Preporuka Forbes za 10 ukusnih čileanskih vina

Lifestyle Forbes 4. maj 2024. 08:00
featured image

4. maj 2024. 08:00

Čile se smatra vinskom regijom Novog sveta zajedno sa svojim susedom Argentinom, Severnom Amerikom, Australijom, Novim Zelandom i Južnom Afrikom. Njegove najčešće zasađene sorte uključuju kaberne sovinjon, merlo i karmener, sve poreklom iz Francuske (smatraju se delom Starog sveta), ali poslednja od njih je jedinstvena za Čile zbog svoje neverovatne priče o uspehu.

Karmener, smelo, biber crveno vino, jedna je od sorti koja je skoro izgubljena tokom izbijanja evropske filoksere sredinom 19. veka. Iako je poreklom iz Severne Amerike, datira još iz 1860-ih kada se epidemija koja je započela u vinogradu Rone na jugu Francuske proširila kontinentom.

Članak iz naučnih izveštaja opisuje obim štete: „Pojava filoksere grožđa gotovo je uništila evropsko vinogradarstvo, i izazvala je najradikalniju promenu u vinogradarskoj praksi poslednja dva veka, kada je uzgajanje grožđa prešlo sa upotrebe vinifera (vinove loze) do njihovog kalemljenja na delimično otpornu američku ne-viniferu (Vitis spp.) ili hibride koji se koriste kao podloga“.

Tokom vremena, Čile je ostao netaknut od štetočina zbog svoje izolovane lokacije. Danas, strogi propisi o uvozu poljoprivrednih proizvoda doprinose karmenerovoj sposobnosti da napreduje širom zemlje – i to na originalnim korenu, a ne na metodi kalemljenja koju je veća vinarija usvojila od filoksere.

Shutterstock/Free Wind 2014

Karmener je možda zaštitni znak čileanskog vina, ali duga i uska geografija zemlje omogućava idealne uslove za uzgoj drugih različitih sorti grožđa, uključujući već pomenute kaberne sovinjon i merlo, kao i siru i petit verdo za crno vino i bele sorte kao što su sovinjon blan i delovi šardonea.

U Čileu postoji šest glavnih vinskih regiona – od severa ka jugu: Atakama, Kokimbo, Centralna dolina na jugu, Austral, Akonkagva – i 17 podregiona. Najznačajniji regioni za uzgoj sovinjon blana nalaze se zapadno od Santjaga u dolinama Kazablanka i Lejda (Region Akonkagva). Centralna dolina, posebno podregioni Kolčagva i Maipo, ističu se po proizvodnji hrabrih, začinjenih crvenih vina koja su karakteristična za Čile. Dalje na severu, Elki dolina (u Kokimbo regionu) je poznata po proizvodnji sva tri dominantna stila vina u zemlji – karmener, sira i sovinjon blan.

Čileanska crvena vina su karakteristično robusna i začinjena, ali sa niskim sadržajem tanina koji omogućavaju uravnotežen i voćni ukus. Bela su živahna – obično sveža.

Otkrijte 10 proizvođača čileanskog vina koje vredi potražiti u vašoj lokalnoj prodavnici vina.

1. Vinarija Montes Purple Angel

Shutterstock/Steve Allen

Ova vinarija smeštena u Santa Kruzu proizvodi jednu od najpoznatijih boca većinom karmenera. Najnovije izdanje (2020) sadrži 92 odsto karmenera i 8 odsto peti verdoa, sa tipičnim prikazom ove sorte; zrelo plavo voće i strukturirani ukus sa naznakama tamne čokolade i kafe iz vina koje je stajalo 18 meseci u francuskim hrastovim buradima. Odlično se slaže sa jagnjećim kotletima sa ruzmarinom.

2. Vinarija Vik Red Blend

Smeštena u dolini Kačapoal u Milahu, ova nagrađivana vinarija je poznata po svojoj VIK etiketi u stilu bordoa. Najnovije izdanje (2019) sastoji se od 77 odsto kaberne sovinjona i 23 odsto kaberne franka za svilenkasto vino puno svežeg crvenog voća. Odlično se slaže sa rebrima.

