

PREDNOSTIMANE
Jednostavno upravljanjeNe izbegava prepreke
Radi bez telefona ili daljinskogNema GPS
Plastična zaštita

Najkompaktniji dron – DJI Mini 3 Pro

Jednostavan za korišćenje, a stane vam na dlan

Foto: DJI

Domet: 12 km | Maksimalna brzina: 57,6 km/h | Maksimalno vreme letenja: 34 minute | Kamera: 48 megapiksela; 4K video | Cena: 599 dolara

Najbolji za: Novajlije koje traže jednostavan dron s odličnim dometom.

DJI Mini 3 Pro težak je samo 80 grama i sklopljen vam stane na dlan, što ga čini izuzetno praktičnim. Vreme letenja traje do 34 minute, a domet mu je do 12 kilometara. Ako kupite i Plus bateriju, ovaj dron u vazduhu može ostati čak do 47 minuta. Kao i drugi DJI modeli, Mini 3 Pro ima praktične karakteristike poput automatskog poletanja i pametnog povratka.

Karakteristike kamere su impresivne: Ima 4x digitalni zum, pregled od 180 stepeni i može da snima 4K video od 60fps. Detaljne i oštre fotografije imaju do 48 megapiksela. Uprkos malim dimenzijama, ovaj dron može da izdrži vetrove od maksimalnih 37 kilometara na sat.

Šta kažu kritičari: “DJI Mini 3 Pro za mene je bio pravo osveženje u istraživanju grada. Ovaj lagani i moćni dron omogućio mi je neverovatne poglede iz vazduha i priliku da snimim izuzetno kvalitetne snimke koje prikazuju lepotu moje okoline”.

PREDNOSTIMANE
Fotografije i snimci s širokom perspektivomNema automatsko izbegavanje prepreka
Automatsko poletanje i pametni povratak
Impresivne fotografije od 48 megapiksela

Najbolji dron srednjeg ranga – DJI Air 3

Pouzdani dron korak iznad početnog nivoa

Foto: DJI

Domet: 20 km | Maksimalna brzina: 34 km/h | Maksimalno vreme letenja: 46 minuta | Kamera: 48 megapiksela; 4K video | Cena: 1.099 dolara

Najbolji za: Tech entuzijaste u potrazi za dronom koji ima više karakteristika, a nešto manju cenu.

DJI Air 3 dobra je opcija za one koji traže nešto kvalitetniji dron od drona Mini 3 Pro, ali nisu spremni da plate toliko novca za Mavic 3 Pro. Za nekoliko stotina dolara više od Mini 3 Pro, Air 3 nudi drugi objektiv kamere i nekoliko naprednih karakteristike, uključujući senzore za prepreke u svim smerovima i karakteristiku koja omogućava planiranje ruta letenja i snimanje unapred. To znači da s ovim dronom možete biti kreativniji nego s modelom Mini 3 Pro i to za gotovo upola nižu cenu od vrhunskog Mavic 3 Pro modela.

Šta kažu kritičari: “Moram reći da je Air 3 moju kreativnost odveo na potpuno nove nivoe. Ovo je neverovatan komad opreme. Iako ima nešto višu cenu, definitivno vredi toliko”, stoji u jednoj recenziji.

PREDNOSTIMANE
Fotografije od 48 megapiksela, 4K videoCena iznad 1.000 dolara
Dvostruka kamera
Senzori za izbegavanje prepreka u svim smerovima

Najbolji dron za fotografije – DJI Mavic 3 Classic

Jednostavan za upravljanje s impresivnim fotografijama i videima

Foto: DJI

Domet: 30 km | Maksimalna brzina: 75,6 km/h | Maksimalno vreme letenja: 46 minuta | Kamera: 20 megapiksela; 5.1K video | Cena: 1.599 dolara

Najbolji za: Impresivne fotografije i videosnimke bez potrebe za vrhunskim veštinama upravljanja

DJI Mavic 3 Classic neverovatno je moćna, ali istovremeno i nešto jednostavnija verzija modela Mavic 3 Pro. S njim imate odlične mogućnosti za fotografisanje i snimanje videa, solidan domet, vrhunsku brzinu i maksimalno vreme letenja. Za navigaciju koristi GPS, Galileo i BeiDou, a ima i 8 gigabajta unutrašnje memorije za snimanje videa i fotografija pri letu. Kamera ima 3x zum i perspektivu od 84 stepena.

