U Beču povećavaju broj elektropunjača u zonama za utovar robe

Inovacije Forbes Srbija 26. mar 2024. 14:33
featured image

26. mar 2024. 14:33

Utovar, istovar i punjenje, u isto vreme. Prve stanice za punjenje električnih vozila u zonama za utovar robe postavljene su u Beču pre godinu dana. Preduzeća koja su učestvovala u pilot-projektu bila su veoma zadovoljna konceptom. Nakon što se projekat pokazao kao veoma uspešan, Privredna komora Beča krenula je u potragu za novim lokacijama, navodi se u saopštenju Kancelarije Grada Beča u Beogradu.

„U gradskom području punjenje električnih vozila često predstavlja veliki izazov“, objašnjava Davor Sertić iz Privredne komore. „Elektropunjači u zonama za utovar nude višestruke prednosti: kompanije mogu da vrše utovar i istovar direktno ispred svog objekta i istovremeno vozila napajaju električnom energijom. To štedi vreme, a postojeći prostor za utovar koristi se efikasnije, bez žrtvovanja velikog broja parking mesta“, istakao je Sertić. Kompanije koje imaju zonu za utovar mogu da se jave Privrednoj komori ukoliko žele da postave elektropunjač. Preduzeća koja nemaju mesto za postavljanje elektropunjača, a imaju više električnih vozila, tako štede vreme i novac.

U saopštenju se navodi da projekat ima prednost i za privatna lica jer se na elektropunjaču nalaze dva priključka. S jedne strane, komercijalna vozila mogu koristiti dva punjača, a sa druge strane i privatna vozila mogu takođe puniti struju.