3. Laura Hartwig Edicion de Familia

Omiljena vinarija u dolini Kolčagva, Laura Harvig proizvodi neverovatna vina sa pojedinačnih vinograda karmenera i jedna je od retkih čileanskih vinarija koja flašira 100 odsto peti verdoa. Međutim, njihova potpisana crvena mešavina Edišen de Familija od kabernet sovinjona, kabernet franka, malbeka i peti verdoa takođe je prava poslastica. Odlično se slaže sa šniclom u čimičuri sosu.

4. Lapostolle Grand Selection

Ovo većinom kaberne sovinjon vino omekšano je malim količinama karmenera, grenaša, peti verdoa za sočnu, zrelu trešnju i začinski, biljni gutljaj. Struktura savršeno odgovara začinjenom mesu sa roštilja.

5. Viu Manent El Incidente Carménère

Proizvedeno od selekcije najboljih vinograda Viu Manenta, svi unutar doline Kolčagva, El Incidente je jedna od četiri Viu Manent poznate etikete. Crveno vino je mešavina većinski karmenera i malbeka (u 2020, 85 odsto prema 15 odsto). Vino je nedvosmisleno intenzivno sa izraženim začinima koji su snažan dodatak jelu poput kuvane patke.

6. MontGras Amaral Sauvignon Blanc

Sa vinarijom smeštenom u Palmili u dolini Kolčagva, MontGras proizvodi neke sjajne crvene sorte, uključujući Ninkvin, omiljenu mešavinu kaberne sovinjona i siraha. Ipak, imaju i vinograde u dolini Lejda, gde se gaji njihov Amaral sovinjon blan. Vino bogato mineralima osvežava izraženim notama grejpfruta koje se savršeno slažu sa svežim kozjim sirom ili zelenom salatom.

7. Estampa LaCruz Carménère

Ova crvena mešavina na bazi karmenera iz vinograda Estampa u dolini Kolčagva, glavna je etiketa vinarije. Sirah i peti verdo su manjinski dodaci ovom limitiranom proizvodu koji stoji 18 meseci u francuskim hrastovim buradima pre flaširanja. Tekstura je čista svila prožeta notama zrelog crvenog voća koje se meša sa sladićem i hrastom. Uparite je sa svinjetinom.

8. Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc

Ova porodična vinarija u San Fernandu proizvodi svoj Kul kost sovinjon blan sa voćem koje potiče iz vinograda Paredones, udaljenog sedam milja od Tihog okeana. Priobalno mesto sjaji u vinu sa ukusom koji je osvežen ananasom i zelenom jabukom. Odlično se slaže sa grilovanom ili paniranom ribom.

9. Errázuriz Aconcagua Cuvée Chardonnay

Vinarija Erazuriz se nalazi severozapadno od Santjaga u Valparaisu, što je deo doline Akonkagva. Ovo šardone vino deo je njihovog Akonkagva Kuve asortimana koji odaje počast regionu koga nazivaju domom još od 1870. godine. To je vino koje je karakteristično po tropskom voću s primesama citrusa i orašastih plodova. Odlično se slaže sa sirom i suhomesnatim proizvodima.

10. Casas del Bosque Pequeñas Sauvignon Blanc

Četiri sorte u limitiranom Pekenjas portfoliu Kasas del Boskea pružaju jedinstven uvid u neke od najekskluzivnijih parcela ovog brenda. Pekenjas sovinjon blan je napravljen od grožđa posađenog u dolini Kazablanke 1993. godine; vino stoji šest meseci u čeliku i buradima na finom talogu. Miris je prilično neutralan, ali ima ukus cveta breskve i mandarine sa privlačnom strukturom koju daje crna glinena zemlja. Možete da ga kombinujete sa ostrigama.

Džilijan Dara, saradnica Forbes