Novi šef kripto giganta Teter kompaniju priprema za globalnu apokalipsu

Lideri Forbes 13. maj 2024. 17:43
featured image

13. maj 2024. 17:43

Većina kripto sveta prošla je izuzetno loše u poslednem padu na tržištu šokiranom kolapsom FTX-a i drugih giganta, Teter je cvetao.

Tržišna kapitalizacija njegovog stejblkoinaa USDT-a dosegla je 111 milijardi dolara – trostruko više od drugog najvećeg USDC-a koji izdaje Circle. Zahvaljujući višim kamatnim stopama američkih obveznica koje čine većinu rezervi za održavanje vrednosti digitalnih stejblkoina, Teter je u zavidnoj poziciji jer je izvor njegovog kapitala zapravo slobodan. Za razliku od tradicionalnih banaka, klijenti koji valute polažu u Teter u zamenu za tokene, ne zarađuju kamatu.

Samo u prvom kvartalu ove godine, Teter je prijavio “finansijske rezultate” od 4,5 milijardi dolara i neto kapital od 11,4 milijarde dolara. Prošle godine prijavili su neto profit od 6,2 milijarde dolara što je verovatno čini najprofitabilnijom kompanijom u svetu kripta.

Coinbase, najveća američke kripto berza, zaradila je u čitavoj 2023. godini 95 miliona dolara na 3,1 milijardu dolara prihoda, a u prvom kvartalu 2024. ostvarili su neto zaradu od 1,2 milijarde dolara zahvaljujući uglavnom porastu cena kripta. Oko 20 odsto prošlogodišnjeg profita Coinbase-a došlo je od kamata na rezerve koje održavaju vrednost USDC-a zahvaljujući partnerstvu s kompanijom Circle.

Punih riznica, Teter sada rast traži izvan stejblkoina. Prošlog meseca je kompanija, koja sedište ima na Britanskim Devičanskim Ostrvima, najavila strateško restrukturiranje i proširenje u tri nova odejenja: rudarenje bitkoina, veštačka inteligencija i obrazovanje.

“Postoji koncept uklanjanja posrednika u kriptu koji se može primeniti na mnoge druge stvari”, kaže novi izvršni direktor Tetera Paolo Ardoino, koji je od 2017. u kompaniji radio kao izvršni direktor za tehnologiju i portparol.

Planirana ekspanzija Tetera nije samo stvar mudre diversifikacije, već je i filozofska. “Verujemo kako se 90 odsto, ako ne i više, tehnologije gradi za najbolje moguće scenarije, ali niko ne gradi tehnologiju za najcrnje scenarije”, kaže 40-godišnji Ardoino. “Ako dođe do katastrofe, ne kažem da to mora biti neki ogromni rat, ali svašta se može dogoditi, a mi za to nismo spremni”.

Kripto istoričari dobro znaju da je Satoši Nakamoto stvorio bitkoin kao odgovor na finansijsku krizu iz 2008. godine, vreme kada je vladala sumnja u stabilnost i pouzdanost postojećih globalnih financijskih sistema. Ardoino veruje kako će Teter igrati veliku ulogu u kreiranju onoga što on opisuje kao suverene tehnologije koje mogu osnažiti ljude.

“Dobro je imati otporan novac, ali ako samo imate otporan novac i sve drugo je centralizovano, to može brzo biti uništeno. Naš moto je: ‘Gradite za apokalipsu”.

Razvojni put

Paolo Ardoino odrastao je na severu Italije, na porodičnoj farmi. Programiranjem je počeo da se bavi sa osam godina, a studirao je računaske nauke i matematiku na univerzitetu u Đenovi. Nakon završetka studija 2008. Ardoino je postao istraživač za vojni projekat u kompaniji za elektroniku i IT, Selex Communications, gde se fokusirao na otporne mreže i kriptografiju.

Tražeći prilike izvan Italije, oko 2013. se preselio u London i uskoro osnovao Fincluster, startap koji je razvijao finansijske aplikacije zasnovane na klaudu za savetnike, menadžere fondova i institucije širom Londona, Milana i Lugana. U oktobru 2014. jedan od njegovih klijenata upoznao ga je s Đankarlom Devasinijem, izvršnim finansijskim direktorom Tetera i njegove sestrinske kripto berze Bitfinex. Devasini je Ardoina zamolio da pomogne da prošire platformu Bitfinex koja je već dobijala na popularnosti.

