Sve je više ruskih muzičara pred beogradskom publikom: Kakvo je interesovanje za koncerte

featured image

31. mar 2024. 08:00

Na ulicama Beograda uvek je primetan veliki broj najava koncerata. Zvezde koje nas posmatraju sa ovih postera sve češće su Rusi.

U razgovoru s nekoliko organizatora otkrivamo da se u 2023. barem jednom nedeljno neko od ruskih pevača ili glumaca mogao naći pred beogradskom publikom. Sergej Suhotskov iz agencije Profconcerts koja je u protekloj godini, samo u Srbiji, organizovala više od 30 različitih koncerata, kaže da ih ponekad ima i više u jednom danu, ali i da se broj nastupa smanjio u odnosu na godine pre rata u Ukrajini i mobilizacije u Rusiji.

„Broj koncerata je različit ako uporedimo dva perioda, pre i posle 2022. godine. Ta razlika je desetine ili stotinu puta manja“, kaže on.

Profconcerts/Valeriia Strakhova

Mnoge iz publike već može da prepozna, budući da su posetioci uglavnom isti.

„To je publika koja govori ruski jezik, ali nisu nužno i ruski državljani. To su i građani Belorusije, Ukrajine i drugih zemalja. Trudimo se da realizujemo i projekte koji bi mogli da budu interesantni građanima Srbije. Čini nam se da su zainteresovani za sve novo, često dolaze na koncerte novih pevača i bendova, uključujući i ruske izvođače, da se upoznaju i da ih poslušaju. Mi smo veoma srećni zbog toga“, ističe Suhotskov.

Iz MTS Dvorane, koja nije organizator, ali u čijim salama se koncerti održavaju, tvrde isto i dodaju da je trenutno popularnost nastupa ruskih izvođača velika.

„Koliko smo upućeni, koncerti se održavaju uglavnom u sklopu većih turneja. Interesovanje je prilično veliko, a svi koncerti su mahom rasprodati. Kod nas konkretno prodaju po koncertu od 900 do 1.300 karata, što se u maksimumu i uklapa u ukupan kapacitet naše koncertne sale“, kaže Jelena Kostadinović Burazor, PR MTS Dvorane.

Ipak, iz Profconcerts-a kažu da u odnosu na broj organizovanih nastupa, broj onih koji su rasprodati i nije baš tako veliki.

„Prema našim informacijama, ne više od 10-15 odsto svih koncerata ili projekata ruskih umetnika je potpuno rasprodato. Oko trećine projekata prodaje se po stopi od 70-80 odsto. Preostali deo je od 40 do 60 odsto dvorane, ponekad ima i otkazivanja“, kaže Sergej.

Više je nego očigledno da ruski umetnici imaju šta da pokažu, kako celom svetu, tako i Srbiji, budući da se Beograd već mnogo puta našao na spisku gradova njihovih muzičkih turneja.

„Retko izvođači dolaze ovde samo zbog jednog koncerta, a još ređe se vraćaju u Rusiju odmah nakon jednog od njih. Mnogi ili verovatno većina izvođača i pevača koji nastupaju u Srbiji, žive van zemlje, a nastupa širom sveta. Ponekad članovi jednog muzičkog benda žive u različitim zemljama sveta. Neki su takođe u Srbiji, ali naravno – ne samo tu“, ističe Sergej.

Profconcerts/Valeriia Strakhova

Rep, rok, pop, pa čak i rusku narodnu muziku, beogradska publika će imati prilike da sluša i u predstojećim danima. Neki od izvođača su dobitnici brojnih nagrada i popularni su u Rusiji, poput Aleksandra Boldačeva.

Druge pak možemo videti i na filmskom platnu, poput Dijane Arbenine koja je, prema pisanju medija, u Rusiji dosta kritikovana zbog svojih stavova o Ukrajini. Kao frontmenka grupe Noćni snajperi bila je veoma popularna devedesetih, a u aprilu nastupiće i u Beogradu.

Prema podacima sa internet stranica, raspon cene za kupovinu jedne karte kreće se od 2.300 do čak 15.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je reč o balkonu, parteru ili vip loži.

IzvođačRaspon cene u dinarima
Dijana Arbenina 4.688 – 15.238
Didula4.102 – 8.205
Katarina Gordejeva3.516 – 8.205
Grupa Louna 3.516 – 4.688
Aleksandar Boldačev2.300 – 3.500
Aigel2.900