Predlog 10 letnjih vina za uživanje

Lifestyle Forbes 5. jul 2025. 08:00
featured image

5. jul 2025. 08:00

Letnja vina su mnogo više od samo belih i roze etiketa. Zabavite se uparujući sezonske ukuse sa ovim bocama koje preporučuju stručnjaci.

Nacionalni dan vina možda je iza nas, ali dani uživanja u letnjim vinima tek su počeli.

Iako stereotipi često predstavljaju leto kao sezonu belih i roze vina, Džes Kar, direktor sektora hrane i pića u Virdžin hotelu u Nju Orleansu, razbija te predrasude: „Leto je odlično vreme da uživate u širokom spektru vina“.

Na primer, ako idete na roštilj, penušava vina i rashlađena crvena vina savršena su za balansiranje masnijih jela.

„Potražite vina sa visokom kiselošću, poput Cave, Cremanta ili francuskih penušavih vina fermentisanih u tankovima“, savetuje Kar. Kada su u pitanju crvena vina, on preporučuje crvena vina iz Žure (Jura), crvene pét-nate i Božole (Beaujolais), jer su najbolja kada se blago rashlade.

Naravno, bela vina i dalje imaju svoje mesto na letnjoj trpezi.

Pored domaćih sve popularnije su međunarodne sorte koje osvajaju američko tržište, poput mineralnih vina Txakolina sa severozapada Španije ili italijanskog Vermentina.

Diego Deleon iz restorana Kaori u Majamiju posebno ceni Vermentino kao vino uz bazen – bez mehurića, ali sa „osvežavajućim i okrepljujućim“ karakteristikama. „Ono prija, a da ne zahteva previše ozbiljnosti“, kaže on.

Preporuke za najbolja letnja vina

U nastavku otkrijte spoj ličnih favorita i preporuka stručnjaka iz industrije – idealna letnja vina koja vredi imati pri ruci.

1. The Vice Orange of Gewürztraminer, Kalifornija, „The Brooklynites“

Ako tražite lagano vino koje ipak ima strukturu, ovo vino iz vinarije The Vice je pravi izbor.

Iako je osvežavajuće samo po sebi, Deleon predlaže da se ovakvo vino kombinuje sa jelima sa roštilja. „Oksidativne, orašaste note dobrog narandžastog vina savršeno se slažu sa mnogim ukusima i karamelizacijom mesa i povrća sa roštilja“, objašnjava on. „Imaju taman dovoljno taninske čvrstine i kompleksnosti da isprate jelo, a da ga ne nadvladaju“.

2. Whitehall Lane Winery Sauvignon Blanc, St. Helena

Često mi vino Sauvignon Blanc iz Napa doline deluje previše zeljasto ili da je previše odležalo u hrastu.

Whitehall Lane Winery me je prijatno iznenadila. Njihov Sauvignon Blanc iz 2022. je istovremeno oštar i to ga čini osvežavajućim, ali i slojevitim vinom. Uživajte u čaši pre večere kako biste osetili slojeve limunske trave, žutih jabuka… Tu su i note belih breskvi. Ili ga uparite sa lososom u soja-čili glazuri da ublažite ljutinu.

„Sunce u boci“

3. Early Mountain Vineyard Intention, Virdžinija

Intention iz vinarije Early Mountain je pravo „sunce u boci“. Mešavina od 52% Petit Mansenga i 48% Sauvignon Blanca daje belo vino sa izraženom strukturom, tropskim notama i živahnom kiselošću. Savršeno se slaže sa ražnjićima sa roštilja prelivenim limun-vinegretom ili sa škampima u belom vinu (shrimp scampi).

4. Benvenuto Zibibbo, Kalabrija – narandžasto vino

Ovo narandžasto vino iz Kalabrije napravljeno od sorte Zibibbo (poznate i kao Muscat of Alexandria) donosi aromatičnost i karakter koji podseća na zlatne suve plodove, začinsko bilje i cvetne note.

Idealno je za letnje večeri, posebno uz jela sa začinjenim orijentalnim ukusima ili slatko-slanim kombinacijama.

Za „intenzivno, a ipak aromatično“ izdanje narandžastog vina, Tamra Prisli Veis, direktorka vinskog programa restorana Coco Pazzo u Čikagu, preporučuje ovo suvo vino od muskata.

„Izuzetno je ukusno kad je dobro rashlađeno i može se piti samo kao aperitiv, ali se takođe slaže gotovo sa svim vrstama predjela“, kaže Veis.

Ne treba da vas uplaši ako izgleda mutno, dodaje ona – to je samo znak da je reč o prirodnom vinu, koje će imati više punoće i izraženiji ukus.

