Prve Smartsy kućice za pse postavljene na Novom Beogradu (FOTO)

Inovacije Forbes Srbija 18. mar 2024. 15:40 > 18. mar 2024. 15:41
featured image

18. mar 2024. 15:40 > 18. mar 2024. 15:41

Prve Smartsi (Smartsy) pametne kućice za pse koje omogućavaju vlasnicima da u njima bezbedno ostave svog ljubimca dok kupuju u radnji danas su postavljene ispred maloprodajnog objekta Univereksport (Univerexport) u Nehruovoj ulici na Novom Beogradu.

Ove kućice o kojima je Forbes Srbija pisao su startap poduhvat Teodore Pećanac i njenog kolege Ivana Milikića.

Pećanac je ovom prilikom rekla da joj je posebno drago da su prve njihove kućice postavljene baš na Novom Beogradu koja važi za pet friendly opštinu.

Ovaj startap dvojac se nada da će adaptacija vlasnika pasa, ali i njihovih ljubimaca na ovu novu uslugu proći najbolje moguće u narednom peroidu.

Teodora i Ivan su najpre krenuli od ideje da kućica ima osnovne funkcionalnosti za bezbednost, odnosno da bude topla preko zime, a hladna tokom leta, da ima bravicu, ali kako je startap rastao, tako su rasle i ideje da se te karakteristike unaprede.

Tako su sada kućice kojih ima po tri u svakom setu osmislili tako da imaju više funkcionalnosti: UV lampu koja omogućava dezinfekciju prostora i uklanjanje bakterija i virusa, grejanje, bešumni ventilator, displej i IP kameru, kao i prateću mobilnu aplikaciju.

„Naše kućice ne samo što će olakšati život vlasnicima pasa i obezbediti sigurnost i udobnost psima, već će za komercijalne objekte imati ogroman značaj. Kako nam je ideja da se približimo svim pametnim gradovima na svetu drago nam je da će Beograd biti jedan od prvih gradova koji vidi benefite našeg proizvoda“, rekla je Teodora.

Smartsi pametne kućice imaju zvučnu i toplotnu izolaciju, grejanje i klimu, protok vazduha ali i lajv strim opciju zahvaljujući kojoj preko aplikacije vlasnik može da vidi svog psa dok kupuje, a takođe putem aplikacije i da otvara kućicu, pojasnila je Teodora.

Aplikacija koja će biti dostupna na Apple i Play store za IOS i Android korisnike je u fazi verifikacije, a Teodora Pećanac kaže da će u toku nedelje biti aktivna.

Foto: Forbes Srbija

Korišćenje kućice počinje skeniranjem QR koda, putem kog će vlasnik registrovati sebe i svog ljubimca.

Ideja je da sistem čuvanja pasa u kućicama funkcioniše samo preko aplikacije, a kako je ovo period testiranja da bi se videlo kako vlasnici, ali i psi reaguju svi stariji građani koji se možda ne snađu i aktiviraju aplikaciju moći će da se jave i na infopultu maloprodajnog objekta dobiju ključ za kućicu za psa, pojasnila je Teodora.

Kaže da imaju kapacitete za proizvodnju mnogo više kućica i da su trenutno u fazi dogovora sa još jednim velikim maloprodajnim objektom u Srbiji.

Foto: Forbes Srbija

„Ideja nam je da naredne godine kućice postavimo ne samo širom Srbije, već i ispred objekata u Evropi, ali i da stignemo do Amerike“, optimistično očekuje.

Smartsi je set od tri kućice, što znači da u njima istovremeno mogu da borave tri psa.

Kućice su predvideli za pse svih veličina, a osnovnu, univerzalnu veličinu definisali su nakon što su detaljno prostudirali istraživanje koje je radio Američki zavod za veterinarstvo u vezi zakonski dozvoljene veličine kaveza i transportera za pse. Univerzalna veličina je odgovarajuća i za zlatne retrivere i dobermane.

Ovaj proizvod kreiran je za sve objekte gde se vlasnik pasa zadržava između 15 minuta i tri sata.

Smartsi je inače inovacija koju su podržali Naučno tehnološki park Beograd (Program Raising Starts), NALED-a (program Startech), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Fond za inovacionu delatnost.