Da li su prebiotski napici stvarno dobri za zdravlje vaših creva?

Lifestyle Forbes 6. jun 2024. 07:00
featured image

6. jun 2024. 07:00

Tužba podneta prošle nedelje protiv brenda prebiotskih napitaka Poppi tvrdi da napici ne sadrže dovoljno prebiotskih vlakana za poboljšanje zdravlja creva. Dok ograničena istraživanja pokazuju da prebiotici mogu imati koristi za creva poput smanjenja upale i poboljšanja zatvora, neki stručnjaci smatraju da je najbolje dobijati prebiotike iz hrane bogate vlaknima.

Prebiotici su biljna vlakna koja služe kao izvor hrane za mikroorganizme u crevima i bitni su za poboljšanje ravnoteže ovih mikroorganizama – mnoge prebiotske namirnice su bogate vlaknima, poput banana, luka, kiselog kupusa i zelenih pasulja, prema podacima Majo klinike.

Postoji nekoliko popularnih prebiotskih napitaka – takođe poznatih kao funkcionalni napici – kao što je Poppi, koji dodaju supstance poput agavinog inulina, skrobnu supstancu i dijetetsko vlakno, svojim proizvodima kao izvor prebiotskih vlakana.

Ovi prebiotski napici često ističu da podržavaju zdravlje creva, i iako nema mnogo istraživanja o koristima prebiotika za zdravlje creva, neka istraživanja su otkrila da funkcionalna hrana sa prebioticima može ublažiti simptome raka debelog creva i upale creva, dok prebiotici sami mogu smanjiti upalu i simptome kod pacijenata sa sindromom iritabilnog creva i popraviti nedostatke u crevima.

Istraživanja pokazuju da inulin može takođe stimulisati rast zdravih bakterija u crevima, kao i regulisati metabolizam, pomoći u mršavljenju, poboljšati kontrolu insulina, poboljšati zatvor i ublažiti depresiju i anksioznost.

Međutim, „verovatno biste imali više koristi od raznovrsnosti prebiotika iz hrane bogate vlaknima“, nego od prebiotskih napitaka, pošto oni sadrže samo jednu vrstu prebiotika koja je dodata, a ne raznovrsnost, prema Consumer Reports nutricionistkinji Ejmi Kiting.

Tužba podneta prošle nedelje tvrdi da pošto Poppi napici sadrže samo dva grama prebiotskih vlakana, oni nemaju dovoljno tih sastojaka da podrže bilo kakve „značajne koristi za zdravlje creva“, i tužba se poziva na studiju sa Kornela na miševima koja je otkrila da 7,5 grama dnevnog inulina tokom tri nedelje nije imalo značajan efekat na zdravlje creva, i zapravo je uzrokovalo upalu creva, gubitak težine i dijareju.

Inulinski suplementi obično uključuju uzimanje dnevnih doza između 10 i 40 grama tokom četiri do osam nedelja, i iako istraživanja pokazuju da ne bi trebalo da bude neželjenih efekata kada se uzima do 40 grama, veće doze mogu izazvati gasove i retku stolicu, prema Upravi za hranu i lekove.

Eugene Gologursky / Getty images / Profimedia

Problem prisustva šećera u napicima

VNRG Beverage LLC, proizvođač Poppi soka sa sedištem u Teksasu, je tužen zbog tvrdnji da jedna limenka ne sadrži dovoljno prebiotskih vlakana da izazove bilo kakve koristi za zdravlje creva. Predložena kolektivna tužba koju je Kristin Kobs podnela prošle nedelje u San Francisku tvrdi da bi potrošači morali da popiju više od četiri limenke Poppi da bi imali bilo kakve koristi za zdravlje creva pošto napici sadrže samo dva grama prebiotskih vlakana.

Tužba takođe tvrdi da bi visok sadržaj šećera u Poppi neutralisao bilo koju od tih koristi ako bi potrošač popio više od četiri limenke. Kobs traži „povraćaj i sve druge oblike pravedne novčane naknade“.

