’50 Best’ popis najboljih barova na svetu za 2023

Lifestyle Forbes 18. nov 2023. 08:19
featured image

18. nov 2023. 08:19

Godišnja lista 50 najboljih barova na svetu, predstavljena u oktobru u Singapuru, slavi izvrsnost u globalnom sektoru pića i odaje počast barmenima vizionarima, kreativnim vlasnicima i revolucionarnim brendovima koji predvode trendove u svetu koktela.

Na popisu se nalaze barovi iz 28 gradova širom sveta, a prvo mesto na listi najboljih barova na svetu ove godine je pripalo baru Sips, u Barseloni. Ovo je drugi put da je neki bar iz Barselone dospeo na sam vrh popisa: prošle godine trijumfovao je Paradiso.

Sips se nalazi u srcu okruga L’Antiga Esquerra de l’Eixample, a radi se o zaigranom i nenametljivom mestu na čijem čelu su dva giganta industrije: Simon Kaporal (Simone Caporale) i Mark Alvarez (Marc Álvarez).

Njih dvojica imaju neverovatno iskustvo: Kaporal je bio član kreativnog dua koji je londonski Artizan doveo do titule najboljeg bara na svetu rekordnih četiri puta, a Alvarez je gotovo 10 godina proveo u uspešnoj El bari (elBarri) restorantskoj grupaciji.

London najuspešniji u Evropi, ali i svetu

Iako je prvo mesto zauzela Barselona, London je zadržao status svetskog koktelskog središta s čak pet barova na popisu – više nego ijedan drugi grad. Čak dva dospela su u top 10: Connaught Bar skočio je za tri mesta u odnosu na prošlu godinu i zauzeo peto, a Tayēr + Elementary nalazi se na osmom mestu.

Osim Sipsa, još jedan bar iz Barcelone našao se u top pet, a to je Paradiso, koji je zauzeo četvrto mesto. Salmon Guru iz Madrida nalazi se na 16. mestu najboljih.

Pet barova s popisa najboljih nalazi se u Italiji, a Pariz se ponosi s dva. Od ostatka Evrope, tu su Himkok iz Osla, Wax On iz Berlina, stockholmski Röda Huset, kao i Line, Baba Au Rum i The Clumsies iz Atene.

Najbolji u severnoj i južnoj Americi

Njujorški Double Chicken Please nalazi se na drugom mestu, a proglašen je najboljim barom u severnoj Americi. Handshake Speakeasy iz glavnog grada Meksika skočio je za čak osam mesta i dospeo na treće.

Najboljim barom u južnoj Americi još jednom je proglašen Alquímico iz Kartahene, koji se nalazi na devetom mestu popisa.

Najuspešniji u Aziji i Australiji

BBK Social Club iz Bangkoka proglašen je najboljim barom u Aziji, zauzevši 13. mesto na popisu, a tu su i Jigger & Pony i Sago iz Singapura, kao i Zest iz Seula, čiji vlasnici Demie Kim, Sean Woo, Jisu Park i Noah Kwon stvaraju put prema održivijoj budućnosti svojim pristupom nulte stope otpada i kombinovanjem vlastitih inovacija s najboljim lokalnim ukusima.

Najbolji bar u Australiji ove godine je Maybe Sammy iz Sidneja, koji se nalazi na 15. mestu. Ovo je peti put da je ovaj bar proglašem najboljim u Australiji, a tu titulu zaslužuje svake godine od 2019. kada je i otvoren.

Shutterstock/PHLD Luca

50 najboljih barova na svetu
1. Sips, Barselona26. CoChinChina, Buenos Aires
2. Double Chicken Please, Njujork27. Katana Kitten, Njujork
3. Handshake Speakeasy, Meksiko siti28. Satan’s Whiskers, London
4. Paradiso, Barselona29. Wax On, Berlin
5. Connaught Bar, London30. Florería Atlántico, Buenos Aires
6. Little Red Door, Pariz31. Röda Huset, Stokholm
7. Licorería Limantour, Meksiko32. Sago House, Singapur
8. Tayēr + Elementary, London33. Freni e Frizioni, Rim
9. Alquímico, Kartahena34. Argo, Hong Kong
10. Himkok, Oslo35. A Bar with Shapes for a Name, London
11. Tres Monos, Buenos Aires36. The SG Club, Tokio
12. Line, Atina37. Bar Benfiddich, Tokio
13. BKK Social Club, Bangkok38. The Cambridge Public House, Pariz
14. Jigger & Pony, Singapur39. Panda & Sons, Edinburg
15. Maybe Sammy, Sidnej40. Mimi Kakushi, Dubai
16. Salmon Guru, Madrid41. Scarfes Bar, London
17. Overstory, Njujork42. 1930, Milano
18. Zest, Seul43. Carnaval, Lima
19. Mahaniyom Cocktail Bar, Bangkok44. L’Antiquario, Napulj
20. Coa, Hong Kong45. Baltra Bar, Meksiko siti
21. Drink Kong, Rim46. Locale Firenze, Firenca
22. Hanky Panky, Meksiko siti47. The Clumsies, Atina
23. Caretaker’s Cottage, Melburn48. Atlas, Singapur
24. Café La Trova, Majami49. Jewel of the South, Nju Orleans
25. Baba au Rum, Atina50. Galaxy Bar, Dubai

Džoan Šarvel, saradnica Forbes