Somelijeri preporučuju 11 zlatnih pravila kako da odaberete vino za svaku priliku

Lifestyle Forbes 26. okt 2025. 08:00
featured image

26. okt 2025. 08:00

Koliko god da su vinoteke organizovane, uvek je pomalo zastrašujuće kada uđete u vinoteku bez jasne predstave šta tačno tražite.

Možda ste tu samo da razgledate, ali najčešće dolazite da uzmete bocu vina za neku priliku. Bilo da je u pitanju večera kod prijatelja, nabavka sanduka vina za sopstveno veče druženja ili jednostavno želja da savršeno uparite vino sa večerom.

A tu je i izbor boce vina iz vinske liste u restoranu. Ako ne vidite ništa poznato, lako ćete se zbuniti.

Izbor u skladu sa prilikom

Pitanje za početak je šta treba da stoji iza odabira boce vine.

„Nisu svi trenuci namenjeni istom vinu“, kaže Ugo Arias Sančez, somelijer u Somstejšnu, kompaniji za luksuzna vinska iskustva.

„Obična večera, velika proslava, pažljivo odabran poklon ili poseban događaj. Svaki od ovih događaja postavlja scenu za drugačiju bocu, a prepoznavanje prilike je ključ za pravi izbor“.

Kada postavite temelje, za koga i zbog čega kupujete vino, somelijeri kažu da postoji još 11 zlatnih pravila kojih se treba pridržavati. U nastavku dele sve detalje koje bi trebalo da uzmete u obzir, od određivanja budžeta do onoga što treba izbegavati kada kupujete bocu vina.

Odredite budžet za vino

Prva stvar koju treba uzeti u obzir prilikom kupovine vina jeste budžet. On određuje cenovni rang boca ili kutija koje planirate da kupite“, objašnjava Noa Švarc, vinski ekspert i somelijer u Laithwaites-u.

Probajte da ne prelazite budžet koji ste sami sebi odredili, jer ako vam se vino ne svidi, razočaranje će biti još veće ako ste potrošili više nego što ste planirali“.

Ako volite određenu vrstu vina, na primer Kjanti, Švarc predlaže da pronađete proizvođača koji vam se zaista dopada i da krenete od njegovog osnovnog vina. Ako vam se to vino svidi, možete da pređete na viši kvalitet, poput njihovog Chianti Classico, Chianti Riserva or Chianti Gran Selezione. Ako vam se ne dopadne, probajte ponovo sa nekim drugim. Makar nećete potrošiti previše novca.

Uskladite vino sa hranom

Bilo da kupujete vino za žurku kod prijatelja ili birate flašu za sopstvenu večeru, hrana obično igra važnu ulogu u izboru savršenog vina. Ako birate vino uz obrok, razmislite o tome šta ćete jesti. Potom razmislite šta će se dobro uklopiti uz taj ukus.

„Razmišljajte ovako: kiselo ide uz masno, so uz gazirano, začinjeno uz slatko“, kaže somelijer Džordin Sotelo iz restorana Trino u Čikagu.

„Lagano, vino koje nije stajalo dugo u buretu, dobro ide uz salatu i morske plodove. Punije belo vino uz pečenu živinu. Crveno vino srednje punoće uz picu ili pastu, a punija crvena vina uz biftek ili gulaš“, dodaje Švarc. Ako idete kod prijatelja gde hrana neće biti služena, „pokušajte da izbegnete vina sa izraženim taninima i fokusirajte se na ona koja se lako piju, poput Proseka ili Kave penušavih vina, neodležanih belih, bledih rozea i lakših crvenih (kao što su Pinot Noir ili Gamay)“, kaže Švarc.

Upoznajte svoje vinske preferencije

Iako je zabavno eksperimentisati sa različitim sortama, godinama berbe i proizvođačima, ako tragate za savršenom flašom, eliminišite nagađanja.

„Koristite prethodna iskustva kao vodič za razvijanje nepca i kreiranje profila vina koja više volite“, kaže Sančez. Ako niste sigurni šta volite, obratite više pažnje sledeći put kada budete uživali u vinu i zapitajte se šta vam se dopada u tom vinu. Postoji niz ukusa. Od suvog do slatkog, od voćnog do punog ukusa. To vam sve može pomoći da preciznije definišete svoje preferencije.

Shutterstock/Krasula

Istražite različita vina pre kupovine

Ako planirate da kupite flašu u lokalnoj prodavnici vina, prethodno istražite onlajn o toj flaši ili stilu vina koji razmatrate.

