Šest crvenih vina koja kad se rashlade mogu biti savršena tokom letnje žege

Hronična zabluda u svetu vina je da pijete belo vino preko leta, a crveno tokom zimskih meseci.
Ipak, ako posetite brežuljke Pijemonta ili Argentinu tokom leta, naučićete jedno zauvek: Crveno vino nije proterano sa prvim talasom vrućine sezone. Dok neka crvena vina mogu delovati teško za piće tokom toplih dana, crveno vino sa laganim sočnim voćnim ukusom je dobar izbor za letnje ispijanje.
Hladna crvena vina su dobila na popularnosti u poslednjih pet godina, ali i dalje postoji zabluda da samo Pinot Noir zaslužuje mesto na polici u frižideru.
To je korak u pravom smeru, jer laganiji stil Pinot Noir-a zaista može da osveži, ali postoje i mnoge druge vrste koje su pogodne za hlađenje, uključujući Frappato, Dolcetto, pa čak i Malbec.
U nastavku otkrijte šest različitih boca koje će vas sigurno zainteresovati kada se rashlade:
Chionetti, Dolcetto di Dogliani ‘San Luigi’
Na nepcu je mekan sa sočnim notama crvene trešnje i maline koje su još izraženije uz malo hlađenja. Odlično se slaže sa picom iz peći na drva.

Heinrich Zweigelt
Nastalo je ukrštanjem austrijske sorte grožđa, Blaufränkisch i St. Laurent i predstavlja klasični stil vina koji ima koristi od hlađenja zahvaljujući svojim aromama kisele višnje.
Hajnrihov Zweigelt ističe najbolje karakteristike ovog grožđa, sa suvim biljem i začinima belog bibera dok na nepcu pruža arome crvenog bobičastog voća. Probajte ga uz salatu od lubenice, fete i malo mente kako biste dopunili slojeve vina.
Kosta Browne Mt. Carmel, Sta. Rita Hills Pinot Noir
Ovaj Pinot Noir sa Centralne obale Kalifornije može se bez sumnje piti uz jagnjeće meso u zimskom danu, ali je takođe iznenađujuće divan uz malo hlađenja i suhomesnate proizvode kao letnje hladno predjelo.
Vino nudi čistu mineralnu strukturu sa notama crne trešnje pružajući gutljaj koji vas tera da se vraćate po još.
Donnafugata Bell’Assai Vittoria DOC Frappato Sicilia
Frappato je popularno hladno vino koje možete piti na Siciliji.
Ovaj Frappato iz vinarije Donnafugata koja je u vlasništvu porodice pravi je pokazatelj kvaliteta ovog stila. Oseća se miris frezije i jagode, dok se na nepcu ta dva ukusa stapaju uz baršunaste tanine i dugotrajnu notu višnje.
Ubacite nekoliko škampa na roštilj i poslužite ih preko salate od testenine sa mešavinom bilja za ukusan spoj.
Elena Walch Schiava
U italijanskoj pokrajini Alto Adiđe, Schiava je vino leta. Elena Walch proizvodi divan stil koji hvata poznatu kiselost brusnice i sočnost jagode, ali sa blagom kiselošću i taninima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ova boca poziva na svežu testeninu sa paradajzom i dodatkom bosiljka.
Argento Single Vineyard Finca Agrelo Malbec
Nisu svi obroci preko leta lagani, ali većina je brza i jednostavna – poput pljeskavice na roštilju.
Za ovu priliku želećete vino poput ovog Malbeca iz jednog vinograda, napravljenog od 100% organskog grožđa. Vino ima tipične note Malbeca poput šljive i crnog bibera, ali takođe ima i naznaku balzamika koja donosi svežinu i lakoću koja se oseća na nepcu.
Džilijan Dara, saradnica Forbes