Ovo je 20 najgostoljubivijih mesta na svetu po izboru korisnika Bukinga, polovina je u Evropi

Lifestyle Forbes 2. feb 2024. 07:00
featured image

2. feb 2024. 07:00

Tražite prijateljsko mesto koje ćete posetiti i gde ćete se osećati dobrodošlo? Booking.com ima odgovore. Kompanija je objavila 12. godišnje Nagrade za recenzije putnika, koje otkrivaju 20 najgostoljubivijih mesta na svetu.

Kao i njene liste destinacija o kojima sam izveštavao 2023. i 2022. godine, i lista za ovu godinu obuhvata lokacije širom pet kontinenata. Lista je podeljena na dva dela: 10 najgostoljubivijih gradova i 10 najgostoljubivijih regiona.

Da bi rangirao najgostoljubivije gradove i regione na svetu, Booking.com se oslonio na više od 309 miliona recenzija verifikovanih korisnika. Rangiranje se zasniva na broju pozitivnih ocena koje su smeštaji u svakom gradu dobili za osoblje i gostoprimstvo. Ali dobitnici nagrada nisu samo mesta za boravak – svako nudi autentična lokalna iskustva i toplu dobrodošlicu.

„Da li je to savet na šalteru za iznajmljivanje automobila o skrivenim lokalnim draguljima koje treba istražiti ili personalizovana dobrodošlica vlasnika apartmana s preporukama za najbolja mesta u komšiluku gde možete pojesti nešto, naši partneri čine putovanja pamtljivijim i ugodnijim za naše korisnike svaki dan“, rekao je Arjan Dijk, viši potpredsednik i glavni marketing direktor za Booking.com, u saopštenju.

Najgostoljubiviji gradovi na svetu

Na vrhu liste najgostoljubivijih gradova na svetu je Arraial d’Ajuda, Brazil, mirno letovalište s očaravajućom obalom. „Poznat po mirnoj i spokojnoj atmosferi i neverovatnim plažama, to je savršena destinacija za dve trećine (67%) putnika koji žele da se odmore i napune energijom tokom putovanja u 2024. godini“, navodi Booking.com u svom izveštaju. Grad je takođe značajan kao kulturno iskustvo, s mestima koja treba posetiti, poput istorijske crkve Nossa Senhora d’Ajuda i živopisne ulice Mucugê.

Drugi gradovi na listi uključuju Ermoupoli, Grčka i Viana do Castelo, Portugal – koji se slave zbog svog kulturnog bogatstva i istorijskog značaja.

Moab u Juti našao se na listi top 10 gradova kao jedina američka destinacija koja je bila prepoznata.

„Moab je pravi raj za ljubitelje prirode i savršeno mesto za otkrivanje raznovrsnih pejzaža koji su među najlepšim u Sjedinjenim Američkim Državama, s hiljadama kvadratnih kilometara neverovatnih crvenih stena, prirodnih peščanih lukova i visoravni u obližnjem području“, navodi Booking.com u svom izveštaju.

Ono što doprinosi Moabovoj privlačnosti kao raj za ljubitelje prirode su nacionalni parkovi Arches i Canyonlands i reka Kolorado. Izveštaj takođe primećuje napore Moaba u održivom turizmu i njegov ugled zbog vedrog, zvezdanog neba. U kombinaciji s mirnim prirodnim iskustvima, ovo se savršeno uklapa s jednim od putničkih trendova za 2024. godinu koje je Booking.com primetio u svom izveštaju – putnici traže avanturu i opuštanje u svojim putovanjima.

Nagrade Traveller Review takođe ističu najgostoljubivije regione na svetu. Perthshire, Ujedinjeno Kraljevstvo, zauzima prvo mesto za 2024. godinu. Ovaj region je poznat po svojim zadivljujućim pejzažima, uključujući mirnu reku Tay i istorijske dvorce, nudeći savršenu kombinaciju prirodne lepote i istorije. Perthshire pruža raznolik niz iskustava, od kulturnih tura do avanturističkih aktivnosti, čineći ga idealnom destinacijom za različite vrste putnika.

