ČetGPT odgovara na pitanja o terapiji kancera kao stručnjaci ili bolje od njih, tvrdi studija

Lifestyle Forbes 3. apr 2024. 07:00
featured image

3. apr 2024. 07:00

Prema maloj studiji objavljenoj u utorak, ČetGPT može biti sposoban da odgovori na pitanja o radioterapiji kao i obučeni profesionalci ili bolje, što bi moglo smanjiti opterećenje i sagorevanje kliničara, pokazuju poslednji nalazi, koji sugerišu da veštačka inteligencija može poboljšati lečenje i dijagnozu kancera.

Odgovori ČetGPT-a na 115 čestih pitanja o radijacionoj onkologiji – radioterapiji ili hemioterapiji—bili su na nivou ili su nadmašili odgovore koje su pružili eksperti na internetu, često objašnjavajući kompleksne teme jednostavnijim jezikom, prema studiji Medicinskog fakulteta Nortvestern objavljenoj u JAMA Network.

Istraživači su sakupili pitanja i odgovore o radioterapiji sa sajtova Nacionalnog instituta za rak i Radiološkog društva Severne Amerike pre nego što su ta pitanja postavili ČetGPT-u.

Zatim su tri radioterapeuta i tri radiološka fizičara ocenili svaki odgovor po pitanju tačnosti, kompletnosti i sažetosti u poređenju sa odgovorima onlajn stručnjaka.

Amulia Jalamančili, specijalista radijacione onkologije na Medicinskom fakultetu Nortvestern, rekla je da bi tehnologija mogla pomoći u smanjenju opterećenja i sagorevanja među lekarima, koji su sve više traženi kako broj slučajeva kancera raste.

Iako je ČetGPT pružao pouzdane odgovore, nekoliko odgovora je ipak bilo zabrinjavajuće zbog toga što su koristili jezik na nivou fakulteta, uključujući složeni medicinski žargon, upozorili su istraživači.

Istraživači i drugi naučnici sa Univerziteta Nortvestern razvijaju aplikaciju za generativnu veštačku inteligenciju koja će pomoći u odgovaranju na pitanja pacijenata o radioterapiji, rekli su istraživači.

Neku vrstu radioterapije prima 650.000 pacijenata sa kancerom godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama, prema studiji iz 2022. godine. Oko 60% pacijenata sa dijagnozom neke vrste kancera zahteva radioterapiju ili hemioterapiju.

Zdravstveni profesionalci sve više sugerišu da bi veštačka inteligencija mogla koristiti onkologiji kako se tehnologija brzo razvija. Lekari sa Univerziteta Stenford napisali su prošle godine da bi veštačka inteligencija mogla biti korišćena kao alat za smanjenje grešaka u dijagnozi i poboljšanje stope otkrivanja kancera, iako je tehnologija još uvek „godinama daleko“ od pomoći u predviđanju ishoda lečenja i skrininga za kancer.

Korišćenje veštačke inteligencije za prognozu, dijagnozu i predviđanje kancera „jednog dana“ može rezultirati efikasnijim lečenjem kancera, prema studiji iz 2023. godine. Iako bi veštačka inteligencija eventualno mogla biti korisna u onkologiji, postoji zabrinutost zbog „jedinstvenih etičkih i pravnih razmatranja“, uključujući „urođene“ pristrasnosti u skupovima podataka koji se koriste za obuku tehnologije.

Istraživači sa Univerziteta Oksford i Univerziteta u Mančesteru koristili su veštačku inteligenciju za identifikaciju drugog oblika kancera prostate ranije ovog meseca. Veštačka inteligencija je korišćena za proučavanje promena u DNK uzorcima kancera prostate kod 159 pacijenata, što je ukazalo na dve različite grupe kancera među tim pacijentima, rekli su istraživači.

Taj Raš, novinar Forbes