Foto: Wolfgang Wilde for Forbes

Ardoino je ubrzo dobio zadatak upravljanja tehnologijom u obe kompanije a, budući da Devasini i izvršni direktor Žan-Luj van der Velde nisu voleli da budu prisutni u javnosti, Ardoino je postao javno lice Tetera. Sva trojica, zajedno s glavnim savetnikom Stjuartom Hognerom, postali su milijarderi, pokazuje lista Forbes.

U decembru je Ardoino i službeno preuzeo uzde Tetera, no zadržao je svoje dužnosti direktora za tehnologiju u Bitfineksu. On takođe vodi strategiju u firmi Holepunch, tehnološkoj platformi koja developerima omogućava kreiranje aplikacija bez servera. Platformu su pokrenuli Teter, Bitfineks i infrastrukturna platforma Hajperkor.

Restrukturiranje Tetera i investicije

Vlasnička struktura Tetera nije se promijenila, kaže Ardoino. Izvršni finansijski direktor Devasini još je najveći akcionar kompanije, a bivši izvršni direktor van der Velde i dalje je uključen u poslovanje kompanije kao savetnik. To nije sprečilo Ardoina da iscrta novi put za Teter. Prošlog meseca je kompanija najavila restrukturiranje u četiri odeljenja koja bi bolje odražavala njihov sve širi fokus:

  • Finansije – odeljenje koje upravlja USDT-om i nadzire nadolazeću platformu za tokenizaciju digitalne imovine;
  • Podaci – odeljenje odgovorno za strateške investicije u nove tehnologije, uključujući AI i peer-to-peer platforme;
  • Energija – fokusirana na rudarenje bitkoinom i poduhvate vezane za energiju;
  • Edu – za podršku inicijativama za obrazovanje i liderstvo.

Teter je već ostvario velike pomake u svakom od tih polja. Tokom prošle godine, ovaj gigant je učestvovao u investiciji od milijardu dolara u operaciju rudarenja bitkoina u El Salvadoru, nazvanu “Volcano Energy“, iako će raditi na energiju sunca i vetra.

Takođe su osnovali vlastiti rudnik bitkoina u Urugvaju. Prošlog septembra Teter je otkrio kako su potrošili 420 miliona dolara na 10.000 procesora H100 kompanije Nvidia, koje inače koriste kompanije za veštačku inteligenciju koje žele da obrađuju ogromne količine podataka, u ime rudara bitkoinom Northern Data.

U zamenu za napredne čipove, Teter je dobio udeo od 20 odsto u kompaniji koja planira iznajmljivanje čipova AI startapovima. U aprilu je došla još jedna investicija Tetera: potrošili su 200 miliona dolara za većinski udeo u kompaniji Blackrock Neurotech koja proizvodi implante za mozak dizajnirane da ljudima koji pate od neuroloških poremećaja ili paralize omoguće da “jedu, piju, upravljaju robotskim rukama ili šalju mejlove samo mislima”.

Kompanija je udvostručila i broj zaposlenih na oko stotinjak, kaže Ardoino, koji lično intervjuiše svakog kandidata. “Ne želim ljude koji će mi samo klimati glavom”, kaže on. “Želim nekog ko će mi reći šta misli o Teteru, šta radimo dobro, a šta loše”.

Rudarenje bitkoina

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Što se tiče rudarenja bitkoina, Ardoinov cilj je 5% tržišnog udela, što bi ih učinilo jednim od najvećih rudara u svetu. “Ako o bitkoinu razmišljate kao ultimativnom obliku novca nastalog za apokalipsu, onda ne želite da se većina rudarenja bitkoina odvija u jednoj zemlji. To postižete tako što investirate u različite regione”, objašnjava. Počeli smo u južnoj Americi i planiramo da se proširimo na razne delove sveta kako bismo osigurali da će rudarenje bitkoina ostati decentralizovano”.

“Što se tiče takmičenja u rudarenju bitkoina, radi se samo o investiciji koju možete sprovesti. Oni su namenili oko 500 miliona dolara. S tim možete puno da napravite”, kaže Kevin Dede, analitičar u kompaniji H.C. Wainwright.

Adam Salivan, izvršni direktor Core Scientific za rudarenje bitkoina, dodaje: “Oni su trenutno najveći investitor u rudarenje bitkoina. To im je prirodno jer im to pokreće biznis”.