„Tako da možete da uporedite cene pre naručivanja, bilo u prodavnici ili onlajn“, savetuje Švarc. Ako želite da se pripremite za izbor vina sa restoranskog menija, mnogi restorani objavljuju svoje kolekcije onlajn, tako da možete da ih pregledate pre rezervacije. „Veoma lako možete da izaberete pogrešno vino ako nemate jasne ideje ili parametre o tome šta želite“, upozorava Švarc.

Pitajte stručnjaka za preporuke

Bilo da ste u prodavnici vina ili u restoranu, osoblje je obučeno da daje preporuke, kaže Sančez. Takođe, savetuje da zatražite da probate. „Većina restorana i vinskih barova će vam omogućiti da probate malo vina kako biste bili potpuno sigurni pri izboru flaše“.

Razmotrite vina iz berbe

„Većina svakodnevnih vina se konzumira dok su mlada, tako da godina berbe nije presudna. Međutim, neki ljudi vole da piju starija vina koja mogu biti glatka i složenija“, objašnjava Sančez. Važno je, međutim, zapamtiti da je staro vino stvar ukusa. Ne dopada se svima, pa nemojte da birate vino samo zato što je starije i deluje impresivno. Sančez takođe savetuje – oprezno prilikom kupovine vrlo starih vina (15 godina ili više) u prodavnicama ili restoranima, osim ako niste sigurni da su pravilno čuvana, jer mogu biti pokvarena.

„Ako želite da probate stariju flašu, konsultacija sa stručnjakom može da vam pomogne da procenite da li je vino očuvano u dobrom stanju“, dodaje on.

Odaberite pravo vino za sezonu

Ako ne znate mnogo o vinu, verovatno ste čuli da su bela vina popularnija leti, a crvena zimi. Iako svaki ljubitelj vina ima svoje mišljenje o sezonskom ispijanju, ovaj stereotip postoji s razlogom. „Osvežavajuća čaša Savinjon Blana može biti idealna usred leta, dok je bogat i topao Kaberne savršeno crveno vino u dubinama zime“, kaže Švarc.

Obratite pažnju na etikete, čuvanje i prezentaciju

Zabavne etikete mogu privući vaš pogled, ali trendi etikete ili flaše „često nemaju zanatsku izradu i nisu fokusirane na kvalitet“, kaže Sančez. Takođe, izbegavajte prašnjave flaše koje stoje na toplim policama, jer su toplota i svetlost najveći neprijatelji vina.

„Ovo je posebno važno za flaše koje se čuvaju u prodavnicama koje nisu specijalizovane i nemaju posebnu negu vina“, dodaje Sančez.

Crveno, belo, roze ili penušavo?

Izbor flaše crnog, belog, roze ili penušavog vina ima svoje specifične smernice. Kada odredite opšti stil koji najviše odgovara prilici, potrebno je da se fokusirate na profil vina. Uopšteno, razmislite o telu, starosti i težini vina.

Kada je reč o crvenom vinu, „ako volite punija vina sa izraženim ukusima, birajte uobičajene velika, strukturisana vina: Syrah, Merlot, Malbec ili Cabernet Sauvignon“, kaže Sančez. Za nešto lakše i voćnije, on preporučuje Pinot Noir, Gamay, Cabernet Franc ili Tempranillo.

Za belo vino, „Sauvignon Blanc, Riesling i Pinot Gris mogu biti osvežavajući i citrusni“, savetuje Sančez, dodajući da „Chardonnay može varirati od hrastovog i puterastog do svežeg i voćnog, pa je važno znati koji stil vam najviše prija“. Takođe, većina belih vina je suva, pa ako mislite da želite slatko vino, verovatno tražite voćno vino: Riesling, Viognier, Albariño ili Torrontés, dodaje on.

Na kraju, roze vino je najbolje uživati dobro ohlađeno i dok je najviše sveže. Idealno u roku od jedne do dve godine od flaširanja. Za suvi, osvežavajući stil, tražite roze iz Provanse u Francuskoj ili vina proizvedena u stilu Provanse. Roze vina tamnije boje obično su voćnija i punijeg ukusa.

Nemojte da se bojite da odstupite od klasike

Ne želite da se zaglavite u praćenju ocena ili velikih brendova—„ponekad su najbolje flaše one sa najmanjim marketinškim budžetom“, kaže Sotelo. „Dodatni plus ako dolazi od malog proizvođača, organskog uzgajivača ili vinara koji radi nešto jedinstveno“.

Ne shvatajte svoj izbor previše ozbiljno

Iako možete odabrati „pogrešno“ vino, to ne mora da pokvari veče. Sotelo objašnjava da vino koje ne odgovara prilici ili ukusima svih prisutnih „i dalje može da bude povod za dobar razgovor“. Na kraju dana, kaže on, „vino je u otkrivanju. I najbolja flaša je ona koja trenutak čini nezaboravnim“.

Džilijan Dara, saradnica Forbes