Istražite skrivene dragulje Ibice koji nemaju veze s reputacijom ostrva žurki

Krenite ka severnom delu Ibice, ka Balearskim ostrvima, i naći ćete prelepu, mirnu oazu bez noćnih klubova na vidiku. Poznat po svojim zapanjujućim prirodnim pejzažima, sever nudi spokojne plaže, bujne borove šume i šarmantna sela: osvežavajući kontrast užurbanom jugu. Takođe, u i oko Santa Gertrudisa razvija se savremena umetnička scena, sa sjajnom novom galerijom i restoranom Gedering koji je tek otvoren.
Gde odsesti
Siks Senses, vrhunac luksuza bez imalo pretencioznosti, skriven je na mirnom i privatnom severnom vrhu ostrva. Siks Senses Ibica je bio jedan od samo dva španska hotela odabrana za listu 50 najboljih hotela na svetu za 2023. godinu. Sa predivne lokacije na brdu, ovaj hotel sa pet zvezdica nudi zapanjujuće poglede na more, plivanje, opuštanje, velnes i odličnu hranu. Celo odmaralište odiše tihim luksuzom.
Rasprostranjen na 80.937 kvadrata, hotel ima 137 soba, apartmana i rezidencija koje su prelepo dizajnirane, a mnoge imaju prostrane balkone. Plivanje je moguće u prostranom bazenu ili na stenovitoj, dramatičnoj obali ispod.
Pored bazena se nalazi diskretan spiralni ulaz u prelepi spa sa turskim kupatilom i mestom za tuširanje kišnim tušem, suvom saunom i đakuzijem sa prozorom od poda do plafona. Za energičnije goste, tu su fitnes centar i studio za jogu, kao i velnes prostor gde možete da se prijavite za tretmane zvučnim kupkama i dr.
Ponuda hrane i pića je odlična, počevši od dekadentnog doručka na bazi švedskog stola u zatvorenom ili na otvorenom, a ručak sadrži ukusan asortiman sušija i poke činija na opuštajućoj terasi u hladu. Za večeru postoji nekoliko opcija kao što je Bič Kejvs sa pogledom na zalazak sunca i fantastičnim jelovnikom pod uticajem latinoameričke kuhinje (više o tome u nastavku).

Dvokrevetna soba u hotelu Siks Senses kreće se od 538 evra po noćenju u Hajdavej deluks sobi. Cene uključuju doručak, pristup dnevnom rasporedu aktivnosti hotela, kao i sadržaje poput spa centra i teretane. Ponude za polupansion počinju od 877 evra po noćenju za dve osobe koje dele Junior apartman sa pogledom na more.
U unutrašnjosti ostrva, jedno od najboljih mesta za boravak je Kas Gasi, prelepi butik hotel koji nudi agro-turizam, što znači da gotovo sva hrana koja se služi dolazi iz bašta koje se tu nalaze. To je mirna mala oaza koja je izolovana, ali blizu lepih gradova i sela u severnom centru ostrva. Slaveći 25 godina ove godine, hotel na čelu sa ljubaznom vlasnicom Margaret fon Korf, praktikuje ekologiju od samog početka, poput smanjenja potrošnje vode i promovisanja biodiverziteta.
Bivša seoska kuća iz 19. veka ima mnogo karaktera, a enterijeri su udobni i „šik“. Pažljivo odabran nameštaj i šarena dekoracija u sobama za goste i javnim prostorima čine da se gosti osećaju kao da borave u nečijoj prijateljskoj seoskoj kući. Dvadeset šarmantnih soba za goste različitih veličina, od kojih neke imaju balkone, svaka je ukrašena starinskim predmetima i antikvitetima. Soba u kojoj smo mi boravili ima ulaz kroz malu biblioteku, prelepo kupatilo sa plavim pločicama i odvojen prostor za presvlačenje.
Napolju se nalazi prelep veliki bazen smešten u predivnim vrtovima čempresa, palmi i divljeg cveća. Tu su i mala teretana, spa centar sa đakuzijem i saunom, kao i malim bazenom koji se greje.
Vrlo lako možete da provedete sve svoje vreme u Kas Gasi, jer je hrana takođe izvanredna. Talentovani kuvar Boris Buono u saradnji sa Margaret kreira predivne obroke – sa farme do stola, koristeći domaće, organsko povrće sa njihove farme, kao i specijalitete od lokalne ribe. Ako se ipak odlučite da napustite imanje, raspitajte se o šumovitim stazama za šetnju (ili biciklizam) do obližnjeg Santa Gertrudisa.
Cene soba u Kas Gasi počinju od 489 evra po noćenju.
U središtu ostrva, na suprotnoj strani od one koju posećuju „klaberi“ (ljudi koje interesuje noćni život i provod u klubovima), nalaze se novi hoteli Mondrijan i Hajdi, smešteni na brdu iznad prelepe peščane plaže Kala Longa. Možete i dalje da uživate u balearskim ritmovima pored bazena ako vam to odgovara, ili da se uputite na plažu ispod za mirniju atmosferu. Cene kreću od 300 evra.
Gde možete da jedete?
Mira je divan novi restoran na otvorenom sa umetničkom galerijom koji je otvoren u večernjim satima. Restoran, pod vođstvom Sigfrida Skutikija i bivšeg Nobu kuvara Đakoma Notarbartola, nudi izvanredan mediteranski meni sa sezonskim, malim porcijama. Skulpture, pastelno ružičasti bar, nameštaj i zabavna, staklena svetla u obliku dojki su delo umetnice nagrađene Tarnerovom nagradom Tai Šani.
Gras je divan novi veganski i vegetarijanski restoran u Santa Gertrudisu. A pored Grasa, ljubitelji mesa će uživati u finim tapasima sa iberijskom šunkom u legendarnom Baru Kosta.

