Studija rešava dilemu tirzepatid ili semaglutid: Zepbaund dovodi do većeg gubitka težine nego Vigovi

Lifestyle Forbes 10. jul 2024. 07:00
featured image

10. jul 2024. 07:00

Prema novom istraživanju objavljenom u ponedeljak, popularna injekcija protiv gojaznosti kompanije Eli Lili, Zepbaund, daleko nadmašuje Vigovi, kompanije Novo Nordisk, kada je reč o gubitku težine. Konkurentnost između ova dva farmaceutska giganta je sve veća, dok se bore za tržište lekova i nastoje da odbrane dominantnu poziciju od niza rivala koji žure da plasiraju svoje proizvode na tržište.

Ključne činjenice

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, gojazni i odrasli sa prekomernom težinom koji uzimaju tirzepatid (generički naziv za Zepbaund i Mundžaro) brže su izgubili više kilograma, nego odrasli koji uzimaju semaglutid (generički naziv za Vigovi i Ozempik).

Dok većina onih sa prekomernom težinom gubi na težini prilikom lečenja tirzepatidom i semaglutidom, istraživači su naveli da je tirzepatid „povezan sa značajno većim gubitkom težine“.

Nalazi su rezultat analize elektronskih zdravstvenih kartona više od 18.000 odraslih osoba u SAD koje su primale jedan od ovih lekova između maja 2022. i septembra 2023. godine, a njihovo mršavljenje je praćeno tokom jedne godine, pri čemu su subjekti „upareni“ kako bi se smanjila šansa da drugi zdravstveni faktori utiču na ishod.

Nakon godinu dana, odrasli lečeni tirzepatidom imali su 76% veću verovatnoću da su postigli gubitak težine od najmanje 5% u poređenju sa onima koji su uzimali semaglutid – 154% veću verovatnoću da su postigli smanjenje težine od najmanje 10% i 224% veću verovatnoću da su izgubili 15% ili više, otkrili su istraživači.

Kada su mereni na period od tri, šest i 12 meseci, odrasli koji su uzimali tirzepatid izgubili su 2,4% više težine za tri meseca, 4,3% više za šest meseci i 6,9% više za 12 meseci, rekli su istraživači, dodajući da, iako su klinički ishodi varirali, obe grupe su imale slične nuspojave po sličnim stopama.

Istraživači su naveli da je ovo prva studija koja je direktno uporedila dva leka kod gojaznih i pacijenata sa prekomernom težinom, iako su napomenuli da su njihovi nalazi uglavnom u skladu sa dokazima o lekovima iz različitih, nasumičnih kliničkih ispitivanja, koja se često smatraju zlatnim standardom medicinskog istraživanja.

Koji lek za mršavljenje je bolji?

Iako je brži i klinički značajniji gubitak težine definitivno prednost za Lilijev Zepbaund, malo je verovatno da će uskoro zameniti Vigovi. Pre svega, oba leka nude takvu vrstu gubitka težine kakva je ranije bila neostvariva putem medicinskih intervencija bez operacije, i oba su naširoko hvaljena kao prekretnice u javnom zdravlju u borbi protiv gojaznosti od strane zdravstvenih radnika i stručnjaka.

Zepbound, Gojaznost, Mršavljenje, Injekcija
Shutterstock/oleschwander

Činjenica da jedan lek može da ponudi veći stepen gubitka težine ne umanjuje efekat drugog, a čak i da je tako, stalni nedostaci u snabdevanju za oba proizvoda znače da bi tržište verovatno i dalje prihvatilo sličan, inferiorniji proizvod.

Umesto da se fokusiraju na izazivanje značajnijeg i bržeg gubitka težine, kompanije će verovatno pokušati da steknu prednost fokusirajući se na generisanje trajnijeg gubitka težine, gubitak masti umesto mišića, kao i druge kliničke koristi poput lečenja bolesti bubrega, apneje u snu ili kardiovaskularnog zdravlja, i drugih načina primene leka, kao što je tableta umesto nedeljne injekcije.

Šta treba pratiti

„Istraživanja su potrebna za poređenje uticaja tirzepatida i semaglutida na druge ključne krajnje tačke“, kao što je smanjenje velikih kardiovaskularnih problema, rekli su istraživači.

Novo, koji je doneo semaglutid na tržište godinu dana pre tirzepatida, već je uključio kardiovaskularnu korist, i dok je razumno pretpostaviti da bi slična korist mogla da proizađe iz Zepbaunda i drugih sličnih lekova, Lili će morati da prikupi podatke da to dokaže kako bi mogli da ga reklamiraju. Moguće je da bi ove druge koristi mogle da budu nezavisne od ishoda gubitka težine ovih lekova, što bi moglo da otvori nove načine za razlikovanje i marketing lekova.

Robert Hart, novinar Forbes