Prvi električni Rols-Rojs Spektar je fenomenalan

Lifestyle Forbes 30. mar 2024. 17:08
featured image

30. mar 2024. 17:08

Rols-Rojsu retko treba mnogo predstavljanja, a za novi Spektar je potrebno još manje reči. To je prvi električni Rols, i to je zaista sve što treba da znate.

Za većinu drugih proizvođača ovo probijanje novog temelja zahtevalo bi duboko tehnološko uranjanje u kapacitet baterije, brzinu punjenja, napon sistema i možda dijagram sinhronog elektromotora. Ali kupac Spektra ne mora da se muči sa svim tim. Umesto toga, sve što treba da zna je sledeće: električno čini ovaj Rols-Rojs tišim i glatkijim — i stoga više Rols-Rojsom — od bilo kog drugog.

To je to. To je prodajna tema. Naknadna pitanja? Pa, to što je električni, takođe, ga čini brzim, ali ne ogorčeno. Ogromna baterija i par elektromotora proizvode obrtni moment za koji pretpostavljam da bi nosač aviona mogao da bude sposoban, a sa istezanjem nožnog prsta uskoro ćete osetiti i sličnu količinu zamaha. Za automobil sa dvoja vrata Spektar je zaista masivan. Njegova baterija od 102 kVh je teža od nekih celih automobila; njegova vrata zauzimaju veći deo dodatnog parking mesta kada su potpuno otvorena.

Ipak, postoji oštrina. Jasno je da pripada savremenoj RR porodici, ali plići farovi i revidirana prednja maska ubrizgavaju dozu svežeg DNK u mešavinu. Spektar je dobrih proporcija, barem za moje oči, i izvodi taj pametni trik automobilskog dizajna koji odgovara velikom rasponu boja i specifikacija. Glavna slika ovog članka je stvarni automobil koji sam vozio, sa karoserijom boje breskve od morganita u kontrastu sa sivom haubom, krovom i C-stubovima. To je upečatljiva boja bez vulgarnosti, ali diskretniji kupci će biti zadovoljni kada znaju da Spektar izgleda jednako dobro u običnoj staroj zelenoj boji, na slici ispod.

Rolls-Royce/Promo

Cene počinju od oko 420.000 dolara, ali možete lako da promenite četiri za pet ako se prepustite vrsti prilagođavanja po kojoj je Rols-Rojs poznat.

Ogromna vrata su okrenuta unazad, kao što je tradicija Rols-Rojsa, i omogućavaju da se dovoljno laki putnici pozadi popnu na palubu – a mogu biti i putnici u punoj veličini. Dok izgleda kao neka vrsta sportskog automobila 2+2 gde su zadnja sedišta najbolja samo za mlađe od 12 godina, Spektrova razmera vara i tamo ima dosta prostora. Ipak, nikada ne biste tražili od svog šofera da vozi Spektar. „Fantom“ je za to, tako da je to zapravo električni porodični automobil ili način da se dođe do golf kluba bez emisija štetnih gasova.

Pritisnite papučicu kočnice da zatvorite vrata sa električnim pogonom i dočekaće vas unutrašnjost koja je skoro potpuno ista kao i svaki drugi automobil koji Rols-Rojs trenutno prodaje. Od čvrstih metalnih kvaka na vratima, do savršeno prigušenih kontrola ventilacije u stilu zaustavljanja, osetljive ručice menjača, centralnog dugmeta za kontrolu jačine zvuka i BMV iDrive sistema za informisanje i zabavu marke Rols, sve je to veoma poznato. Međutim, to nije loša stvar, jer unutrašnjost Rols-Rojsa je prelepo mesto – i da, debele vunene patosnice i brendirani suncobrani.

Rolls-Royce/promo

Jedina razlika u kabini je kako su analogni brojčanici zamenjeni digitalnim displejom. Korisnički interfejs je divan, delimično oponaša fizičke mere, ali i izgleda dovoljno moderno da odgovara novom EV. Spreda i u sredini se nalazi brzinomer, okružen brojčanikom koji pokazuje procenat baterije i domet na jednoj strani. Merač rezerve električne snage je na drugoj strani, njegov indikator se spušta sa 100 na nulu kada vozač ubrza, ili se penje preko 100 kada se kreće, koristeći regenerativno kočenje i vraćajući energiju nazad u bateriju.

