Kako voziti sigurno tokom opasnog zimskog vremena

Lifestyle Forbes 29. jan 2024. 07:00
featured image

29. jan 2024. 07:00

Vožnja po snegu i hladnom vremenu je „umetnost“ koju svaki entuzijasta i ljubitelj vožnje može da “usavršava” tokom celog života.

Ali to je i dalje opasno. Statistika Nacionalne administracije za bezbednost na putevima u SAD pokazuje da se 264.000 nesreća godišnje dogodi po snegu i susnežici, a da se 70% zimskih povreda i smrti povezanih sa snegom i ledom dešava u automobilima.

Nesreće nisu vaša jedina briga zimi – hladno vreme je teško za vaš automobil koliko i za vas. Osnovni saveti u nastavku će pomoći vama i vašem vozilu da bezbedno stignete na odredište.

Ostati kod kuće

Ako morate da stignete na posao ili ostavite ili uzmete dete iz vrtića neka bude tako. Ali, zapitajte se: „Da li je ovo putovanje zaista neophodno?“ Ako je moguće, sačekajte da oluja prođe i krenite nakon što čistači budu imali priliku da raščiste puteve.

Očistite automobil pre nego što putujete – čak i ako još uvek pada sneg.

Koristite metlu, četku ili šta god imate pri ruci da očistite ne samo svoje vetrobransko staklo, već i krov, haubu, prtljažnik, sve prozore i svuda gde se bele pahulje nakupljaju. Mogu odleteti dok vozite i postaćete opasnost za druge vozače.

Foto: Shutterstock/trendobjects

Usporite, odmah već na parkingu

Moderni automobili imaju ABS kočnice, vazdušne jastuke, ali takvi mehanizmi mogu uljuljkati vozače u osećaju „automobil se neće slupati, a ako dođe do toga, neću se povrediti“. Ali, automobili obično nisu odgovorni za nesreću već je to ljudski faktor.

Bez obzira na vremenske prilike, povećavate svoje šanse da preživite sudar, ili da ga uopšte izbegnete, usporavanjem.

A kada na tlu ima snega, usporavanje je radnja broj 1 koju vozač može preduzeti da bi ostao bezbedan. Nemojte pretpostavljati da ste bezbedni ni na parkingu.

Smanjite ili isključite muziku, ne telefonirajte i obratite pažnju

Dobri vozači znaju da navigacija putevima nije samo vizuelni zadatak – morate da obratite pažnju na sve drugo još više tokom lošeg vremena. Zapamtite, teški ste skoro tonu i po i više kada ste u automobilu.

Uverite se da je vaš automobil ispravan – pre oluje

Proverite i zamenite akumulator u vašem vozilu ako je potrebno; kada termometar padne, pada i snaga u vašem akumulatoru, a zimi je potrebno više energije za pokretanje automobila.

Uverite se da ima dovoljno rashladne tečnosti u sistemu i da je ono što koristite namenjeno nižim temperaturama. Ako vaš sistem nije kontrolisan nekoliko godina, zamenite rashladnu tečnost, koja se vremenom može pokvariti i izgubiti efikasnost.

Koristite uređaj za merenje pritiska u gumama da proverite pritisak pre dužeg putovanja – nemojte samo da gledate gumu da biste procenili da li je pravilno naduvana. Takođe, menjajte metlice brisača svakih šest meseci do godinu dana ili kad god prestanu da ostvaruju čvrst kontakt sa vetrobranskim staklom.

Opremite svoj automobil

Osim ako nemate četvorotočkaš u dobroj formi, spakujte lopatu za sneg, rukavice, ćebe, kablove, radnu baterijsku lampu i strugač za led u zadnjem delu automobila, i zaboravite na njih do proleća. Bolje ih je imati i da vam ne budu potrebni.

Ako se zaglavite u snegu ili zastanete, ostanite sa svojim automobilom

Kada koristite telefon da pozovete pomoć, uključite i svetla kako bi pomoć mogla da vas pronađe i da drugi vozači ne nalete i zakucaju se u vas.

Shutterstock/ Iakov Kalinin

Ako prolazi neko vreme, nemojte pokretati motor dok su zatvoreni prozori da bi vam bilo toplo – možete se otrovati ugljen-monoksidom. Ako morate da pokrenete motor, uradite to povremeno i pobrinite se da očistite izduvnu cev od snega tako da isparenja ne uđu u automobil.

Razmislite o pohađanju kursa o vožnji po snegu i ledu

Nema mnogo škola koje nude lekcije o tome kako voziti po snegu ili ledu, ali sam pre četiri godine pohađao kurs koji je držala škola Bridžston Vinter Drajving u Stimbout Springsu, Kolorado, gde smo u jednom trenutku vozili po ledu 60 kilometara. Pod odgovarajućim vođstvom i uputstvima, niko ništa nije pogrešio niti imao nezgodu.

Zahvaljujući ovakvim obukama možete spasiti automobil ili život.

Vozite pažljivo!

Džoš Maks, saradnik Forbes