La Paloma u San Lorencu, smešten među narandžama, nudi mediteranski jelovnik sa akcentom na Bliski istok, ali i Severnu Ameriku, a uključuje povrće uzgajano u organskoj bašti restorana.
Japanski meni u restoranu Niko u hotelu Mondrijan se sezonski prilagođava, koristeći proizvode sa lokalnih farmi i ribljih pijaca, i nudi bogat meni nagirija, makija i sušija, gde gosti mogu da vide kako se sveže ulovljena riba priprema ispred njih. Ne propustite ukusni miso crni bakalar. Niko takođe nudi dva degustaciona menija sa sušijem, robatom i izborima šefa kuhinje.
Bič Kejvs u Siks Sensu ima neverovatan meni inspirisan južnoameričkom kuhinjom, a smešten na stenovitoj litici iznad mora, sa stolovima unutra i napolju, jedno je od najboljih mesta na ostrvu za posmatranje zalaska sunca. Istaknuti delovi menija uključuju piletinu sa indijskim orasima, empanadu od kukuruza i školjke u agačile sosu.
U gradu Ibici, tradicionalni morski plodovi, dnevna riba i ibicinski gulaš, uz vina sa ostrva, služe se sa velikim entuzijazmom u Kan Alfredu, jednom od najstarijih restorana na ostrvu, koji posluje od 1934. godine.
Šta možete da radite i šta možete da vidite?
Savremena umetnička i dizajnerska scena je posebno jaka u severnom delu ostrva. U Santa Gertrudisu, možete da pronađete nekoliko izvanrednih galerija savremene umetnosti: Para i Romero, Galerija Tambijen i Estudio Laterna. U blizini, u malom mestu Sent Mikel de Balansat, najnoviji dodatak cvetajućoj umetničkoj zajednici je bivši restoran za poneti koji je preuređen u Gedering, šik galeriju i izvanredan restoran Mira.
Novi poduhvat je sestrinska galerija Gedering u londonskom Sohou, koja je otvorena 2022. godine, a vode je osnivač Aleks Flik i direktor Gedering Ibica, Olga Šelkovnikova. Prva izložba galerije bila je Sabstens, grupna izložba sa radovima Kristijana Kragelunda, Renve Kanoj i Dženifer Ti.

Za neobične radnje, Santa Gertrudis je takođe obavezna destinacija. Parada, novootvorena konceptualna prodavnica koja prodaje pažljivo odabranu odeću, nakit i kućne potrepštine, prostire se kroz nekoliko soba u najstarijoj zgradi u Santa Gertrudisu. I iza ugla, Le Petit Atelier No 74 prodaje ručno pletene proizvode, lanene haljine, torbe i još mnogo toga.
Za pronalaženje lokalnih proizvoda, većina gradova ima nedeljne pijace koje prodaju ručno izrađene korpe, lepršave pamučne haljine, maslinovo ulje, biljne likere i sapune. Posebno dobra je nedeljna pijaca zanata u boemskom San Huanu koja nudi i živu muziku.
Džoan Šarvel, saradnica Forbes