Pet grčkih vina za savršeno letnje uživanje

Lifestyle Forbes 9. jun 2024. 08:00
featured image

9. jun 2024. 08:00

Konstantno nedovoljno zastupljena na vinskim kartama van svojih granica, grčka vina nude odličnu priliku da ovog leta impresionirate prijatelje i porodicu.

Vino u Grčkoj ima najdužu istoriju na svetu, koja datira još iz praistorijskih vremena. Ipak, mnoge od najboljih sorti su malo poznate modernim ljubiteljima vina, delom zbog ograničene proizvodnje porodičnih vinarija, ali i zbog nepoznatih naziva grožđa u poređenju sa vinima na koje su mnogi zapadni potrošači navikli.

Od Asirtike, popularne bele sorte sa Santorinija koja raste u suvom, vulkanskom zemljištu, do Ksinomavroa, snažne crvene sorte koja je najvažnija za Nausu, postoji neverovatno raznovrstan portfelj za istraživanje. Neka ovo leto bude vaš početak dok osvežavate nepce sa nekim od najpoznatijih grčkih sorti: Assyrtiko, Vidiano, Debina, Xinomavro i Limniona, koje su savršene za uživanje uz more ili za roštilj u dvorištu.

Assyrtika

Santorini je sinonim za bele, okrečene zgrade u Oiji, ali kada probate ovu autohtonu ostrvsku sortu, Assyrtiko će vam možda prvi pasti na pamet. Od ovog belog grožđa se proizvodi suvo vino istog imena, koje je poznato po svojoj prodornoj visokoj kiselosti, slanosti zbog svog položaja na obali i mineralizaciji zbog vulkanskog pepela i šupljikavih stena među kojima raste. Izuzetno jedinstveno po ukusu, sistem uzgoja ovog grožđa je takođe poseban; loze se formiraju u venac u obliku korpe, koja ih štiti od jakih vetrova i užarenog sunca, i zadržava vlagu koja se noću skuplja u tlu. Vina su lagana, osvežavajuća i idealna uz salate ili jednostavno pripremljeno sirovo povrće sa dresingom od limuna.

Tri koja treba probati: Estate Argyros Assyrtiko, Santo Assyrtiko, Gavalas Santorini.

Vidiano

Autohtona sorta sa Krita, najvećeg grčkog ostrva južno od kopna, ova bela sorta nudi bogatiju teksturu od Asirtika i češće odležava u hrastovim buradima. Vino srednjeg tela sa srednjom kiselošću je i dalje pitko samo (čitaj: bez hrane), ali je takođe idealan par sa grilovanom ribom. Miris najčešće otkriva koštunjavo voće, bele cvetove i slatke začine poput origana, dok je ukus pun limunovog citrusa, dinje i blage naftne note koja daje dug završetak.

Tri koja treba probati: Douloufakis Dafnios Vidiano, Douloufakis ‘Aspros Lagos’ Bianco, Oenops Vidiano.

Debina

Na grčkom kopnu, Debina je cenjeno belo vinsko grožđe u selu Zitsa. Unutar regionalne jedinice Janjina u Epiru, na zapadnoj strani zemlje, planinski teren Zitse nudi hladnu klimu za rast osetljivog grožđa, što rezultira izrazito svežim karakteristikama vina koja se odlično ističu i u stilovima jedne sorte (često slavljeno zbog svoje živosti koja podseća na zalogaj Greni Smit jabuke) kao i u penušavim vinima. Izvan Zitse, drugi planinski regioni poput Amindea postižu uspeh sa ovom sortom.

Tri koja treba probati: Domaine Glinavos Debina Zitsa, Domaine Glinavos Paleokerisio, Vaimaki „Apeiros Gaea“ Debina Pet Nat.

Xinomavro

Ovo izuzetno svestrano crveno grožđe može se možda uporediti sa pino noarom jer se elegantno pije kao suvo, crveno vino, proizvodi bogat roze i vibrantan penušavi stil, ali se češće upoređuje sa Nebiolo i Barolo vinima koje se proizvode od italijanskog grožđa. Bez obzira na to, njegova svestranost ga čini jednim od najplodnijih i najvrednijih zasada širom centralne i severne Grčke. Za leto, pokušajte da rashladite 100 odsto Xinomavro kako biste istakli njegove note maslina i suvih šljiva uz svetlo crveno voće, ili potražite roze od Xinomavroa koji će ponuditi obilje strukture sa svežim voćem i biljnim karakteristikama, hrskavo i čisto.

Tri koja treba probati: Kir-Yianni Ramnista Single Vineyard, Boutari Naoussa, Apostolos Thymiopoulos Rose De Xinomavro

Limniona

Za robusno crveno vino koje će pratiti roštiljske burgere, odreske i jagnjetinu ovog leta, ne tražite dalje od Limnione. Njeno duboko crveno voće meša se sa notama žalfije i karanfilića koje i dalje nude čist ukus zahvaljujući čvrstim taninima. Nekada retko grožđe sada je sve popularnija sorta u Grčkoj jer su neki od poslednjih starih zasada spašeni i oživljeni od vinara širom zemlje. Popularni regioni za ovu sortu uključuju Karditsu i Tirnavos, oba u Tesaliji, navodno poreklo Limnione.

Tri koja treba probati: Domaine Zafeirakis Limniona, Oenops Limniona, Ktima Zafeirakis Limniona

Džilijan Dara, saradnica Forbes