Drugi regioni na listi uključuju Penghu, Tajvan (arhipelag od 90 ostrva) i Boyacá, Kolumbija (poznata po kolonijalnom šarmu i zadivljujućim prirodnim pejzažima).

Deset najgostoljubivijih gradova:

Crkva Nossa Senhora d’Ajuda; foto: Wikimedia/FlaviaC

Arraial d’Ajuda, Brazil: Ovaj grad nudi mirnu atmosferu i prelepe plaže.

Ermoupoli, Grčka: Slikoviti Ermoupoli, glavni grad Sira, poznat je po venecijanskoj i neoklasičnoj arhitekturi.

Viana do Castelo, Portugal: Ovaj očaravajući primorski grad na severu Portugala ima bogato pomorsko nasleđe i mnogo verskih mesta.

Daylesford, Australija: Daylesford, smešten u podnožju Great Dividing Range-a, poznat je po svojim prirodnim mineralnim izvorima i umetničkoj sceni.

Grindelwald, Švajcarska: U švajcarskim Alpima, Grindelwald je omiljeno mesto za ljubitelje prirode i avanturiste.

Moab, SAD: Moab – jedini američki grad na listi – poznat je po svojim zadivljujućim crvenim stenama i blizini nacionalnih parkova.

Uzès, Francuska: Ovaj šarmantni srednjevekovni grad u Provansi ima kaldrmisane ulice i istorijsku arhitekturu – vrata ka regionu Gard.

Mazatlán, Meksiko: Ovaj živopisni grad na pacifičkoj obali Meksika ima lepu kolonijalnu arhitekturu i obilje sveže hrane (posebno škampa).

Jaisalmer, Indija: Jaisalmer se često naziva „Zlatnim gradom“ zbog svoje karakteristične arhitekture od peska.

Fujikawaguchiko, Japan: Nalazi se blizu planine Fuđi, ovaj grad je poznat po svojim impresivnim vidikovcima i predstavlja vrata ka slikovitom regionu Fuji Five Lakes.

Deset najgostoljubivijih regiona:

Perthshire, Škotska; foto: Katielee Arrowsmith / / SWNS / Profimedia

Perthshire, Ujedinjeno Kraljevstvo: Poznat kao „Zemlja velikih drveća“, Perthshire je poznat po svom šumovitom pejzažu, dvorcima i reci Tay.

Penghu, Tajvan: Arhipelag od 90 ostrva i ostrvaca u Tajvanskom moreuzu, Penghu ima plaže, drevne hramove i tradicionalnu tajvansku arhitekturu.

Boyacá, Kolumbija: Ovaj region spaja kolonijalnu istoriju i prirodnu lepotu, sa slikovitim gradovima poput Villa de Leyva i zadivljujućim pejzažima poput kanjona Čikamoha.

Trentino – Alto Adiđe, Italija: Smešten u italijanskim Alpima, ovaj region je poznat po svojim impresivnim planinskim pejzažima, prilikama za sportske aktivnosti na otvorenom i jedinstvenom spoju italijanske i austrijske kulture.

Los Lagos, Čile: Ovaj južni čileanski region je poznat po jezerima, vulkanima, šumama i slikovitom ostrvu Čiloe.

Erongo, Namibija: Sa svojom kombinacijom pustinjskih pejzaža, primorskih gradova i jedinstvene flore i faune, Erongo je idealan za avanturiste i zaljubljenike u prirodu koji žele da istraže afričku divljinu.

Otago, Novi Zeland: Otago, na jugoistoku Južnog ostrva, poznat je po svojim divljim plažama i surovim planinama. Takođe je dom gradu Dunedin, koji ima škotsko nasleđe i živopisnu studentsku scenu.

Laponija, Finska: Smeštena u najsevernijem delu Finske, Laponija je magična destinacija obeležena neverovatnim Severnim svetlom.

Asturias, Španija: Smešten na severozapadu Španije, Asturias je poznat po svojoj divljoj obali, srednjovekovnoj arhitekturi i planinama Picos de Europa.

Friesland, Holandija: Ovu provinciju na severu Holandije karakterišu jezera za jedrenje, neverovatne staze za vožnju biciklom i slikovita sela.

Lora Begli Blum, saradnica Forbes