Istražite ostrvo Madeira: Najbolje aktivnosti i saveti za putovanja

Lifestyle Forbes 2. jun 2025. 07:00
featured image

2. jun 2025. 07:00

Portugalsko ostrvo Madeira često se naziva Havajima Evrope zbog svojih vulkanskih plaža, bujnih šuma i slikovitih planina. Madeira se nalazi usred Atlantskog okeana, oko 300 milja (oko 483 kilometra) zapadno od Maroka.

Sa subtropskom klimom, idealno je odredište za odmor tokom cele godine. Prosečna dnevna temperatura je 21 stepen celzijusa. Posetite ga kako biste uživali u planinarenju, plivanju, ronjenju ili surfovanju, kao i u ukusnom madeirskom vinu i izvrsnoj hrani.

Gde naći smeštaj?

Jedno od najboljih mjesta za boravak na Madeiri je „Casa Velha do Palheiro“. To je jedini objekat na ostrvu koji pripada asocijaciji „Relais & Chateaux“. Dvokrevetne sobe koštaju od 250 evra.

Hotel je visoko u brdima iznad grada Funšal i izvorno je izgrađen 1804. kao lovačka kuća grofa od Karvalhala.

Danas ova istorijska zgrada služi kao hotel. Nalazi se na imanju u vlasništvu porodice Blandi (Madeira vino) i smeštena je u rajskom vrtu.

Shutterstock, Achim Wagner

Ima 37 prostranih soba i apartmana koji gledaju na bujne vrtove koji okružuju kuću.

Ceo objekat je dekorisan lusterima, cventim tkaninama, antikvitetnim nameštajem. Tu su i svi moderni sadržaji koje biste očekivali od luksuznog hotela.

Za golfere se nudi golf teren sa 18 rupa. Golf teren PAR 72, svakako nudi jedan od najboljih pogleda na svetu.

Spa u hotelu ima finsku saunu, tursko parno kupatilo, teretanu, grejanje, unutrašnje i spoljašnje bazene.

Ponuda hrane je takođe odlična. Ručak se služi u vrtu hotela ili u restoranu „Vista Balansal“ na golf terenu. Večera je u restoranu Oksalis, luksuzni restoran hotela koji nudi lokalne proizvode sa menija šefa kuhinje Gonsala Bita Bota. Ovi meniji se često menjaju.

Drugi luksuzni izbor za smeštaj je objekat „Les Suites at Cliff Bay“.

Shutterstock/Achim Wagner

Lociran je na klifu blizu grada sa pogledima na more i Funšalski zaliv.

Ima 23 luksuzna apartmana, u dve rastauirane istorijske kuće, koje su smeštene u prostrane vrtove sa infiniti bazenom i đakuzijem sa pogledom na more.

„Reid’s Palace“

„Reid’s Palace“ je otvoren pod nazivom Novi hotel 1891. godine. Belmond grupa ga je preuzela 2014. godine.

Shuttrestock/Achim Wagner

Ovaj grandiozni, luksuzni hotel sa 5 zvezdica ima četiri restorana, elegantni koktel bar i 158 apartmana i soba.

Svaka ima balkon ili terasu s pogledom na zaliv Funšal ili vrtove. Među poznatim gostima bili su Džordž Bernard Šo, Vinston Čerčil i Rodžer Mur.

„Sé Boutique Hotel“

„Sé Boutique Hotel“ je hotel sa 4 zvezdice i 54 modernih soba i apartmana. Smešten je na izvrsnoj lokaciji u starom gradu Fušalu, idealnoj za istraživanje pijace, žičare i marine.

Šareno uređeni bar na krovu hotela privlači goste i lokalne posetioce koji dolaze zbog pogleda na Funšal i izvrsnih koktela.

Shutterstock/NikoletaRosi

„Quinta de Santa Luzia“

„Quinta de Santa Luzia“ nalazi se na brdu u Funšalu i nudi dva objekta za boravak među vinogradima.

„Quinta das Malvas“ je simpatični „bed and breakfast“ objekat iznad vinograda koji ima šest soba.

Sa druge strane dosutpna je i originalna porodična kuća iz 19. veka „Villa Quinta de Santa Luzia“, koja je dostupna za privatni najam i može primiti 17 osoba.

Šta raditi?

Objekat Casa „Casa Velha“ i šire područje okružuju prelepi Palheiro vrtovi koji se se u okviru istoimenog imanja koje se prostire na 120 hektara.

Vrtovi se predano uzgajaju još od početka 19. veka, od strane porodice Blandi i njihovog posvećenog tima vrtlara.

