Luksuzni hotel u pećini na jugu Italije je čudo od pet zvezdica

Lifestyle Forbes 23. okt 2025. 07:00
featured image

23. okt 2025. 07:00

Posle osam godina priprema, nedavno otvoreni Vetera Matera je najnoviji projekat regenerativnog turizma u italijanskoj pokrajini Bazilikata. I istovremeno, prelepo ljubavno pismo drevnom gradu koji ga okružuje.

Drevni italijanski grad Matera je priča o uspehu regenerativnog turizma. Za samo 50 godina, grad je prešao put od „srama Italije“ do dragulja na UNESCO listi svetske baštine. Pojavljivanja u filmovima poput Pasija i Džejms Bond filma No Time to Die pomogla su da se privuku posetioci, a sve veći broj hrabrih hotelijera počeo je da pretvara prirodne pećinske kuće starog grada u luksuzni smeštaj.

Hotel Vetera Matera

Najnoviji u tom klubu je Vetera Matera, hotel od pet zvezdica otvoren u aprilu. Odmah je primljen u Relais & Châteaux, delom verovatno i zbog reputacije i kvaliteta njegovog sestrinskog hotela, klasičnog i živopisnog Bellevue Syrene u Sorentu. Ali jasno je da je njegova prijava zadovoljila sve kriterijume i još više od toga.

Kao i drugi pećinski hoteli u Materi (uključujući i zasluženo hvaljeni Sextantio), Vetera je čudo inženjeringa i arhitekture. Mnoge od njegove 23 sobe nalaze se u vertikalno složenim pećinskim kućama od krečnjaka u jednom od gradskih Sassi kvartova. (Sassi označava dva brdovita naselja, gde su porodice živele u lošim uslovima sa životinjama unutra sve do 1952. godine, kada je 20.000 stanovnika preseljeno.) Nekoliko soba se nalazi u novijoj zgradi i imaju klasičan hotelski stil sa velikim prozorima, ali istinska atrakcija su pećine.

Kuće muzeji i crkve u steni

U blizini se nalaze kuće-muzeji koji pokazuju snalažljiv način života ljudi (oštar kontrast u odnosu na romantične vizije hotelijera), dok obnovljene crkve u steni imaju freske iz 13. veka, ali gotovo ništa drugo unutra. Vredno je pogledati ih, jer je tehnologija u Vetera hotelu toliko glatko integrisana da je lako uzeti je zdravo za gotovo.

Postoje klima uređaji, utičnice i USB priključci, i verovatno previše prekidača za svetlo ugrađenih u zidove i u najudaljenijim delovima pećina. Rasveta je dovoljno topla da nadomesti činjenicu da prirodno svetlo dolazi samo sa ulaznih vrata. Tu su standardni toaleti, dvostruki umivaonik i prostrane tuš kabine sa toplom vodom. Neke sobe imaju velike đakuzije u unutrašnjim delovima.

Obnova i izgradnja trajala oko osam godina

Nije iznenađenje što je obnova i izgradnja trajala oko osam godina. Bio je to čin ljubavi italijanskog stomatologa, koji je postepeno kupovao pećinske kuće i samostalne zgrade, sanjajući o stvaranju hotela. Njegovu viziju su oživeli u partnerstvu sa porodicom Russo-Attanasio, italijanskim hotelijerima. Duboko su istražili istoriju, odajući počast hiljadama ljudi koji su ovde živeli pre, dok su unosili savremeni nameštaj i obilje udobnosti.

Takođe su investirali u ugostiteljsku stranu, okupljajući prijateljski i pažljiv tim profesionalaca koji odgovaraju na pitanja na recepciji, donose kapućino u intimno dvorište na nivou ulice za doručak, i pripremaju aperitiv koji se služi na jednoj od mnogobrojnih malih terasa na krovu kasnog popodneva, kada su kremasto obojeni zidovi Sassi kvartova okupani zlatnom svetlošću zalaska sunca. (Planirano je uskoro otvaranje bara na krovu).

Nakon toga sledi ozbiljnija kulinarska ponuda, servirana u ogromnom podzemnom restoranu sa istom stilizovanom pećinskom estetikom kao i sobe. Izvršni kuvar Eduardo Estatico kombinuje ideje iz svog napuljskog detinjstva sa sastojcima iz Bazilikate i Apulje. Njegov ambiciozni degustacioni meni se često menja, ali uvek donosi visok nivo tehnike u jelima, poput predjela od crvenih škampa u slanom ekleru sa panna cotta od mladog luka, i pastu špagetoni iz Pastifikio 28 Pasta (kultna pasta iz Granjana, blizu Napulja) sa ostrigama, zelenim čilijem, morskim planktonom i kavijarom od limete.

Spa centar

Pored toga, postoji kompletan spa u jednoj drugoj pećini, sa kaldarijumom i velikim toplim bazenom. Takođe organizuju aktivnosti van hotela, u jednom od najfascinantnijih gradova južne Italije. Njihovi odabrani vodiči vode ture kroz Sassi, dok druga tura goste upoznaje sa tradicijom pravljenja hleba u Materi, sa zaustavljanjima u Panificio Perrone Il Forno di Gennaro za praktičnu lekciju pravljenja visokih, karakterističnih vekni, i susretom sa talentovanim majstorom drveta, koji pravi prepoznatljive pečate za hleb (tradicija iz vremena zajedničkih peći, kada je svaki pekar morao da označi svoje vekne), dok posetioci uživaju u raskošnom haosu njegove potpuno naseljene pećinske radionice.

Kontrast sa pojednostavljenim luksuzom Vetera hotela je upečatljiv – i povratak u hotel deluje kao trijumf snova. Njegove raskošne sobe deluju prostrano, čak i prozračno. Dok je istorija Matera i dalje ponosno prikazana, sadašnjost je neosporno luksuzna.

En Abel, saradnica Forbes