Foto: Shutterstock/il21

Predlozi još nekoliko letnjih vina

5. Atzei Saragat Vermentino IGP, Sardinija

Kao dugogodišnji ljubitelj Vermentina, laganog, suvog belog vina iz Italije koje je savršeno za toplo vreme, raduje me što ga sve češće viđam na vinskim kartama.

Tu je rame uz rame sa klasicima poput Pinot Grigia i Sauvignon Blanca.

Ova boca predstavlja Vermentino u svom najboljem izdanju – biljno, sa blagim cvetnim notama i osvežavajućim završetkom. Idealno je uz letnje čašćenje uz dasku sa suhomesnatim proizvodima pored bazena.

6. Ameztoi Getariako Txakolina 2023, Španija

Hrskavo, osvežavajuće i blago penušavo, špansko vino Txakolina je pravo otkriće za ljubitelje portugalskog Vinho Verde.

„Ima tu laganu perlastu notu i obalnu slanost koja ga čini savršenim za vreme provedeno na terasi ili uz roštilj“, kaže Kai Vilson, menadžer bara u restoranu Mercat a la Planxa.

Ova konkretna boca iz vinarije Ameztoi, prema njegovim rečima, „zaista definiše tradicionalni Txakolina u stilu iz Getarije“ – sa „prirodno niskim procentom alkohola i izuzetnom svežinom“.

Vilson ga preporučuje kao letnji favorit uz morske plodove (sirove ili kuvane), tvrde sireve i belo meso.

Laganije crvene opcije

7. Capezzana Barco Reale di Carmignano DOC, Toskana

Ovo crveno vino iz Toskane je elegantno, voćno i idealno za laganije letnje crvene opcije. Napravljeno pretežno od sorte Sangiovese, uz dodatak lokalnih sorti, Barco Reale di Carmignano nudi note višnje.

Tu se oseća ukus šljive i blagih začina, uz uravnoteženu taninsku strukturu. Odlično ide uz jela sa roštilja, italijanske kobasice ili čak hladna jela od mesa tokom toplijih dana.

Kada su u pitanju crvena vina koja se mogu hladiti, Italija zaista izdvaja nekoliko impresivnih primera iz centralnih i ostrvskih vinskih regiona.

Među njima je i Capezzana Barco Reale di Carmignano.

Ova mešavina crvenih vina sa dominacijom Sangiovesea (15% Cabernet Sauvignona, 5% Canaiola i 5% Cabernet Franca) je idealna za rashlađivanje zbog ukusa sočnih crvenih bobica i svetle kiselosti.

Njene nežne note zaslužuju jednostavne kombinacije koje će vinom zaista zablistati, poput pršute ili blago začinjene piletine sa roštilja.

Predlozi još vina

Shutterstock/il21
8. Mascota Vineyards ‘Unanime’ Malbec, Mendoza

Sočno i bogato, Pablo Breda, prvi master somelijer iz Argentine, voli da služi ovaj Malbek rashlađen.

„Malbek je pun zrelog crvenog i crnog voća – šljiva, tamnih trešanja i divljih bobica. Obogaćen je notama svežih ljubičica, sladića i primesama crnog bibera i slatkih začina za pečenje“, navodi Breda.

On dodaje da je ovo mekano i lako vino za pijenje „odlično za letnji roštilj – burgere, crveno meso uopšte, pa čak i ribu sa roštilja“.

9. Pierre & Antonin Petit Sauvage Rouge Vin de France

Proizvedeno od grožđa Cabernet Cortis, tamnog i debelo-oljuštenog grožđa koje je najbliže Cabernet Sauvignonu ovo prirodno vino je puno aroma crnog ribiza i smokvinog džema.

Njegov jedinstveni ukus najbolje dolazi do izražaja kad je rashlađeno, jer tada prirodne biljne i zemljane note savršeno korespondiraju sa divljim voćem.

Uživajte uz bruskete ili jednostavne špagete pomodoro.

10. Hecht & Bannier Bandol Rosé, Francuska

Nije tajna da je južna Francuska moćna regija za neka od najboljih roze vina na svetu (koja su postala najpopularnija letnja vina).

Ova klasična mešavina Mourvèdre, Grenache i Cinsault potvrđuje taj ugled. Laganog tela, ali složenog ukusa, Hecht & Bannier Bandol Rosé donosi izražene citrusne note crvenog grejpfruta i narandže, u kombinaciji sa džemom od kajsije.

Završni ukus je suv i osvežavajući. To ga čini svestranim izborom uz letnju hranu – od osvežavajućih salata sa voćem do pice iz peći na drva.

Džilijan Dara, saradnica Forbes