Gosti hotela i posetioci mogu istraživati ove vrtove (ulaznica je 11 evra). Mogu da vide prekrasnu paletu cvetova i drveća iz celog sveta u Glavnom vrtu, Potopljenom vrtu, „Ribeiro do Inferno“ (Potok pakla), Vrtu ruža, Vrtu dama i prostoru za čajanku.

„Mercado dos Lavradores“

„Mercado dos Lavradores“ (zelena pijaca) nalazi se u starom delu grada Funšala. U ovoj atraktivna modernističkoj zgradi, možete da započnete svoj dan na savršen način.

Ovu pijacu obavezno posetite zbog raznovrsnosti lokalnog voća, povrća, cveća, ribe, kolača i začina.

U ćošku je skrivena i odlična zanatska radnja za proizvodnju čokolade „Uaucacau“. U njoj možete uživati u espresu sa ručno pravljenom čokoladom za 1,50 evra. I obavezno ponesite kutiju čokolade kući jer koriste tipične proizvode sa Madeire kao što su vino Madeira, ginja, ponča, med od šećerne trske, marakuja, banana i mango.

Vinograd

Vinograd „Quinta de Santa Luzia“ nalazi se na brdu Funšal Quinta de Santa Luzia. On je u porodici Blandi sedam uzastopnih generacija.

To je jedan od retkih preostalih gazdinstava na ostrvu koji zadržava karakteristike farmi ili imanja kakvi su nekada postojali na Madeiri.

Danas posetioci mogu da uživaju u obilasku vinograda i degustaciji (madeira) vina pojačanog ukusa, koje organizuje veoma upućena Emili Blandi.

Blandi vino sa popustom možete kupiti ovde i u Blandi vinskoj kući u starom gradu.

Fabrika keksa

Vratite se u prošlost u fabrici „Sto Antonia“, porodičnoj fabrici keksa i kolača koja postoji od 1893. godine.

Police i ormari su isti oduvek, puni šarenih limenki, čuvenih kolača sa Madeire i keksa sa đumbirom i orasima.

Muzej fotografije

U fotografskom studiju iz 19. veka, jednom od najstarijih u Portugalu, smešten je Muzej fotografije. Muzej je san svakog ljubitelja fotografije.

Ispunjen je starinskim kamerama, originalnim fotografskim setovima, starim fotografijama i memorabilijama.

Muzej takođe poseduje ogroman fotografski arhiv koji broji oko tri do četiri miliona fotografija, koje datiraju od 1850-ih. Muzej takođe priređuje privremene izložbe i ima prelep kafić.

„Svirke“ u Engleskoj crkvi

Engleska crkva se nalazi u starom delu grada. Oragnizuje redovne muzičke večeri uključujući recitale briljantnog dua klasične muzike Olge Samare (violina) i Andreja Ladejšikova (klavir).

Nedavno na jednoj „svirci“ svirali su Betovena, Debisija i „The Lark Ascending“ od Ralfa Von Vilijamsa – eterično iskustvo dvojice muzičara sa visokim standardom kakav možete videti u Londonu ili Njujorku.

Jedrenje

Iskusite zadivljujuću obalu Madeire iz jedinstvene perspektive na privatnoj jedrilici gde je uključen i „Happy Hour“.

Nude ekskluzivne čartere za do šest osoba, a njihov poludnevni obilazak vodi vas duž zadivljujuće južne obale Madeire, istražujući i istočni i zapadni deo.

Na ovom putovanju, zaustavljaćete se na skrivenim plažama do kojih se može doći samo morem.

U zavisnosti od godišnjeg doba, postoji i mogućnost da ugledate kitove i delfine u njihovom prirodnom staništu.

Krioterapija

Ako ste na Madeiri nekoliko dana, naročito ako planirate planinarenje, biciklizam ili neku drugu aktivnost, sesija krioterapije u centru Coolzoone Madeira je obavezna. Ovaj novootvoreni zdravstveni centar pruža velnes iskustvo kao nijedno drugo.

Nudi i najveću, najdužu i najširu komoru za krioterapiju na svetu.

Tu je i infracrveni tunel sa jonizovanim kiseonikom koji pomaže u smanjenju stresa, kao i prilično zastrašujući aparat koji meri telesnu mast pomoću 3D skenera celog tela.

Ali glavna atrakcija ovde je iskustvo hladne terapije.

Počinjete u „tropskoj“ prostoriji od -10 stepeni celzijusa, a zatim prelazite na -60 stepeni. Potom idete na uzbudljivih -110 stepeni, što pokreće prirodne mehanizme lečenja i preživljavanja vašeg tela.

Moguće koristi su impresivne: smanjenje upala, ubrzana regeneracija mišića, jačanje imuniteta, poboljšana cirkulacija i prirodni nalet endorfina.

Nakon što smo ovo probali, otišli smo puni energije i spremni da se vratimo na još jedan tretman.

