Bogatstvo drugog najimućnijeg Indijca raste nakon predviđanja da će Modi dobiti treći mandat

Lideri Forbes 3. jun 2024. 14:57
featured image

3. jun 2024. 14:57

Neto vrednost milijardera Gautama Adanija približila se u ponedeljak cifri od 100 milijardi dolara usled rasta indijskog berzanskog tržišta – što je dovelo do skoka akcija njegovih javno listiranih kompanija za čak 18% – nakon što su izlazne ankete po završetku izbora u Indiji predvidele treći mandat za premijera Narendru Modija i njegovu stranku.

Nervozna berzanska tržišta pozitivno su reagovala na prognoze izlaznih anketa u ponedeljak, pri čemu je Nifty 50 indeks Nacionalne berze porastao za više od 3,1%, dok je Sensex indeks Bombajske berze skočio 3,3%.

Adani, koji se smatra bliskim Modiju, bio je jedan od velikih pobednika berzanskog dana jer je cena akcija njegove vodeće kompanije Adani Enterprises porasla za skoro 6,9% na oko 44 dolara.

Među ostalim listiranim firmama Adani Grupe, Adani Power je skočio za više od 18% pre nego što se ustalio na 10,6 dolara – što je rast od 16,4% u odnosu na zatvaranje u petak – dok su ostale kompanije kao što su Adani Green, Adani Ports, Adani Transmission i Adani Total Gas porasle za oko 6,8%, 9,9%, 9% i 7,6%, respektivno.

Prema Forbes praćenju bogatstva u realnom vremenu, ponedeljak je povećao Adanijevu neto vrednost za osam milijardi dolara.

Prema našim procenama, Adanijeva neto vrednost iznosi 98 milijardi dolara, čime je postao 17. najbogatija osoba na svetu i drugi najbogatiji u Aziji, iza sunarodnika Mukeša Ambanija.

Glasanje na šestonedeljnim nacionalnim izborima u Indiji završeno je u subotu. U subotu uveče, indijski mediji i anketari objavili su podatke izlaznih anketa koje predviđaju ubedljivu pobedu Modijeve Bharatiya Janata partije i njenih saveznika unutar koalicije Nacionalnog razvojnog saveza (NDA).

Premijer Narendra Modi; Foto: REUTERS/Adnan Abidi/File Photo

Većina anketa pokazuje da će NDA osvojiti više od 350 od 543 mesta na izborima, što Modiju daje treći mandat na vlasti. Rezultati izbora biće objavljeni u utorak. Pozitivna reakcija tržišta na ankete dolazi nakon nedelja nervoze zbog straha investitora od mogućnosti da dođe do formiranja manjinske vlade Modijevog saveza odnosno parlamenta bez većine.

Prošle godine, Adanijeva neto vrednost opala je za više od 75 milijardi dolara nakon što je Hindenburg Research objavio kratku poziciju protiv njegovog konglomerata i optužio njegove kompanije za „drsko manipulisanje akcijama i računovodstvene prevare tokom decenija“.

Ovaj problem se pretvorio u političku kontroverzu, sa opozicionim partijama koje su postavile pitanja o Modijevim bliskim vezama sa milijarderom. Modi i njegova stranka uglavnom su odbacili optužbe da štite Adanija i njegove kompanije. Tokom kampanje prošlog meseca, Modi je pokušao da prebaci problem na opoziciju i optužio ih, bez dokaza, da su uzimali nelegalni novac od Adanija i drugog milijardera Ambanija.

U decembru prošle godine, Adanijevo bogatstvo je doživelo sličan rast – povećavši se za skoro 11 milijardi dolara – nakon što je Modijeva stranka ostvarila odlučujuće pobede na izborima u tri ključne države.

Siladitja Rej, novinar Forbes