Počinjem dan sa Spektrom u Rols-Rojsovom novorenoviranom salonu u Saningdejlu, kratkom vožnjom zapadno od Londona i blizu bogatog Askota i privatnog imanja Ventvort. Skrećem sa parkinga, vođen Eleonorom, čuvenim ukrasom za haubu Duh ekstaze, koja je na Spektru aerodinamičnija od drugih modela.

Kao i svi moderni Rolsovi, ogromna prisutnost Spektra brzo se povlači kada se nađete za volanom. Ne znam kako, ali Rols-Rojs to uvek radi; zastrašivanje nestaje čim krenete. To je veliki automobil – takođe zastrašujuće skup – ali je upravljiv, lako ga je videti i na vašoj je strani. Samo pokušajte da izbegnete londonske puteve sa ograničenom širinom, stisnute restriktivnim preprekama u nekim slučajevima, i bićete u redu.

Jednom kada se vaš mozak prilagodi proporcijama (nešto što ovog vozača „mazde miate“ može odvesti nekoliko milja), u centru pažnje je tišina. Svi Rols-Rojsi su tihi – biće vam dobro poznati stari oglasi u kojima se navodi kako je sat na instrument tabli najglasniji pri 95 km/h – ali Spektar je gotovo sablasno tih. Vozim se prilično užasnog februarskog dana. Putevi i izlomljen lunarni pejzaž prekriveni su dubokim lokvama, a padavine i nagib stvaraju reke koje teku niz traku. Ipak, Spektar, i ja, to jedva primećujemo.

Ogromna težina ovde pomaže, čineći da se automobil oseća sigurnim i kao da može jednostavno da odgurne velike vode na biblijski način. Sa vozačem, vaga je nagnuta na skoro tri tone. Uvek postoji osećaj težine i zamaha, ali 577 konjskih snaga pomažu da se priguši veći deo, kao što je masa pokreta bez napora koju proizvode električni motori u većini EV.

Spektar će ubrzati do 95 km/h na sat za 4,2 sekunde ako to zaista želite, a na krivudavim seoskim putevima je iznenađujuće prijatno i oseća se mnogo udobnije na krstarenju auto-putem. Ovde je tišina sveobuhvatna, ozvučenje je svetske klase, koža je puterasta (takođe odlično miriše) i udobnost u vožnji je bez premca. Čuvene „zvezdane“ LED diode trepere iznad mene, a povremene zvezde padalice prolaze preko krova.

To je vrsta automobila koji možete da vozite ceo dan u potpunom komforu, ali zabrinutost za električni domet ostaje. Spektar koji sam vozio započeo je dan sa 100 odsto napunjenosti i naznačenim dometom od 420 kilometara – nešto manje od zahtevanih 515 kilometara koristeći VLTP test ciklus koji se koristi ovde u Evropi, ali tačno na 425 kilometara strožeg EPA ciklusa koji se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rolls-Royce/Promo

Maksimalna brzina punjenja je pristojnih 195 kV, a za dopunu od 10 do 80 procenata se tvrdi da je potrebno između 30 i 40 minuta. Dakle, dugo putovanje sa dobro planiranim zaustavljanjima na brzim punjačima je savršeno moguće, ali pretpostavljam da će većina vozača Spektra puniti kod kuće i voziti se samo do poznatih lokacija koje su na dohvat ruke. Golf klub, seoski klub, vaša kuća za odmor u Hamptonsu, škola za decu ili poznati hotel sa sadržajima za doplatu za noćenje. Takve stvari.

To nije kralj raspona napravljen da ide dalje od bilo kog drugog. Ali provesti sat ili dva u svetilištu Spektra, uz prijatnu dobrodošlicu članova privatnog kluba na kraju, oseća se kao divan način da se vozite automobilom.

Alistar Karlton, saradnik Forbes