Salivan se referiše na činjenicu da je nedavni streloviti rast bitkoina poboljšao profit Tetera koji ima mnogo upravo te digitalne imovine. Rudarenje bitkoina trebalo bi dodatno da povećati profite ako cene bitkoina nastave da rastu.

Prodor u veštačku inteligenciju

Ipak, iako je Teter ostvario napredak u rudarenju bitkoina, prodor u AI biće izazovniji. Uz ugovore poput onog s Northern Data, Teter želi i vlastite stručnjake koji bi gradili velike modele i integrisali AI funkcije u postojeće proizvode. Oglasi za poslove na internet stranicama Tetera traže AI inženjere i čelnike za istraživanje i razvoj veštačke inteligencije.

“Mislim da AI može da bude mnogo korisniji i malo manje predmet političkih predrasuda male elite koja u ovom trenutku vodi najveće AI projekte na svetu”, kaže Ardoino, referišući se na malu grupu kompanija poput Majkrosofta, OpenAI i Gugla koji trenutno predvode najveći razvoj veštačke inteligencije. “Verujemo da bi veštačka inteligencija trebalo da bude odvojena od posrednika, isto kao i novac”.

Rob Tous, partner u Radical Ventures, sumnjičav je oko takozvanog ulaska Tetera u AI. “Kupovina procesora i njihovo iznajmljivanje AI kompanijama je strategija u koju je lakše ući, ali teško mi je da zamislim da bi Teter postao verodostojan konkurent u svetu izgradnje multimodalnih AI modela”.

Ima li novca za sve ovo

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Kroz svoje odeljenje za edukaciju, Teter nudi kurseve i radionice koji obuhvataju blokčejn tehnologiju i veštačku inteligenciju, programiranje i dizajn. Već su pokrenuli inicijative s Akademijom digitalne industrije u Gruziji i Bitkubom, najvećoj lokalnom berzom na Tajlandu. “Obrazovanje je temelj ovog putovanja, pokretač ekonomskog prosperiteta i održivog razvoja”, kaže Ardoino.

Ako se u obzir uzme problematična istorija Tetera i činjenica da kompanija još nije objavila financijski izveštaj koji je revidirao neki sertifikovani računovođa, zabrinutost o izvoru kapitala za nove investicije je razumna. Prema rečima iz kompanije, veliki deo profita od 4,52 milijarde dolara u prvom kvartalu došao je od dobiti iz zlata i bitkoina. Ardoino insistira da investicije Tetera dolaze iz profita, ne iz rezervi klijenata.

“Ako neko pomisli da oni počinju da uzimaju iz rezervi i investiraju u sve to, Teter bi mogao propasti popriličnom brzinom”, kaže Ostin Kembel, profesor na poslovnoj školi Kolumbija i konsultant za blokčejn kompanije. “Uvek sam govorio da problem s Teterom nije ono što oni imaju sad. Problem je šta bi mogli da imaju u budućnosti jer ne postoje ograničenja”.

Kembel takođe upozorava kako je dominacija Teterovog stejblkoina sve samo ne garantovana na dugi rok: “Kako se regulacija formalizuje i strukture se postavljaju, Teter će morati ili da počne da prati lokalna pravila ili počne da napušta te jurisdikcije”.

Dominacija Tetera već ima svoje izazivače. Iako je USDT još uvek najveći na tržištu s udelom od 69 odsto, pokazuju podaci DefiLlame, zaostaje u obimu transakcija. Circle-ov USDC je zabeležio u aprilu 2024. godine 178,6 miliona transkacija, dok je USDT zabeležio 173,9 miliona mesečnih transakcija, pokazuje analitika Vize i platforme Allium Labs.

Uz to, u aprilu je predstavljena i nova verzija predloga zakona o stejblkoinu u SAD-u, kojom bi se institucijama bez licenci za bankarstvo ograničilo maksimalno izdavanje stejblkoina na 10 milijardi dolara. Predlog zakona mogao bi da pojača konkurentnost tradicionalnih banaka, pokazuje nedavni izveštaj S&P Global Rejtingsa.

“Verujemo da su sve te investicije ključne za Teter… stvari koje, verujemo, mogu sve da promene na tržištima u razvoju, u zemljama u razvoju”, kaže Ardoino. “Mi želimo da budemo lideri u evoluciji čovečanstva”.

Nina Bambiševa, novinarka Forbes