Kokteli od jagoda koje možete da napravite kod kuće

Lifestyle Forbes 16. mar 2024. 16:40
featured image

16. mar 2024. 16:40

Jagode su dobar način da u čaši izrazite ukus svežine bez obzira na doba godine. Ravnoteža kiselosti i slatkoće ovog voća čini ga pogodnim za različite kombinacije i miksovanja, a evo predloga za devet koktela od jagoda koje možete probati da napravite kod kuće:

Jagoda daikiri

Najpoznatiji koktel od jagoda je mešano piće koje se obično služi pored bazena ili na plažama.

Vrhunska linija koktela spremnih za serviranje, On The Rocks, izabrala je Strawberry daikiri kao koktel za besprekorno uživanje. Koktel je kombinacija Cruzan ruma sa sokom od jagode i limete, a treba samo da otvorite bocu i prelijte ledom.

Foto: Shutterstock/Elena Veselova

Jagoda Margarita

Jagode su dobre za pravljenje klasičnih koktela. Za margaritu od jagoda, vrhunski brend tekile Pantalones predstavlja svoju verziju pod nazivom „Tvoja“. Potrebni sastojci su Pantalones Organic Blanco tekila, Grand Marnier, sok od limete, agavin sirup, smrznute jagode i zdrobljeni led. Dodajte sve sastojke u blender (ako koristite običan led iz frižidera, preporučljivo je da ga prethodno razbijete).

Potrebno je izblendirati sve dok ne postane glatka smesa i dodajte još leda ako je potrebno. Sipajte u duplu čašu i ukrasite kriškom limete i/ili kriškom jagode.

Za verziju koja nije mešana, izmešajte sastojke u šejkeru, procedite i poslužite preko leda sa ukrasom.

Mohito od jagoda

Dodavanje svežih jagoda u mohito donosi svežinu bobica ovom tradicionalno ljutom napitku. Potrebno je: 44 ml belog ruma, 60 ml klub sode, kašika belog šećera, jedna jagoda i osam listova mente.

Sprema se tako što se pola limete iseče na četvrtine i iscedi u čašu. Dodaje se šećer, listovi nane i jagode, a zatim se sve to meša dok se većina voćnih sokova ne pusti. Potom se dodaje led i rum, a zatim sve to prelije sodom. Ukrasite grančicom mente i kriškom jagode.

Jagoda Aperol Spritz

Popularnost Aperol Spritz-a nastavlja da raste i mnogi ga vole. Dodajte jagode da obogatite ovaj klasik. Za ovaj koktel potrebne su četiri sveže jagode, zatim Aperol, Proseko i soda. Treba mešati jagode na dnu čaše za vino dok ne puste sav sok, dodati led, a zatim napraviti špric dodavanjem Aperola, Proseka i sode na vrhu. Ukrasite sa pola jagode.

Jagoda Sangria

Sangria je savršeno letnje piće, slatko je i može se mešati, stoga je idealno za roštiljanje u dvorištu ili velika okupljanja.

Iako sangrija može da koristi ili crveno ili vino kao osnovu, za sangriju od jagode pokušajte da koristite roze vino. Potrebna je jedna flaša rozea (sa notama bobica, a ne suvim), zatim 73 mililitra pića Grand Marnier, malo sirupa, gazirana voda, dve šolje jagoda, jedna narandža i listovi bosiljka. Sve pomešajte, dodajte izrezane jagode, pomorandže (na kolutove) i listove bosiljka. Poslužite u čašama za vino i dodajte malo gazirane vode.

Foto: Shutterstock/nblx

Smashing Sunshine

Udaljavajući se od tradicionalnih koktela od jagoda, Smashing Sunshine sadrži Chambord liker (crna malina) za jedinstven gutljaj koji se kreće dalje od bobica. Potrebno je 44 ml Chambord likera, 30 ml limunovog soka, 15 ml Fordov Sloe Gin, običnog sirupa, malo apsenta, pola jagode i kriška krastavca. Izblendati jagodu u šejkeru, dodajte sve sastojke i led, a zatim protresite. Fino procedite tečnost u duplu Old Fashioned čašu i ukrasite sa malo krastavca.

Obala jagoda

U centru Nape, koktel salon Hollywood Room nudi svetao, voćni gutljaj koji je kreirao Artur Hartunian u destileriji Napa Veli.

Sastojci: 60 ml votke sa ukusom jagode iz destilerije Napa Veli, oko 20 ml Cointreau, 15 ml svežeg soka od limete, isto toliko sirupa od marakuje, dve jagode, a treba dodati i nanu. Izmutite jagode u šejkeru. Dodajte sastojke i led, a zatim dobro protresite. Procedite u kupe čašu. Ukrasite komadićima nane i kriškom limete.

Bejlis čokoladni martini sa jagodama

Čokolada i jagode su bezvremenski spoj jer gorka slatkoća čokolade dopunjuje zrelu, voćnu slatkoću jagode.

Bejlis čokoladni liker ga čini tako da ljubitelji klasičnog uparivanja sada mogu da uživaju u njemu u tečnom obliku sa ovim martinijem ispunjenim ukusom.

Ovaj koktel dobija se tako što se 60 ml Bejlis čokoladnog likera pomeša sa 30 ml Don Julio Blanco tekile, 15 ml sirupa i tri sveže iseckane jagode. Dodaje se i Peichaud’s Bitters. Takođe, tri do pet jagoda doda se u kalup za koktel i izmeša. Dodaju se i ostali sastojci u pleh, protresu i procede. Može se ukrasiti jagodom (narezanom, celom ili umočenom u čokoladu).

Velika ljubav

Osvežavajući i lagan, Cointreau-ov Big Love koktel sadrži sok od cvekle i limuna da bi donekle podsećao na zdrav sok. Dodati jagode, a 39 ml votke i 30ml Cointreau pića i 15 ml soka od cvekle treba pomešati sa malo limunovog soka u šejkeru punom leda.

Sve sastojke protresite, procedite i poslužite preko leda u visokoj čaši sa ukrasom od jagoda.

Džilijan Dara, saradnik Forbes