Poručite besplatnu vožnju od stana do stanice gradskog prevoza

Inovacije Forbes Srbija 8. feb 2024. 13:32
featured image

8. feb 2024. 13:32

Grad Beč i gradski prevoznik „Bečke linije“ (Wiener Linien) realizovali su projekat besplatnog prevoza građana od vrata do gradskog prevoza.

„Pod nazivom „WienMobil Hüpfer“ prvi put je u Beču dostupan električni minibus prilagođen i za transport putnika sa invalidskim kolicima. U okviru istraživačkog projekta Bečkih linija, ova ekološka ponuda za prvi i poslednji pređeni put, odnosno put od kuće do javnog prevoza, može se koristiti besplatno. Ono što je posebno kod ove vrste prevoza je to što sistem automatski grupiše slične upite građana i na taj način omogućava da više putnika zajedno stigne do svoje destinacije“, navodi se u saopštenju Gradske kancelarije Beča u Beogradu.

Ova usluga se besplatno rezervše na upit putem aplikacije na pametnom telefonu. Algoritam automatski grupiše upite za vožnju više putnika sa sličnim rutama za jedno vozilo, kreira rutu i putnike upućuje u jedno zajedničko vozilo. Ukupno šest osoba može istovremeno naći mesto u jednom od dva električna minibusa.

Pored pešačenja, vožnje bicikla i javnog prevoza, „prošireni ekološki sistem“ uključuje i ponude deljenja vožnje. Udeo putovanja obavljenih u proširenom ekološkom sistemu u Beču trebalo bi do 2030. godine da poraste na 85 odsto, a do 2050. godine više od 85 odsto. Istraživački projekat „WienMobil Hüpfer“ predstavlja korak u tom pravcu i omogućava mobilnost građana, čak i bez posedovanja automobila, navodi se u saopštenju.