Pregled Insta360X4: Savršen za kreatore i influensere

Inovacije Forbes 22. jun 2024. 17:00
featured image

22. jun 2024. 17:00

Prisustvujem mnogim tehnološkim konferencijama, uključujući događaje visokog profila kao što je Eplovo godišnje predstavljanje ajfona ili Svetski kongres mobilnih uređaja u Španiji.

Na tim događajima, kamere koje najviše vidim su kamere za ajfon. Na drugom mestu je verovatno veza između mirorles Sonija ili Insta360 X3 i kamere u seriji pre njega.

Ti uređaji su veoma popularni za kreatore koji nemaju viška ruku ili vremena da pomeraju kameru ili posebno kadriraju snimak.

Umesto toga, sa kamerom od 360 stepeni, oni mogu samo da pritisnu dugme za snimanje i snime sve u okruženju. Novi X4 će to podići na još viši nivo, jer povećava maksimalnu rezoluciju videa na 8K, umesto 5,7K od ranije.

Foto: Youtube/Printscreen

Dodatni pikseli znače da je snimak oštriji, a rezolucija 8K je dovoljno blizu profesionalnom nivou snimka. Ali pošto još nema mnogo platformi za prikazivanje video snimaka od 360 stepeni, većina ljudi (uključujući i mene) koristi je prvo da snimi video zapis od 360, a zatim da preoblikuje video kasnije i izbaci „normalan“ video.

Dodatna rezolucija takođe dolazi u obzir. Snimljen sa kamerom X3, preoblikovani snimak dostigao je maksimalnu rezoluciju od 2,7K. Novi X4 može da proizvede 4K video.

Snimanje 8K video zapisa zahteva mnogo energije (i memorije), tako da je X4 nešto veći (i po visini i po debljini) da bi smestio veću bateriju i možda da bi telu dao više prostora za rasipanje toplote. To je i dalje veoma prenosiv model, težak 203g, ali je oko 10% veći od X3.

Neće biti važno da li aparat čuvate u velikoj torbi.

Ali ako ste ranije nosili X3 u maloj torbici možda je to dodatan izazov.

Dodatna veličina omogućava X4 da ima veći ekran, od 2,5 inča, a takođe je svetliji nego ranije.

Iako svetao ekran može biti težak za fotografisanje proizvoda, odličan je za upotrebu u stvarnom svetu.

Razlog zašto je ova kamera toliko popularna među solo kreatorima je taj što ne samo da može da snima snimke svuda oko vas, koji se kasnije mogu ponovo kadrirati, već i softver Insta360 takođe radi veoma inteligentan posao.

Foto: Youtube/Printscreen

Na primer, možete da držite kameru daleko sa selfi štapom, a softver će obrisati selfi štap, tako da se čini da je rezultat video ili slika koju je snimio neko drugi koji drži kameru sa neke udaljenosti.

Veći senzori i bolji čip modela X4 u osnovi omogućavaju kameri da snima u višoj rezoluciji ili bržem broju kadrova u svakom režimu, uključujući usporeno snimanje, vremenski interval….

To je poboljšanje u odnosu na X3 u svakom segmentu.

Uz dodatnu snagu dolazi i do skoka cene: X4 počinje od 529 dolara za najosnovniji paket, samo za kameru i neke male dodatke.

Ako dodate neke široko korišćene dodatke kao što su selfi štap, dodatna baterija, čitač kartica…cena skoči na više od 640 dolara.

Ali, s obzirom na to koliko ova kamera može da uradi, mislim da bi veliki broj kreatora sadržaja, čestih putnika, blogera i influensera, dobro iskoristio ovaj svestrani uređaj.

Ben Sin, saradnik Forbes