„Naša misija je da unesemo revoluciju u sokove za sledeću generaciju ljubitelja sode, i marljivo smo inovirali kako bismo pružili iskustvo ukusa u kojem milioni ljudi uživaju“, saopštio je Poppi za Forbes. „Verujemo da je tužba neosnovana i energično ćemo se braniti od ovih optužbi“.

„Mnogi novi napici imaju reči ‘prebiotik’ i ‘probiotik’ na etiketama i obično su u zabavnim, šarenim pakovanjima koja nam daju nadu za zdrav napitak”, rekla je Denis Tejlor, registrovana dijetetičarka nutricionistkinja u Texas Health Arlington. „Međutim, Uprava za hranu i lekove nije odobrila nikakve zdravstvene tvrdnje za ove napitke“.

Niskokalorični sokovi

Prebiotski napici se često smatraju zdravom alternativom za sodu jer su niskokalorični i sadrže malo šećera, i koriste prirodne voćne sokove i arome: Poppi klasična kola od 0,35l ima 25 kalorija sa pet grama šećera, u poređenju sa Koka-kolom iste veličine, koja ima 140 kalorija i 39 grama šećera. Drugi popularni brendovi prebiotskih napitaka uključuju Olipop, Culture Pop i MAYAWELL.

Funkcionalni napici su definisani kao “bilo koje bezalkoholno piće koje pruža dodatne zdravstvene koristi zbog uključivanja bilo koje bioaktivne komponente iz biljaka, životinja, mora ili mikroorganizama”, prema studiji iz 2023. godine u časopisu Food Research International.

Razlika između probiotika i prebiotika

Probiotski napici se takođe smatraju funkcionalnim napicima, ali prebiotici se razlikuju od probiotika jer su ovi drugi zdrave bakterije, dok su prebiotici hrana koja hrani te bakterije. Zdravlje creva je važno jer snažan mikrobiom creva pomaže u osiguravanju da druge telesne funkcije budu u redu, uključujući metabolizam, varenje i imunitet. Nisu sva dijetetska vlakna prebiotici, ali vlakna pružaju druge zdravstvene koristi, uključujući snižavanje holesterola, kontrolu šećera u krvi i normalizaciju crevnih pokreta.

Prebiotici koji se prodaju kao dijetetski suplementi ili dijetetski sastojci se regulišu drugačije od konvencionalnih prehrambenih i lekova, saopštila je Uprava za hranu i lekove za Forbes. Proizvođači dijetetskih suplemenata i sastojaka su odgovorni za procenu sigurnosti i označavanja svojih proizvoda pre nego što budu prodati, iako FDA ima ovlašćenje da preduzme mere protiv bilo kojeg pogrešno označenog proizvoda. Međutim, nisu odobreni od FDA za sigurnost ili efikasnost pre nego što stignu na tržište.

Industrija funkcionalnih napitaka prihodovala je 153 milijardi dolara tokom 2023. godine, prema izveštaju Međunarodne grupe za istraživanje i analizu tržišta. Ovaj broj se očekuje da dostigne 243 milijarde dolara do 2032.

Poppi je osnovan 2015. godine od strane bračnog para Alison i Stiven Elsvort. Par je učestvovao u emisiji “Shark Tank” 2018. godine i tražio 400.000 dolara za 10% udela u svojoj kompaniji. Iako su se ostali investitori povukli, suosnivač CAVU Ventures Rohan Oza im je ponudio 400.000 dolara za 25% udela, i oni su prihvatili njegovu ponudu. Kompanija je od tada izrasla u poznati brend za velness na društvenim mrežama, sa 370.000 pratilaca na Instagramu i 516.000 na Tiktoku. Piće su promovisale i konzumirale poznate ličnosti poput Kajli Džener, Hejli Biber, Bili Ajliš, Posta Malona i Rasela Vestbruka.

Arijana Džonson, novinarka Forbes