Šafran na meniju: Kako vrhunski kuvari koriste najskuplji začin na svetu?

Lifestyle Forbes 4. maj 2025. 08:00
featured image

4. maj 2025. 08:00

Uprkos ceni od čak 5.000 dolara po kilogramu, šafran i dalje ostaje tražen sastojak u restoranima visoke klase (fine dining). Cenjen je zbog svoje bogate arome, jarke boje i suptilnog „zemljano-slatkog“ ukusa.

Šafran, koji se ponekad naziva i „crveno zlato“, najvredniji je začin na svetu (drugo mesto zauzima vanila, a treće kardamom). Njegova cena odražava njegovu retkost i zahtevnu ručnu berbu.

Ručno se bere iz nežnog cveta krokusa, a potrebno je 150.000 cvetova da bi se dobio samo jedan kilogram šafrana.

Najveći proizvođači šafrana su Iran, Avganistan, Indija i Španija. S obzirom na cenu od čak 5.000 dolara po kilogramu, predstavlja najprofitabilniji usev za farmere.

Nisu svi šafrani isti

Nisu svi šafrani isti, kako objašnjava jedna od najvećih američkih firmi za prodaju uvezenih niti šafrana – Afghan Saffron (Avganistanski šafran).

Kao što im i ime sugeriše, ova kompanija prodaje avganistanski šafran koji uzgajaju u pustinji već više od 20 godina.

Njihova regija uzgoja obuhvata plodnu dolinu Herat, jednu od najcenjenijih oblasti, gde se uz strogi nadzor i bez upotrebe hemikalija proizvodi 100 odsto organski šafran.

Milad Sadat, suosnivač kompanije Afghan Saffron, kaže da „kako bi se postigla najbolja aroma i vizuelna prezentacija, ručno treba brati samo gornji deo stigme šafrana. Pored toga, radnici to moraju raditi veoma pažljivo kako ne bi došlo do lomljenja krhkih niti tokom tog procesa“.

Gaji se u samo nekoliko regiona sveta

Shutterstock/Finn stock

Uzgoj šafrana je uglavnom ograničen na svega nekoliko regiona širom sveta. Glavni proizvođači su Iran, Avganistan i indijski region Kašmir.

Kao rezultat, ove oblasti veoma teško mogu da zadovolje globalnu potražnju za šafranom što dodatno podiže njegovu cenu.

Američki i britanski farmeri su nedavno počeli da uzgajaju šafran, ali visoki troškovi rada za sada sprečavaju da to utiče na smanjenje cene visokokvalitetnog šafrana.

Zašto je šafran toliko jedinstven

Šafran ima zaista prepoznatljiv i snažan ukus, koji je sladak, zemljast i cvetan.

Kuvari se slažu da samo nekoliko niti može drastično unaprediti jelo. Za razliku od mnogih drugih začina – šafran nema zamenu.

Drugi razlog je što šafran predstavlja vizuelni užitak i odlično izgleda na tanjiru.

U koktelima, jedna nit može stvoriti zapanjujući vizuelni efekat. U hrani, malo mleka ili bujona sa šafranom može potpuno transformisati izgled jela, dajući mu zlatasti sjaj.

Shutterstock/hghghghggghh

Kao i drugi luksuzni proizvodi, visoka cena šafrana doprinosi njegovoj kosmopolitskoj privlačnosti. Kao kavijar, jastog ili abalon, šafran je luksuzni sastojak koji simbolizuje ekskluzivnost.

Za mnoge vrhunske restorane i bogate goste, to nije samo začin – to je statusni simbol koji treba da se nađe na svakom jelovniku vrhunske kuhinje.

Afghan saffron je izbor mnogih američkih kuvara. Svake godine od 2013. naovamo nagrađen je sa tri zvezdice od Međunarodnog instituta za ukus.

Suosnivač Afghan Saffron-a, Milad Sadat, predvodio je transformativnu promenu, omogućavajući avganistanskim farmerima da uzgajaju šafran umesto opijumskog maka.

Slično tome, u Velikoj Britaniji, uvoznik Sara Saffron je podjednako strastven u pogledu kvaliteta svog proizvoda koji potiče iz provincije Horasan u Iranu, domovine Sare Šimi, koja je predak osnivača firme iz Britanije.

Oba preduzeća snabdevaju potrošače i restorane širom sveta.

Koje restorane posetiti zbog šafrana

Shutterstock/djile

Poznati restoran „Guy Savoy“ u Parizu poznat je po svojoj izuzetnoj supi od artičoka i crnog tartufa, obogaćenoj šantili kremom sa šafranom. Suptilne cvetne note šafrana savršeno se uklapaju sa zemljastom dubinom artičoka i tartufa.

U restoranu „El Celler de Can Roca“, koji ima tri Mišlenove zvezdice, u Đironi (Španija), braća Roka služe rafinirano jelo od langustina sa šafranom i uljem od karija.

Ova kombinacija odražava njihov inovativni pristup plodovima mora. Spaja tradicionalne mediteranske sastojke sa najnovijim kulinarskim tehnikama.

Kuvar Kike Dakosta donosi svoju legendarnu paelju, klasično jelo od pirinča sa šafranom kao ključnim sastojkom, u restoran Arros QD u Londonu.

Možete posetite i restoran ovog šefa sa tri Mišlenove zvezdice u Deniji u Španiji za nezaboravno iskustvo vrhunske kuhinje.

Jedno od najpopularnijih jela u restoranu Crevette na Menhetnu u Njujorku je ukusni rižoto sa plodovima mora, šafranom, školjkama i jastogom.

Koriste ga i Gordon Remzi i Džejmi Oliver

Za one koji kuvaju kod kuće, kuvar Gordon Remzi je napravio kratak Jutjub video u kojem pokazuje koliko je lako napraviti njegov majonez sa belim lukom i šafranom, savršen namaz za sveže plodove mora ili hrskav čips.

Šafran ne poboljšava samo slana jela. Britanski kuvar Džejmi Oliver demonstrira kako da napravite ukusni dezert koji kombinuje slatku krušku sa aromatičnim šafranom i kardamomom, stvarajući pobednički miks ukusa.

Kanadski TV kuvar Rikardo Larive osmislio je živahni koktel na bazi šafrana, idealan za žurke napolju. Njegov kreativni recept kombinuje cvetni džin sa medom, limunovim sokom, suvim belim jabukovim vermutom, gaziranom limunskom vodom, kockicama leda i šest tučaka šafrana.

Džoan Šarvel, saradnica Forbes