Policija testira novu tehnologiju za otkrivanje mobilnih telefona u automobilima

Inovacije Forbes 15. maj 2024. 16:59
featured image

Kompanija Leonardo sa sedištem u Italiji tvrdi da njen alat može da otkrije identitet vozača i putnika skeniranjem bilo čega što emituje signal iz njihovog automobila, od pametnih telefona do knjiga iz biblioteke.

15. maj 2024. 16:59

Američka policija testira novu tehnologiju koja može da skenira pokretne automobile za bilo šta što emituje signal, uključujući telefone, pametne satove, čipove za praćenje mačaka i pasa, pa čak i knjige iz biblioteke, prema tvrdnji njenog tvorca, kompanije za nadzor, odbranu i vazduhoplove Leonardo iz Rima.

Tehnologija, nazvana Elsag EOC Plus, deo je jednog od Leonardovih čitača registarskih tablica Elsag, iako može biti implementirana kao samostalni nadzorni uređaj, i dizajnirana je da pomogne policiji u praćenju osumnjičenih dok se kreću. Ali zagovornici privatnosti rekli su za Forbes da nova tehnologija može biti zloupotrebljena za praćenje ljudi širom zemlje bez naloga, otkrivajući više o njima identifikacijom njihovih stvari bez njihovog znanja.

Leonardo tvrdi da alat može identifikovati određene modele uređaja poput Ajfona i Bose slušalica unutar vozila u pokretu, prema podacima marketinške brošure sa Milipol konferencije u Parizu prošle godine. Takođe može identifikovati jedinstvene signale emitovane sa čipova za ljubimce, Wi-Fi i Bluetooth uređaja, nosive tehnologije poput fitnes trekera, sistema za zabavu u automobilu i senzora pritiska u gumama, a čak može otkriti i RFID knjige iz biblioteke.

Za policijske službe, svi ti podaci mogu biti povezani sa registarskim brojem automobila, postajući jedinstveni „otisak prsta“. Kako osoba prolazi pored drugih čitača registarskih tablica, njihov trag može biti praćen u određenom području, čak i kada vozač ili putnik promene vozilo.

„Na primer, dok 30 automobila od 100 može sadržati Ajfon, samo jedan će imati Ajfon 13rev2, Audi radio, par Bose slušalica, Garmin sportski sat, tražilicu ključeva i registarsku tablicu ABC-1234. Sakupljanje podataka koji se odnose na ove specifične stvari predstavlja elektronski potpis“, objasnio je Leonardo u svojoj brošuri.

Shutterstock/Gorodenkoff

Kupci nove tehnologije možda nisu ograničeni samo na policiju ili javne puteve. Leonardo je napisao u svojoj brošuri da bi mogla biti korisna i u „područjima poput železničkih stanica i tržnih centara“. Kako je Forbes izvestio ranije ovog meseca, tržni centri širom Sjedinjenih Država već su opremljeni AI tehnologijama za nadzor automobila od rivalske kompanije Flock Safety, i podatke direktno dostavljaju policiji u pokušaju da uhvate lopove.

Flock AI kamere takođe stvaraju „otiske“ za različite automobile, ali umesto skeniranja uređaja unutra, gledaju da otkriju karakteristike automobila koje nisu samo registarski broj, kao što su boja, marka, model, nalepnice na braniku ili felne.

Nejt Maloni, portparol Leonarda, rekao je za Forbes da je kompanija nedavno dobila patent za tehnologiju pa je „išla punom parom“ u nastojanjima da proda proizvod širom sveta. Trenutno nema klijenata koji su kupili proizvod, iako je potvrđeno da je barem jedan od trenutnih klijenata za detekciju registarskih tablica testirao tehnologiju u testnom okruženju, rekao je Maloni. Nije rekao koja američka policija je pomogla u testovima, ali je rekao da trenutno nisu korišćeni za nadzor javnosti. Kompanija tvrdi da ima više 4.000 klijenata za svoje čitače registarskih tablica Elsag širom SAD-a.

Metju Gvarilja, analitičar u Electronic Frontier Foundation, rekao je da ne može da vidi kako bi policija „opravdala trošenje novca poreskih obveznika na ovo“.

„Teško mi je da vidim upotrebu za tehnologiju poput ove kada policija već ima čitače registarskih tablica“, dodao je. „To je plodno tlo za zloupotrebu ne samo zbog toga kako bi se moglo koristiti za praćenje ljudi, već daje spisak svih elektronskih uređaja kod osobe“.

Policija bi mogla koristiti ove informacije kako bi odredila koje uređaje zapleniti prilikom zaustavljanja i pretresa pojedinca – što je posebno zabrinjavajuće za aktiviste i novinare na protestu, rekao je Gvarilja.

Maloni je rekao da će Leonardo sarađivati sa policijom kako bi ostali u okviru zakona. Ako policija nije ovlašćena da identifikuje bilo koje uređaje unutar automobila bez naloga, na primer, mogu se isključiti funkcije u nadzornom alatu kako bi se sprečilo prekomerno prikupljanje podataka, rekao je. Napomenuo je da alat neće prikupljati sadržaj sa uređaja ljudi. „Ne idemo i ne dešifrujemo ništa, to su samo signali u vazduhu“, dodao je.

Prošlog meseca, reporter Bajron Tau iz neprofitne publikacije NOTUS koju izdaje Olbriton institut novinarstva, otkrio je da je sličnu tehnologija koju je napravila nemačka kompanija Jenoptik bila testirala američka policija u dva okruga u Teksasu, iako nije jasno koliko je široko bila implementirana. (Jenoptik nije odgovorio na zahtev za komentar u vreme objavljivanja.)

Gvarilja je rekao da su nove tehnologije „Stingrays pod drugim imenom“. Stingrays su nadzorni alati poznati i kao simulatori ćelija mobilnih telefona, koji se predstavljaju kao mobilni telefonski tornjevi kako bi prikupljali informacije o svim telefonima u određenom području.

Kako je Forbes prethodno izvestio, koristili su se i za pronalaženje automobila. Zbog njihove mogućnosti da prikupljaju informacije o nevinim građanima, pokazali su se kao izuzetno kontroverzni, što je dovelo do toga da neke države zahtevaju obezbeđivanje naloga pre njihove upotrebe.

Leonardov alat takođe „vara vaš uređaj da pinguje protiv njega i koristi ga da vas prati gde god da idete“, rekao je Gvarilja, dodajući: „Samo zato što pinguje drugačiju vrstu signala ne znači da je bilo manje bezazleno“.

Tomas Bruster, novinar Forbes