Tura džipom

Tura džipom sa kompanijama „Adventureland“ ili „Hit the Road“ je obavezna kako biste uživali u raznolikim pejzažima ove prelepe ostrvske destinacije – od mora do planina.

Obe kompanije nude privatne i grupne ture i specijalizovane su za izlete koji koriste stare opštinske i šumske staze.

Tura do jugozapadne obale Madeire može da uključi posetu Kamari de Lobos, simpatičnom (iako često prepunom) ribarskom selu, stajanje na vidikovcu sa staklenim podom na ivici litice, kao i ručak na šarmantnoj plaži Ponta do Sol.

Muzej savremene umetnosti

Mudas je fantastičan muzej savremene umetnosti na Madeiri. Smešten je na brdu s pogledom na grad Kaljetu, svega oko pola sata vožnje od Funšala. Impozantnu zgradu sa vrtom na krovu dizajnirao je arhitekta Paulo David.

Muzej je 2012. godine nagrađen medaljom Alvar Aalto i nominovan za Evropsku nagradu za savremenu arhitekturu „Mies Van Der Rohe“ (2005).

Muzej izlaže dela portugalskih umetnika i svake godine organizuje nekoliko privremenih izložbi, uz impresivnu stalnu kolekciju savremene portugalske umetnosti od 1960-ih do današnjih dana.

Muzej banane

BAM – Muzej banane je neobičan muzej posvećen istoriji i kulturi žutog voća, smešten u radnoj plantaži banana. Interaktivne i umetničke instalacije podeljene su u tematske zone koje pokrivaju istoriju, procese transporta, buduće izazove i nutritivnu ulogu madeirske banane.

Ispred muzeja možete šetati plantažom i probati slatiše od banane u simpatičnom kafiću, uključujući i pivo od banane.

Levade

Shutterstock/Denis Kabanov

Prvi naseljenici Madeire izgradili su više od 500 milja akvadukta za navodnjavanje, poznatih kao levade, što je inženjersko čudo koje je prepoznato od strane Uneska.

Danas se levade na ostrvu koriste i kao staze za planinarenje, koje često prolaze kroz spektakularne predele, uključujući vodopade, džunglu i prelepe vidikovce.

Relativno umerena tura je Levade do Kaldeirao Verdea, na zapadnom delu ostrva, koja pokriva 11,8 kilometara (7,3 milje) u oba pravca.

Hrana i piće

Ručak u Akva restoranu, blizu marine, je četvrti (i najnoviji) restoran šefa kuhinje Žulija Pereire u Funšalu.

Izvrsna jela na meniju uključuju pržene takose sa bakalarom, dinstanu tunu sa rižotom od školjki i ribe sa pijace, kao i neodoljiv desert od bele čokolade, crnih maslina i marakuje.

Večera u restoranu Oksalis, u „Casa Velha„, pod vođstvom šefa kuhinje Gonzala Bite Bote, jedno je od najboljih iskustava vrhunske kuhinje na ostrvu.

Večera ima 12 pažljivo pripremljenih jela (ne brinite, porcije su male). Najistaknutiji delovi trenutnog menija uključuju tunjevinu sa ponzu sosom, dimljeni riblji temeljac, papagaj, komoračem, miso.

Restoran Horta, na prijatnoj Lido promenadi, služi ukusnu i zdravu hranu.

Posebno su dobra predjela i salate, uključujući kus kus od karfiola i manga sa divljim škampima ili kinou sa pistaćima, svežim sirom i grilovanim avokadom.

„Tasting“ meniji (sa sedam ili devet jela) u restotanu Audax nude izvanredno gastronomsko iskustvo zasnovano na tradicionalnim madeirskim ukusima sa modernim inovacijama.

Šef kuhinje i njegov tim inspirirani su klasičnim regionalnim jelima i ukusima kako bi stvorili nova, ukusna i umetnički servirana jela.

Theo’s“ je restoran koji datira od 1933. godine kada je bio jednostavna čajna kuća. Od marta 2024. godine, pod vođstvom šefa kuhinje Žulia Pereire, Theo’s je ponovno rođen s novom svrhom – da posluži modernu portugalsku kuhinju sa naglaskom na lokalnoj hrani.

Sol Poente je restoran je visoko iznad plaže „Ponta do Sol“ na jugozapadnoj obali. Specijalizovan je za ribu i plodove mora i ima zadivljujući pogled na more.

Počnite s limpetama (male školjke) i hlebom od belog luka, a zatim uživajte u pečenoj ribi.

Za piće pre večere, „Terrace Bar“ u Sé Boutique Hotelu poslužuje jedinstvene koktele uz pogled od 360 stepeni.

Džoan Šervel, saradnik Forbsa