Amaterima u sprečavanju nezgoda pomaže sistem osmatranja u svim smerovima, kao i infracrveni senzori na dnu drona. Dron dolazi s daljinskim upravljačem, baterijom, punjačem i svime što vam treba za let. Iako nema tri Hasselblad kamere kao i Mavic 3 Pro, ova verzija značajno je cenovno pristupačnija i ima dovoljno karakteristika koje ga svrstavaju među najbolje.

Šta kažu kritičari: “Ova jednostavna jedinica snima neke od najboljih videa koje sam ikada video, a može da odleti gotovo 1,6 kilometara bez problema s vezom! Definitivno dobra investicija”, kaže jedan upravljač dronom.

PREDNOSTIMANE
Vrhunski snimci i fotografijeSamo jedna ugrađena kamera
Jednostavan za upravljanje
Impresivan domet, maksimalno vreme i brzina letenja

Najbolji dron za kreatore sadržaja – EXO Cinemaster 2

Cenovno pristupačna opcija koja snima neverovatne 4K video snimke

Foto: EXO drones screenshot

Domet: 0.8 km | Maksimalna brzina: 43,4 km/h | Maksimalno vreme letenja: 28 minuta | Kamera: 10 megapiksela; 4K video | Cena: 469 dolara

Najbolji za: Pristupačno snimanje videa s odličnom rezolucijom, bogatim bojama i dobrom stabilizacijom.

Ako ćemo biti potpuno otvoreni, sposobnosti ovog drona za snimanje fotografija nisu ništa posebno. Ipak, kreatorima sadržaja koji se uglavnom bave videom jako će se svideti kako Exo Cinemaster 2 snima videosnimke, pogotovo zato što ovaj dron može da proizvede zaista impresivne snimke svojim ugrađenim Sony senzorom. Dizajniran je za amatere, što znači da možete vrlo jednostavno snimiti odlične snimke pomoću modova Follow Me, Circle Me, Sport Mode i Pin-Route Fly. Dron takođe ima opciju povratka, automatskog poletanja i automatskog sletanja.

Uz dron dobijate i pametni upravljač, kutiju za putovanja, dodatne propelere i sve punjače, ali i tri baterije – sve to za manje od 500 dolara. Moraćete da dodatno kupite microSD karticu.

Šta kažu kritičari: “Jednostavan za korišćenje, jednostavan za upravljanje, snima fenomenalne videe”, kaže jedan kupac, dok drugi fotografije i videosnimke naziva “zapanjujućima”.

PREDNOSTIMANE
Cenovno pristupačanKratak domet
4K videoRezolucija fotografija nije impresivna
Dodatne baterije

Najbolji dron za duge letove – DJI Avata Pro-View Combo

Upravljajte iz FPV perspektive

Foto: DJI

Domet: 5 km | Maksimalna brzina: 97,2 km/h | Maksimalno vreme letenja: 18 minuta | Kamera: 48 megapiksela; 4K video | Cena: 999 dolara

Najbolji za: Entuzijaste koji žele FPV perspektivu

Iako nije jeftin, DJI Avata Pro-View Combo jedan je od najneverovatnijih dronova koje je Forbes testirao. Opremljen je naočarima DJI Googles 2, što vam omogućava FPV perspektivu. Njime je jednostavno praviti fotografije od 48 megapiksela ili 4K video s perspektivom od 155 stepeni. Zahvaljujući opcijama RockSteady i Horizon Steady, dobićete snimke koji su istovremeno oštri i upeglani.

Dron ima klasičan dizajn koji se oslanja na intuitivni upravljač DJI Motion Controller, što upravljanje čini zaista jednostavnim. Druge korisne karakteristike uključuju zaštitu za propelere, dugme za brzo kočenje i senzore za sigurnost leta i let na malim visinama. Dron je vrlo lagan (0,4 kilograma) i malen, a ima i ugrađen GPS. Početne postavke mogu biti zbunjujuće, ali DJI tutorijali olakšavaju proces.

Šta kažu stručnjaci: “Reči ne mogu da opišu uzbuđenje uzleta pri brzini od 40 km/h, preleta preko jezera i pored čamaca, uzleta visoko u vazduh i brzog spuštanja nazad prema površini vode”, kaže Džonson. “Upravljanje Avatom zaista je uzbuđujuće, a još ga privlačnijim čini jednostavnost upravljanja”.

PREDNOSTIMANE
Odlična kameraVisoka cena
Intuitivno upravljanjePočetno postavljanje je zbunjujuće
Superiorna FPV perspektiva

Džejson Rič, urednik Forbes
Dejv Džonson, urednik Forbes