Četiri evropske ostrvske destinacije koje treba posetiti ove godine: Hvar je među odabranima

Lifestyle Forbes 7. feb 2024. 07:00
featured image

7. feb 2024. 07:00

Za svakoga ko traži zanimljiva ostrva koje bi posetio ove godine vredi reći da samo u Evropi postoji više od 2.000 naseljenih ostrva (ne računajući evropske zemlje koje su zapravo i same velika ostrva, poput Velike Britanije i Islanda).

Dakle, dok su Santorini, Sardinija, Ibica i Mikonos često omiljena ostrva u Evropi, postoji mnogo drugih manje poznatih koje vredi posetiti, a u nekima od njima će ove godine biti manje gužvi.

U nastavku teksta su četiri ideje koje možda neće biti na vašem “radaru”.

Hvar

Hvar u Jadranskom moru zauzeo je 9. mesto na CNTraveler nagradi u izboru čitalaca 2023 za najbolja evropska ostrva i lako je shvatiti zašto.

Hvar je najpogodniji za putnike koji žele da pronađu za svakoga ponešto – sjajni restorani i noćni život. Tu su i gosti koji stižu superjahtama, potom i banje, velnes centri za sve koji žele da „napune baterije“ i odmore se, a „mirniji tipovi ljudi“ mogu krenuti ka unutrašnjosti ovog ostrva da istraže vinograde i polja lavande.

Shutterstock/Xenia.Photos

Do Hvara se može doći trajektom ili katamaranom sa kopna Hrvatske, redovnim linijama iz Splita, Dubrovnika i drugih primorskih gradova.

Najbolje vreme za posetu Hvaru je između maja i juna ili u septembru i oktobru kada je vreme toplo i sunčano i na ostrvu je tada manje gužve nego tokom sezone u julu i avgustu.

Spoljni Hebridi – za karipske vidike sa škotskim vremenom

Spoljni Hebridi, takođe poznati kao Zapadna ostrva su arhipelag uz obalu kopnene Škotske koji se sastoje od 200 ostrva.

Samo nekoliko njih je potpuno naseljeno i dok turisti često idu na ostrvo Luis i ostrvo Haris (koja su ustvari jedno ostrvo, ali ih posmatraju kao dva zbog različitih krajolika), ljubitelji vetra bi uživali na ostrvu Tajri. To je najravnije i najzapadnije ostrvo, koje vole ljubitelji vetrova i surferi, oni koji puštaju zmajeve, a zbog dugih karipski belih peščanih plaža i lokalno se zovu Havaji Severa.

Shutterstock/Helen Hotson

Njegovih 650 stanovnika je prijateljski raspoloženo prema turistima i gostoljubivi su, a posetioci obično stižu u julu na muzički festival Tajri posvećen narodu Škotske.

Pristup ovom ostrvu je moguć vazdušnim putem sa međunarodnog aerodroma u Glazgovu ili trajektom iz Obana.

Najbolje vreme za posetu bilo kom od ostrva Spoljnih Hebrida je definitivno leto, kada je vreme toplo, dani su duži, a voda u moru je 14 stepeni Celzijusa.

Vulkanski Stromboli

Sa svojim prepoznatljivim crnim peščanim plažama od vulkanskog pepela, evropsko ostrvo Stromboli je dobro mesto za putnike koji vole luksuzna putovanja.

Ne postoji aerodrom i pristup ostrvu je moguć putem trajekta ili hidroglisera iz sicilijanskih gradova kao što su Milaco i Mesina, kao i sa drugih Eolskih ostrva.

Najbolje vreme za posetu Stromboliju, jednom od četiri aktivna italijanska vulkana je u maju i septembru kada ima manje ljudi koji pokušavaju da pešače blizu veoma aktivnog vulkana ili iskuse veoma opuštenu italijansku seosku atmosferu.

Shutterstock/Oleksandr Vasylenko

Krenite u pešačenje sa vodičem, idealno u sumrak, da vidite lavu koja žubori i istražite bele kuće i kaldrmisane ulice pre nego što probate, naravno, italijansku hranu.

Hejmej, za posmatranje islandskih pafina

Hejmej je najveće među zapadnim ostrvima ispod južne obale Islanda. Verovatno je najpoznatije po vulkanskoj erupciji iz 1973. godine koja je dovela do potpune evakuacije celokupnog stanovništva i prekrila ostrvo sa 200 miliona tona pepela i lave.

Shutterstock/elleon

Danas je tu skoro 5.000 ljudi, kao i milion parova pafina (morske ptice koje podsećaju na papagaje) koji se razmnožavaju između aprila i kasnog leta kada ih putnici mogu posmatrati kako nose ribu svojim mladuncima na liticama. Takođe ima jedan od najslikovitijih golf terena i čuveni festival sa vatrometom i muzikom.

Prilično je lako doći do ostrva, direktnim letovima do i iz Rejkjavika ili možete ići na impresivno 35-minutno putovanje trajektom iz Landeijahofna na islandskom kopnu.

Aleks Ledsom, saradnica Forbes